Procesul Oracle vs. Google ar putea scumpi terminalele cu Android?

de: Alexandru Puiu
08 05. 2012

Intr-un proces care a scos la iveala multe lucruri interesante legate de trecutul Android, se pare ca s-a ajuns in sfarsit la o concluzie in aceste zile. Sa trecem mai intai in revista faptele, iar de urmari sa vorbim unde le e locul, adica la final.

In cazul Google vs. Sun – detinatorul Java, pe motiv de utilizare ilicita a patentelor Sun de catre Google in sistemul de operare Android, tocmai s-a ajuns la o concluzie, cel putin partiala. Intrebarile care le-au fost puse juratilor la sfarsitul prezentarii cazului au fost in numar de 3.

A reusit Oracle sa demonstreze ca Google a folosit structura, secventa si organizarea lucrarilor protejate prin drepturi de autor?

Cu referire la 37 de API-uri JAVA luate in calcul ca grup: A reusit Oracle sa demonstreze ca Google le-a folosit ilegal?

A reusit Oracle sa demonstreze ca utilizarea de catre Google a urmatoarelor elemente de cod a fost identica cu cea prezenta in documentatia Java?

Intrebarea din urma facea referire la cateva elemente in particular: metoda rangeCheck din TimSort.java in comparatie cu ComparableTimSort.Java; codul sursa din sapte fisiere Impl.java si fisierul ACL; comentariile in limba engleza din CodeSourceTest.java si din CollectionCertStoreParametersTest.java.

Juriul, desi a decis in unanimitate ca Google este vinovat de utilizarea patentelor legate de Java, a mai ramas cu o dilema extrem de importanta – Daca Google a folosit sau nu intr-un mod abuziv, incorect, impropriu respectivele API-uri JAVA. Notiunea de Fair Use din limba engleza, care a ramas fara raspuns de catre jurati, este extrem de importanta in acest caz – daca se ajunga la concluzia ca Google a respectat politica de Fair Use, ar putea fi declarata parte nevinovata.

A mai fost o intrebare la care s-a raspuns anterior si care viza incalcarea de catre Google a patentelor referitoare la documentatie. Mai precis, daca Google a folosit o parte din documentatia Java in propria documentatie. S-a votat in unanimitate ca acest lucru nu s-a intamplat.

Desi au fost prezentate suficiente dovezi care demonstrau faptul ca Google nu a avut suficient de multe indicatii din partea Sun pentru a crede ca este necesara plata unei licente, o lovitura importanta a venit de la inceputurile Android. Un schimb de mailuri din 2007 intre Andy Rubin, Eric Schmidt si Tim Lindholm a scos la iveala faptul ca, desi au discutat despre nevoia achizitiei aunei licente, au stabilit arbitrar ca aceasta nu este necesara.

La auzul verdictului partial, Google a a delarat eroare judiciara, in timp ce David Boies, avocatul Oracle, a cerut o parte din veniturile Android obtinute pana acum. Judecatorul a respins ambele cereri si le-a cerut avocatilor noi domente pana in data de 10 mai, urmand ca dupa data de 14 mai sa primeasca si un verdict definitiv. In final, verdictul va veni de la judecator, si nu de la jurati.

Declaratiile oficiale ale partilor participante la auzul vestilor au fost:

Google: „Apreciem eforturile juriului si stim ca utilizarea in stil fair use cat si incalcarea patentelor sunt doua parti ale aceleeasi monede. Problema fundamentala aici este daca respectivele API-uri luate in calcul aici pot fi protejate prin legea copyright-ului, iar de fapt asta trebuie sa decida tribunalul. Ne asteptam sa iesim castigatori in  aceasta cauza, cat si in celelalte care tin de Oracle.”

Oracle: „Oracle, cei 9 milioane de dezvoltatori Java, cat si intreaga comunitate Java doresc sa multumeasca juriului pentru verdictul lor in aceasta faza a procesului. Dovezile covarsitoare au demonstrat ca Google stia ca are nevoie de licenta, fapt evident in momentul in care o bucata de cod Java din Android nu mai era rulata intr-un singur loc, ci rula oriunde. Fiecare companie mare, exceptand Google, are o licenta pentru Java si mentine compatibilitatea rularii codului pe toate platformele computationale.”

Cu speranta ca va veni un moment in care nu vom mai avea parte saptamanal de procese, cel mai trist este ca nici in acest caz nu s-a ajuns la o decizie definitiva si irevocabila si probabil nici nu se va ajunge.

Conteaza oare pentru utilizatorii de rand cine are dreptate? Din pacate s-ar parea ca da. De ce? Pentru ca riscam o crestere a pretului terminalelor cu Android pentru simplul fapt ca va fi inclus si pretul licentei pentru Java, cost pe care cu siguranta Google nu-l va scoate din propriile buzunare.