Samsung Galaxy S3 Mini – Un mititel cu pretentii [REVIEW]

de: Victor Rizescu
07 12. 2012

Se observa cu ochiul liber ca Samsung este pe val si cam tot ce este smartphone si ii poarta sigla ajunge sa se vanda foarte bine.

Dupa cum ne si asteptam modelele lansate anul acesta: Galaxy S3 si Galaxy Note II au fost extrem de bine primite de catre utilizatori si se bucura de un real succes atat pe piata internationala cat si in Romania.

La ora actuala tendinta globala este de a lansa telefoane din ce in ce mai compacte dar cu diagonale tot mai mari, Samsung fiind unul dintre pionierii acestui trend prin promovarea familiei Note. Cu toate acestea producatorul coreean demonstreaza ca se gandeste la toate categoriile de fani si aduce pe piata o varianta ceva mai compacta a deja celebrului Galaxy S3, denumit foarte sugestiv Galaxy S3 Mini sau ceva mai tehnic Samsung I8190.

Micutul de 4 inci a poposit vreme de doua saptamani si la noi in redactie, timp in care l-am butonat si analizat pe toate partile. Pe parcursul testarii am incercat sa stabilim in ce masura S3 Mini este un S3 usor intrat la apa sau mai degraba un alt telefon care vrea sa marcheze in vanzari pe spinarea renumelui fratelui mai mare.

Design si calitatea materialelor/asamblarii

La acest capitol nu cred ca sunt foarte multe lucruri de spus, asta pentru ca noul S3 Mini este o copie ceva mai mica a fratilor sai potenti: Galaxy S3 si Galaxy Note 2. Daca ati tinut vreodata in mana un S3 sau un Note 2 inseamna ca stiti la ce sa va asteptati si de la Galaxy S3 Mini. Avem de-a face cu aceleasi forme rotunjite, o carcasa din plastic lucios, o amplasare foarte similara a porturilor si butoanelor si nu in ultimul rand aceleasi scheme de culoare: Peble Blue si Marble White.

Mi-ar fi placut ca noul model sa fie si usor mai subtire daca tot este mai mic, dar din pacate este o idee mai gros: 121.6 x 63 x 9.9 mm si 111,5 grame fata de S3: 136.6 x 70.6 x 8.6 mm si 133 grame.

Inteleg ca poarta ambele acelasi nume, dar ar fi fost interesant daca Samsung alegea sa utilizeze materiale usor diferite chiar daca pastra design-ul. Un capac de baterie ceva mai putin glossy ar fi fost ideal. Totusi micutul se aseaza destul de comod in mana si il veti putea manevra fara teama de a-l scapa pe jos la fiecare 5 secunde, lucru intalnit la rudele sale mai mari: S3 si Note 2.

Mai jos aveti prezentate foarte sugestiv toate elementele exterioare ale carcasei de pe Galaxy S3 Mini.

Telefonie si mesaje

Daca vorbim despre Galxy S3 Mini – telefonul, ei bine micutul isi face treaba cat se poate de bine si reuseste sa mentina convorbiriile la un nivel decent indiferent de reteaua in care activati 2G: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 si 3G: HSDPA 900 / 1900 / 2100.

Sunetul in apeluri este constant si destul de puternic, mai ales ca avem posibilitatea de a utiliza optiunea „Extra Volume”. Sunt prezente si modurile Direct Dial, Smart Dial, apelarea prin S Voice sau apelarea vocala. Din acest punct de vedere noul I8190 seamana foarte bine cu fratii sai mai mari.

Marturisesc ca mi-ar fi placut sa pot naviga intre tab-urile destinate telefoniei printr-un simplu swipe stanga-dreapta si nu prin selectarea efectiva a tab-ului.

Scrierea de mesaje sau mail-uri pe noul smartphone Galaxy este realizata cu o usurinta incredibila. Chiar daca vorbim despre un display sensibil mai mic decat cel de pe S3 si automat taste ceva mai mici, acestea sunt usor mai distantate si astfel este evitata tastarea eronata.

Mi-a placut faptul ca poti schimba modul de introducere a textului de la litere la cifre si invers prin swipe. De asemenea un aspect important pentru fanii aplicatiei Swype, veti putea scrie fara sa mai ridicati mana de pe taste.

Display si camera

La un display de 4 inci, Galaxy S3 Mini vrea sa treaca drept telefonul mainstream care se adreseaza oricui, de la mamici, tatici, copii sau chiar bunici si asta pentru ca poate fi folosit destul de usor cu o singura mana.

Din punct de vedere tehnic, ecranul nu impresioneaza: panou Super AMOLED cu o rezolutie de 800 x 480 pixeli, care se traduce intr-o densitate de aproximativ 233 ppi si o aranjare a pixelilor conform matricei PenTile (exact ca si in cazul S3).

Imaginile afisate sunt cat se poate de viu colorate, luminozitatea destul de ridicata, iar unghiurile de vizibilitate decente. Ca sa ne intelegem, vorbim despre un ecran foarte similar cu cel de pe Galaxy S sau Galaxy S Advance, un display usor invechit dar care a facut furori in trecut.

Un aspect extrem de suparator ar fi absenta senzorului de lumina, care obliga utilizatorii sa isi ajustenze manual si in permanenta nivelul de luminozitate dorit. Nu pot sa inteleg de ce Samsung a ales sa excluda acest detaliu hardware regasit pe mai toate smartphone-urile actuale.

Camera foto este o varianta usor imbunatatita a celei regasite pe batranul Galaxy S, adica un senzor de 5 megapixeli cu autofocus si blit. Veti putea realiza instantanee de pana la 2560×1920 pixeli si filme HD 720p la 30fps. Pozele arata oarecum decent, iar clipurile video dau impresia ca parca lipseste ceva din peisaj, mai ales la capitolul detalii.

Interfata este similara cu cea regasita pe Galaxy S3, bogata in functii, optiuni, efecte si o serie de reglaje manuale ale camerei care genereaza o experienta destul de placuta in utilizarea camerei.

Mai jos aveti cateva exemple foto/video care ar trebui sa va demonstreze cum se descurca Samsung I8190 in utilizarea pe post de camera foto.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Exemple Foto Samsung Galaxy S3 Mini/”/]

Boala de care sufera mai nou toata familia Galaxy este amplasarea camerei mult prea sus pe spatele telefonului. Din pacate vei fi nevoit sa te chinui sa nu iti transformi degetele in adevarate vedete in propriile albume foto.

Multimedia

Chiar daca nu avem in fata noastra cel mai performant display sau cea mai potenta platforma hardware, asta nu inseamna ca Galaxy S3 Mini nu poate sa faca fata cerintelor actuale de entertainment mobil.

Asadar cu ajutorul chipset-ului NovaThor U8420 format dintr-un procesor dual-core Cortex A9 la 1 GHz, un procesor grafic Mali 400 si 1GB RAM, smartphone-ul a reusit sa ruleze cam tot ce i-am aruncat in memorie.

Video player-ul este identic cu cel regasit pe Note II si se comporta cat se poate de bine. Filmele sunt rulate impecabil indiferent de format, iar utilizatorul are posibilitatea de a incarca subtitrari independent de numele acestora. De apreciat si prezenta optiunii de Video Pop-up, care permite afisarea videoclipurilor in orice meniu sub forma unei ferestre a carei marimi poate fi reglata prin pinch zoom.

Player-ul audio este si el imprumutat de la fratii mai mari si ofera o experienta completa chiar si pentru cei mai pretentiosi dintre noi. Sunt disponibile o multime de functii si optiuni precum: Music Square, Egalizatorul, multiple presetari de sunet si metode de organizare a melodiilor.

Sunetul in castile din pachet este mediocru. Daca treci la o pereche serioasa de „dopuri” vei fi placut surprins in primul rand de volumul destul de ridicat. Din punct de vedere al calitatii sunetului nu am fost dezamagit dar trebuie sa marturisesc ca am auzit si variante mai bune, Note-ul fiind una dintre ele.

Difuzorul se aude si el destul de bine, dar parca nu foarte tare asa ca ar fi bine sa nu folositi o husa care sa-l obtureze pentru ca riscati sa pierdeti o multime de apeluri.

Meniuri, conectivitate, memorie si baterie

Samsung Galaxy S3 Mini ruleaza Android Jelly Bean 4.1.1, sistem completat prin interfata proprie TouchWiz. Daca sunteti obisnuit cu smartphone-urile Samsung de pana acum nu veti avea nici o problema in folosirea micutului. Meniurile sunt cat se poate de intuitive, usor mai stufoase decat cele regasite sub Android-ul simplu, dar asta si pentru ca inglobeaza ceva mai multe functii mai mult sau mai putin folositoare.

La capitolul conectivitate, micutul I8190 ofera aproape toate variantele posibile de comunicare cu alte device-uri: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0 LE si microUSB cu suport pentru adaptoare MHL. Nu inteleg de ce Samsung a omis echiparea noului model si cu NFC, mai ales ca tot mai multi utilizatori incep sa foloseasca acest standard de comunicare si cu totii ne pregatim de lansarea platilor contactless.

Din punct de vedere al memoriei interne, S3 Mini este disponibil in variante de 8 sau 16 GB si ofera suport pentru carduri microSD de pana la 32 GB. Ciudat modul in care Samsung a ales sa amplaseze locasul pentru carduri, sub baterie (ca sa il scoti trebuie sa opresti telefonul) si fara nici un cover, practic introduci cardul intr-o fanta de sub baterie. Exemplarul avut in teste se lauda cu 8 GB memorie interna, dar din pacate doar 4,44 GB sunt disponibili pentru fisierele utilizatorului. Cu alte cuvinte vei avea neaparata nevoie de un card microSD daca vrei sa iti incarci colectia de muzica sau chiar serialul preferat.

Cat despre autonomie, S3 Mini se incadreaza in trend-ul actual al telefoanelor inteligente. Practic acumulatorul de 1500 mAh la 3,8 V reuseste sa ofere energie pentru aproximativ o zi in utilizarea medie spre heavy. Tinand cont ca noi am stresat maxim smartphone-ul cu benchmarkuri, transfer de date prin Wi-Fi si 3G, jocuri, poze, redare video si navigare pe internet, de cele mai multe ori l-am reincarcat la sfarsitul zilei de lucru. Asadar intr-o utilizare normala, de zi cu zi va puteti astepta la o autonomie de 10-12 ore. Ne-ar fi placut sa vedem o baterie ceva mai potenta si o autonomie usor extinsa dar probabil ca asemenea criterii ar fi contribuit si la o crestere de pret sau dimensiuni…

Navigare WEB si Navigaţia GPS:

Asa cum ne-am fi asteptat Galaxy S3 Mini se dovedeste a fi numai bun pentru verificarea mail-urilor, update-urile pe Facebook sau Twitter si nu in ultimul rand parcurgerea site-urilor favorite in pauza de cafea. Navigarea este cat se poate de fluenta si rapida, browser-ul este optimizat la fel ca si pe restul device-urilor Galaxy, iar touchscreen-ul raspunde instantaneu la pinch to zoom sau scroll-ul pe site-uri.

Platforma hardware nu foarte sofisticata face fata cu brio cerintelor actuale in materie de navigare web. Singurele mici poticniri le-am intalnit la redarea de continut Full HD in browser, dar aici cred ca este vorba mai degraba de lipsa de suport Flash pentru Jelly Bean.

Bineinteles ca ne-ar fi placut o rezolutie HD si eventual o diagonala macar o idee mai mare, pentru ca mai ales in cazul variantelor Desktop ale site-urilor trebuie sa apelezi in permanenta la zoom pentru a putea descifra textul.

Daca vine vorba de GPS, micutul se descurca binisor cu identificarea si mentinera semnalului de la sateliti, mai putin la interior unde nu resuseste deloc acest lucru. Bineinteles ca Google Maps este la putere si cand sunteti in casa va puteti planifica drumurile utilizand Wi-Fi-ul pentru transferul de date si gasirea pozitiei.

Cand va aflati in miscare puteti sa salvati in prealabil hartile din Google Maps, sa va bazati pe o conexiune permanenta de date sau sa optati pentru o aplicatie platita din Google Play.

Aplicaţii si performante:

La cat de multe variante de aplicatii exista in Google Play, cateodata ma si mir de insistenta producatorilor de a-si promova si preinstala propriile variante. Cu toate acestea uneori aplicatiile preinstalate vin in ajutorul utilizatorilor care nu dispun in anumite momente de acces la internet.

Samsung este renumit pentru modul propriu in care alege sa customizeze Android-ul cu ajutorul TouchWiz si prin suita Samsung Apps. Asadar am apreciat prezenta aplicatiilor deja obisnuite in familia Galaxy: managerul de fisiere, S Planner-ul, S Suggest, S Voice precum si a Task Manager-ului avansat.

Cat despre performantele inregistrate pe parcursul testelor sintetice, acestea nu impresioneaza dar nici nu dezamagest. Galaxy S 3 Mini isi demonstreaza conditia de smartphone mainstream, dar ne arata si ca nu are nici o legatura cu performantele de invidiat ale fratelui sau mai mare.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Benchmark Samsung Galaxy S3 Mini/”/]

Concluzii

Si totusi se ridica noul Galaxy S3 Mini la nivelul fratelui mai mare? Este acest model o versiune ceva mai mica si mai noua a deja celebrului smartphone lansat in prima parte a anului? Din pacate Samsung I8190 este departe de performantele si dotarile celebrului I9300. Foarte departe daca ma intrebati pe mine, iar un nume corect pentru acest exemplar ar fi fost: Samsung Galaxy Advance 2.

 

Samsung a ales sa faca o miscare de marketing prin imprumutarea design-ului si a numelui flagshipului sau. Mai mult ca sigur denumirea, S3 Mini, va determina vanzari importante in randul celor care isi doresc un telefon mainstream si nicidecum un smartphone de ultima generatie. Nu vreau sa fiu inteles gresit, S3 Mini este un telefon bun doar ca nu se ridica la inaltimea numelui pe care il poarta.

Merita achizitionat un astfel de terminal? Momentan gasiti S3 Mini la QuickMobile pentru 1400 de lei. La banii astia va puteti orienta catre ceva mai potentul Samsung Galaxy Nexus, care este un adevarat best buy la ora actuala.

Samsung Galaxy S3 Mini trebuie sa ajunga in jur de 1100-1200 de lei ca sa merite investitia, adica sa ia locul actualului Galaxy Advance. Pe de alta parte operatorii il pot integra in oferte tentante acum pe sfarsit de an si asta sa duca la o eventuala propulsare a vanzarilor.

Intre timp S3 Mini ramane un terminal cu hardware usor invechit, presarat cu artificii software din interfata Nature UX, dar comercializat la un pret ridicat si de cele mai multe ori promovat in MOD ERONAT (ca in poza de mai jos) drept o varianta compacta de S3.