10 Schimbari utile din iOS6

de: Alexandru Puiu
25 09. 2012

Au trecut cateva zile de cand s-a lansat iOS 6, o noua versiune a sistemului de operare ce ruleaza pe toate versiunile de iPhone, iPod Touch lansate in ultimii 3 ani si cele mai noi doua modele de iPad . Creat de Apple, noul SO este primul pas semnificativ in distantarea de servicii Google precum YouTube sau Google Maps. Cu functii noi, schimbari utile sau estetice, noul iOS 6 nu este o revolutie, dar reuseste sa fie un pas in directia corecta pentru Apple.

Personal, mi-as fi dorit ca mai multe dintre functiile imaginate de mine in urma cu 4 luni sa le vad aici, insa acest lucru nu s-a intamplat. Cu speranta ca lipsa unor widgeturi si a altor functii care tin Androidul pe primul loc in piata nu vor afecta si mai mult cota de piata a iOS-ului, vom incerca sa atragem atentia asupra partilor bune.

Ca de fiecare data, multe dintre functii nu sunt disponibile in limba romana, sau mai rau decat atat, nici macar nu functioneaza in tara noastra. Din acest motiv, in loc sa insist din nou pe faptul ca Siri nu a invatat limba romana nici in in acest an, am creat acest top 10 cu functii din iOS 6 pe care chiar le puteti folosi.

1. Noul App Store

Nu putem inca cumpara filme de pe iTunes in Romania, ca de altfel in alte multe tari europene, insa ne putem bucura de cheltuit bani pe muzica, aplicatii, carti sau reviste. Cu iOS 6 toate magazinele virtuale Apple au beneficiat de un facelift. Interfata este mai prietenoasa, icoanele si capturile din aplicatii sunt mai mari, iar ferestrele de preview acum plutesc peste alte icoane. Partea de instalare a update-urilor se petrece fara sa sariti din AppStore si nu mai sunteti obligat sa introduceti parola la fiecare instalare de aplicatie sau update. Aceasta afirmatie este valabila si in cazul in care aveti instalate pe un singur dispozitive aplicatii de pe mai multe conturi de AppStore.

2. Noua interfata de apelare

In noua versiune a sistemului de operare iOS, Apple a imbunatatit semnificativ modul in care putem sa raspundem, sau mai bine zis, sa nu raspundem la telefon. Pe langa clasicul slide to answer, pe care acum il vedem pe foarte multe smartphone-uri, printr-un slide in sus al respectivei sectiuni beneficiem de mai multe optiuni. Putem raspunde rapid cu un mesaj predefinit sau putem, printr-o atingere, sa configuram iPhone-ul sa ne aminteasca de acest apel pe care l-am ignorat peste o ora sau cand am plecat de la locatia respectiva. Aceasta din urma este o functie foarte utila. Am folosit-o de cateva ori si te incearca un sentiment deosebit cand iesi dintr-un bar si dupa 10 metri de mers pe jos telefonul iti aduce aminte sa-ti suni prietena.

3. Aplicatia Mail

Toate iDevice-urile sunt dispozitive perfecte pentru email iar in iOS 6 aceasta functie a beneficiat de un upgrade semnificativ. Pentru a verifica daca ati primit emailuri noi, de acum este suficient sa trageti de pagina cu casute de email in jos. Daca aveti mai multe casute de email, si o lista de persoane importante, in sectiunea VIP a aplicatiei Mail puteti centraliza toate mailurile de la una sau mai multe persoane. In plus, pe langa faptul ca interfata pare mai aerisita acum este suficient sa tineti degetul cateva secunde intr-un spatiu liber al unui mail pentru a insera clipuri video sau poze.

4. Safari

Special pentru posesorii de iPod Touch si iPhone, in Safari, daca tineti iDevice-ul in mod landscape, puteti vedea pentru prima oara paginile pe tot ecranul. Daca folositi functia Reading List ca o alternativa la semnele de carte obisnuite, merita sa retineti ca odata cu iOS 6 nu se vor mai salva doar URL-uri catre adresele de interes ci se va salva integral tot continutul respectivelor pagini pe care le doriti salvate. Astfel, veti putea vedea orice pagina din Reading List chiar si atunci cand nu sunteti online. In cazul in care folositi un iPad si un iPhone sau un iPhone si un iPod Touch, noua functie iCloud Tabs va va permite sa deschideti tab-uri in Safari pe PC/Mac sau pe un iDevice si in secunda urmatoare sa le aveti disponibile si pe celelalte iDevice-uri. Ca si intr-un email nou, intr-un formular din Safari daca tineti degetul apasat pe ecran puteti insera poze sau clipuri fara a parasi browserul de internet.

5 . Noua aplicatie pentru harti

Internetul este plin de reprosuri legate de noua aplicatie Maps, iar mie personal imi lipseste functia Google Street View. Chiar si asa, exista si parti bune. Pentru prima oara primim de la Apple o aplicatie de navigatie turn-by-turn gratuita care functioneaza foarte bine. Mi-as fi dorit poate mai multe numere la strazi, insa astfel de detalii se vor remedia probabil intr-un timp relativ scurt. In plus, tranzitiile in aplicatie se desfasoara foarte lin si toate imaginile sunt foarte detaliate. Din pacate, in tara noastra nu avem conditii de trafic care abia fusesera introduse de Google. O alta functie spectaculoasa dar cu utilitatea zero este functia Flyover care este valabila momentan doar in anumite tari si care va ofera o perspectiva in mod 3D asupra oraselor. La minusuri mai intra lipsa sfaturilor legate de mijloacele de transport in comun, o sectiune utila mai ales atunci cand va aflati intr-un oras nou si nu vreti sa cheltuiti bani pe taxi.

6. Find My iPhone si Find My Friends

Aceste functii si in acelasi timp aplicatii gratuite de la Apple beneficieaza de un update semnificativ odata cu iOS 6. Avand in vedere ca nu putem sa glumim cu dramatismul situatiei in care iti pierzi telefonul sau iPad-ul, mai ales cand vorbim de niste jucarii atat de scumpe, este placut sa vezi ca noul iOS incearca sa faca si mai mult pentru a-ti recupera gadgetul. In Find My iPhone de exemplu, noul tracking mode va permite sa activati un mod in care este inregistrata fiecare miscare a iPhone-ului si pusa pe o harta pentru a vedea exact pe unde s-a plimbat posesorul terminalului. Tot acum puteti trimite un mesaj pe un iPhone furat si chiar si cu telefonul blocat puteti afisa pe ecran un buton de apelare la un numar definit de voi de la distanta.

Find My Friends pe langa faptul ca va permite sa vedeti in permanenta unde sunt prietenii vostri, va ofera pentru prima oara posibilitatea de a fi avertizati daca un cunoscut a ajuns sau a plecat de la o adresa. Un exemplu special pentru aceasta functie este posibilitatea de vedea daca fiul sau fiica a plecat de la scoala sau a ajuns acasa.

7. Photo Stream-uri partajate

Daca in cercul vostru de prieteni sunteti multi utilizatori de iPhone, iPad sau Mac-uri, cu noul Photostream puteti partaja cu usurinta seturi intregi de imagini atat anumitor persoane cat si unui public mai larg. Pozele ajung la persoanele vizate atat prin WiFi, cat si 3G, iar in secunda in care au inceput sa se descarce pe dispozitivul gazdei, aceasta din urma primeste o notificare pe ecran. In plus, puteti primi comentarii la respectivele imagini sa like-uri, iar daca aveti un Apple TV, le puteti vedea si pe televizor. In teorie ar trebui sa puteti vedea respectivele imagini si in browser nu doar de pe iDevice-uri insa eu nu am reusit.

8. Nu deranjati

O revelatie pentru cei care se simt agresati de numarul infernal de apeluri, ,,Nu deranjati” este salvarea. Aceasta noua functie va permite sa definiti o perioada zilnica de timp in care telefonul sa nu scoata nici un sunet, indiferent daca vorbim de un apel de voce, Facetime, mesaj sau notificare de la vreo aplicatie. La capitolul detalii, aceeasi functie va permite sa va definiti anumite persoane pentru care telefonul sa sune chiar si in mod Nu deranjati. In cazul in care s-a intamplat ceva urgent, si cineva va suna de 2 ori in mai putin de trei minute, activand functia ,,Apeluri repetate” telefonul de asemenea va suna.

9. Integrarea Facebook

Ca si in cazul Twitter la iOS 5, Facebook acum a devenit o parte componenta a sistemului de operare. Va puteti sincroniza contactele cu Facebook, evenimentele de pe Facebook pot aparea in calendarul din iOS si nu in ultimul rand, puteti posta continut pe Facebook mult mai usor. Din orice aplicatie a sistemului de operare, indiferent daca vorbim de Harti, Photos sau Safari, orice informatie poate ajunge rapid pe Facebook folosind meniul de partajare. In plus, daca va incanta ideea, de acum puteti da Like la aplicatii din App Store sau melodii din iTunes. Toate aceste tipuri de informatii pot fi partajate si pe Twitter. Este suficient sa va autentificati cu numele de utilizator si parola aferente retelei sociale intr-o noua sectiune din meniul Configurari.

10. Date celulare

Pentru ca erau cateva minusuri legate de managementul utilizarii de date celulare in iOS, acum au fost remediate. Din Configurari – General – Celular  puteti defini APN-ul, puteti alege ce tip informatii sa fie sincronizate folosind conexiunea de internet de la operatorul de telefonie. In iOS 6 puteti pentru prima oara opta pentru folosirea functiei de Facetime printr-o conexiune 3G de date. Astfel, pot fi automat descarcate documentele din iCloud, lista de lecturi din Safari sau cumparaturile de pe iTunes/App Store.