Toshiba Satellite U840 – Un Uuuuuultrabook controversat
Toshiba Satellite U840 este un ultrabook controversat! De ce? Pentru ca asa este, iar in urmatorul review am sa va spun si de ce! As putea sa dau cateva indicii chiar si acum, dar care ar mai fi apoi rostul review-ului in sine? La prima vedere este interesant, sincer nici nu l-am considerat un ultrabook pana cand nu am vazut ca face parte din acea serie, in specificatiile oferite de producator. De acord, nu putea fi inclus in seria Portege, insa… totusi sa il numesti Satellite, si sa il duci la gramada cu esecurile de pana acum din acest segment nu mi se pare o idee prea buna.
Cateva cuvinte
As putea sa spun ca nu sunt un fan al unui anume brand insa nu imi place si nici nu vreau sa mint. Toti suntem fanii unui anume brand fie ca o recunoastem sau nu, si fie ca este vorba de produse de IT, electrocasnice sau imbracaminte toti avem un brand caruia ii trecem cu vederea anumite greseli, omisiuni pe care le regasim la produsele sale. La mine, brandurile pe acest segment sunt Lenovo, mai exact seria ThinkPad T si Apple. Insa, nu am sa fac greseala sa compar acest model cu vre-unul din laptopurile marcilor de mai sus. Nu ar fi corect. Toshiba a avut insa o evolutie ciudata in ultimii ani. Probabil este de vina gandirea celor care se ocupa de design-ul acestora, probabil astea au fot cerintele celor de la conducere, in fine, cert este ca au scos un model la fiecare cativa ani, cap de serie, care arata foarte bine si era foarte bine construit, iar apoi restul seriilor de laptopuri au fost, cum sa o spun mai frumos… „zgarie retina”.
Anul acesta insa, lucrurile s-au schimbat, aproapte toate modelele de laptopuri pe care le-am vazut de la acest producator as putea spune ca arata bine. Unul din motivele principale este scaderea substantiala a grosimii acestora, iar aici principalul „vinovat” este intel, cu introducerea platformei ultrabook. Toshiba a putut astfel sa se inspire din conceptul acestei platforme, chiar si pentru variante ce nu poarta aceasta denumire.
Design
Satellite U840 este un membru al familiei de Ultrabook-uri, chiar daca nu pare la fel de subtire si de elegant ca si Portege-ul aceluiasi producator, primul lansat dealtfel. Intel are o serie de specificatii pentru aceste sisteme, una dintre ele fiind grosimea maxima a dispozitivului ce se poate numi ultrabook. Altele vizeaza configuratia, mai exact tipul de procesor folosit si o cantitate minima de memorie RAM. Satellite U840 respecta intocmai aceste specificatii deci putem sa il numim un ultrabook.
Am evidentiat mai sus unele din elementele pe care le-a gresit Toshiba la capitolul design in trecut, in urmatoarele randuri vom incerca sa precizam ce a facut bine acum. Carcasa este, metalica la interior, chiar si capacul display-ului este acoperit de o folie rezistenta din aluminiu. Capacul inferior, cel de la baza laptopului este din plastic, foarte bine finisat si acesta. Rama display-ului, hmm, plastic acrilic negru… sa zicem ca ii ofera o nota de eleganta avand in vedere culoarea argintie a dispozitivului insa am fi preferat sa nu fie singurul element pretabil la amprente si zgarieturi fine si imposibil de evitat.
In partea superioara a capacului display-ului se poate observa o margine din plastic, este lacasul unde se ascund antenele pentru Wireless si Bluetooth, care, pozitionate direct sub capacul metalic ar fi fost obturate ca si semnal. Constructia laptopului nu lasa de dorit, cel putin nu prea mult. Este solid, capacul display-ului nu lasa urme pe acesta in momentul in care este apasat, iar laptopul in esenta este robust. Nu sunt de acord prea mult cu faptul ca partea inferioara este dintr-un plastic vopsit in culoarea gri, care, in timp este pasibil sa acumuleze ceva zgarieturi.
Din punct de vedere conectori acesta sta destul de bine, mai bine decat multe alte laptopuri, of, pardon, ultrabook-uri din acelasi segment. in partea dreapta dispunem de la stanga la dreapta de un cititor de carduri, doua porturi USB 2.0 si un conector LAN Gigabit, pentru „invechita” dar totusi folosita retea cu fir.
In partea stanga avem tot in aceeasi ordine, conectorul Kensington Lock, pentru legarea laptopului de birou, in cazul in care este folosit intr-o locatie publica, conectorul pentru alimentatore, portul HDMI de dimensiuni normale, un conector USB 3.0 si cele doua mufe pentru audio, casti si microfon. Acestea din urma sunt mufe normale, suportand o pereche de casti si un microfon dedicat in acelasi timp.
Tastatura si Touchpad
Fiind vorba de un laptop, tastatura si touchpad-ul sunt cele mai importante elemente. Le vei folosi intotdeauna chiar daca te gandesti ca poti cumpara un mouse. Vor exista nenumarate cazuri, mai ales la un utilizator de ultrabook cand vei fi nevoit sa folosesti touchpad-ul. Asadar acesta trebuie sa aiba o suprafata cat mai mare, sa fie cat mai sensibil la comenzi si de asemenea sa recunoasca podul palmei atunci cand se rezeama pe el, situatie desa intalnita cand scrii un text. Din fericire Satellite U840 respecta intocmai aceste reguli. Touchpad-ul are si butoanele incluse in suprafata acestuia, fiind totusi nevoie de cateva zile de obisnuinta cu apasarea lor. Sunt totusi delimitate foarte sensibil. Foarte interesanta este curbura touchpad-ului, asemanatoare cu cea de la MacBook Air, creata pentru a spori impresia de „subtirime” a acestuia.
Tastatura, al doilea element important, nu neaparat in aceasta ordine, este suficient de bine construita incat sa nu fie prea zgomotoasa atunci cand se scrie intens pe ea. O bila alba pentru Toshiba pentru ca a pastrat optiunea de iluminare a acesteia, chiar si pentru acest model, ce nu face parte din seria Portege. Mi s-a parut putin dificila de folosit in sensul cursei tastelor. Aceasta este destul de scurta si putin incomoda atunci cand ti-ai dezvoltat un stil mai calm de tastat. Este posibil asadar ca tastele sa nu preia comanda, de fiecare data. Daca ai un stil ceva mai agresiv de apasat tastele, nu ar trebui sa fie nici un fel de problema in acest sens.
Galerie Imagini
Asa cum v-am obisnuit pana acum, galeria completa de imagini este un must-have, asadar enjoy!
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Toshiba Satellite U840/”/]
Specificatii Complete
Chiar daca sunt doar la nivelul unui tabel, specificatiile sunt esentiale pentru cei care doresc sa stie exact ce componente se afla intr-un dispozitiv.
[table id=157 /]
Performante si Caracteristici
Daca urmariti cele mai bune performante in acest model, pot spune din start ca ati gresit segmentul. Trebuie in primul rand sa tinem cont ca vorbim de un ultrabook, asadar are un procesor cu o frecventa mai scazuta decat a unui laptop normal. Ultrabook-ul trebuie considerat o platforma mobila de lucru si de entertainment. Este considerat dispozitivul pe care il iei cu tine in aproape orice situatie pentru a avea acces la un sistem de operare complet si la datele personale, si care nu te va lasa la greu atunci cand vine vorba de timpul petrecut pe el, departe de alimentator.
Toshiba Satellite U840 se situeaza mai bine decat multe altele, din punct de vedere al performantelor. In primul rand dispune de o placa grafica dedicata, un AMD Radeon HD 7550 cu 1 GB memorie GDDR3, care poate face fata unor jocuri cu setari modeste chiar si de ultima generatie. In al doilea rand HDD-ul este de tip hibrid, detine o cantitate de 16 GB pentru caching, ceea ce inseamna ca operatiunile efectuate pe el vor fi citite/scrise mai repede decat de pe platanele discului. Vorbim aici de operatiunile comune ale sistemului de operare, care in mod normal sunt alocate in fisiere de tip cache, pe HDD, fiind prea mari pentru memoria RAM.
Temperatura si Zgomot
Temperatura de functionare este redusa, desigur vorbim de un procesor cu o frecventa nativa de 1.7 GHz care, poate ajunge pana la 2.6 GHz cu acel Turbo Boost de la intel. Astfel este suficient pentru a procesa informatiile transmise catre ele fie ca e vorba de navigarea standard pe internet sau folosirea unei suite de Office ori chiar o serie de jocuri, dupa cum am spus, la setari mai modeste.
Cat despre zgomot… ei bine nu as putea spune acelasi lucru. Ventilatorul intern este de dimensiuni foarte mici, foarte subtire, si, chiar daca are o viteza controlabila, dupa primele 30 de minute de lucru poate deveni deranjant. As recomanda un program de monitorizare si control al ventilatorului insa ma voi abtine, tinand cont de faptul ca unele dintre aceste programe nu sunt chiar bine vazute de producatorii de laptopuri, si poat atrage cu ele si alte probleme legate de fiabilitate.
Acumulatorul, cel mai vizat element mai ales la aceasta categorie… este putin dezamagitor. Din pacate nu ofera nici macar autonomia la care ne-am fi asteptat. Probabil ca totusi pentru un ultrabook 5 ore de lucru sunt prea mult. Astfela cumulatorul lui Toshiba Satellite U840-10Q are o autonomie maxima de 4 ore si 5 minute, folosind setarile de power saving si o luminozitate a display-ului minima, desigur cu iluminarea tastaturii oprita. Pe parte de gaming sau utilizare mai intensa autonomia este de aproape doua ore si jumatate.
Sattelite U840 – Concluzii
Concluzia este de obicei cea mai grea la capitolul review-uri, in cazul de fata a fost destul de usoara, este controversat! Adica, as fi preferat un SSD pentru a beneficia de performantele complete si nu un hibrid, care, chiar daca este putin mai sus decat un HDD normal, este totusi un element mecanic, singurul inafara de ventilator care se poate defecta intr-un timp relativ scurt. Aceasta alegere se datoreaza si faptului ca intel a definit acest segment de Ultrabook-uri ca unul mainstreab, si aproba folosirea HDD-ului normal ca si spatiu de stocare.
Placa grafica este echilibrata si aici nu am ce comenta, insa sistemul de racire pentru procesor si aceasta putea fi realizat mai bine. Zona inferioara care va sta tot impul pe genunchi nu are prea multe fante de aerisire iar ventilatorul intern este subdimensionat. In jocuri va fi tot timpul pornit, fiind chiar dernjant si in momentul in care vizionezi un clip pe YouTube. Tastatura putea fi realizatea cu o mai mare atentie la cursa tastelor, apreciem foarte mult faptul ca este iluminata, si ca este foarte vizibila insa uneori acest aspect poate fi si deranjant. Spre bucuria noastra nivelul de intensitate poate fi reglat sau oprit complet.
Imbinarile zonelor de aluminiu cu cele de plastic nu mi s-au parut prea inteligent facute, zona wristpad-ului, care desigur este sensibila atunci cand este introdus la curent, poate fi agatata din greseala atunci cand este bagat in geanta.
Pretul, care este de altfel si factorul decisiv este de 4049 Lei, un pret exact de la evoMAG, cei care ni l-au oferit pentru testare, este justificat pentru performantele pe care le ofera. Totusi, lasand la o parte placa grafica, care nu cred ca isi are rostul atat de mult pe un Ultrabook, exista si alte variante sensibil mai subtiri si mai performante la acesti bani.