Belkin Play Max F7D4301 – Router pentru toata lumea [REVIEW]

de: Alexandru Rizea
07 05. 2011

Intotdeauna am fost de parere ca cele mai bune dispozitive din domeniul IT sunt cele care reusesc sa incante in egala masura atat utilizatorii entuziasti, care sunt innebuniti daca nu particularizeaza un dispozitiv pana la ultimul detaliu, cat si pe cei nu foarte priceputi. Practic, daca lansezi un produs care are ceva de oferit mai multor tipuri de clienti, e imposibil ca acel produs sa nu fie achizitionat de catre un numar mai mare de utilizatori. Router-ele erau printre ultimele dispozitive care se adresau prin natura lor unor utilizatori care stiu ce inseamna IP, DNS, Gateway, PPOE, Firewall, DMZ, WEP, WPA sau WPA2. Incercand sa demonteze exact acest mit, noua linie de routere de la Belkin sunt pe cat de prietenoase si de usor de configurat, pe atat de complete si complexe la nivelul functionalitatii.

Belkin Play Max, sub numele sau de cod F7D4301, este unul dintre modele de varf al noii game de routere de la Belkin, intitulata sugestiv Play. Termenul din urma este utilizat pentru a defini aceasta gama datorita elementelor prietenoase si „jucause” care definesc lucrul intr-o retea creata de acest dispozitiv. Avand la baza un set de aplicatii, disponibile atat pentru sistemele Windows, cat si pentru Mac, pe care le instalati de pe CD-ul din pachet sau de pe site-ul oficial, puteti profita din doar cativa pasi simpli de tot ce are de oferit „jucaria”.

Daca tot am mentionat dispozitivul, merita sa amintim si pachetul de functii high-end oferit de Play Max: 4 porturi gigabit, 2 porturi USB, 2 moduri de functionare wireless 2,4/5 GHz, posibilitatea creerii unei retele guest, toate fac parte din portofoliul acestui model.

In ceea ce priveste cele doua porturi USB, trebuie sa recunoastem ca in majoritatea modelelor in care sunt prezente exista constrangeri legate de functionalitate, precum USB host pentru dispozitiv de stocare sau print server. Ei bine, nu este cazul si aici – nu conteaza ce conectati in oricare dintre ele, deoarece va functiona fara probleme.

Ideea e destul de simpla. Inca din cutie, cablul de alimentare este conectat la router, iar un al doilea cablu, de retea, este conectat la portul de WAN al aceluiasi dispozitiv. Restul etapelor legate de instalare, anume conectatul la priza si conectatul la un modem  (in functie de conexiunea la internet), sunt prezentate extrem de sugestiv prin desene pe doua cartonase incluse, de asemenea, in cutie.

Indiferent daca instalati aplicatia de pe CD sau nu, puteti configura routerul fara probleme. Instalarea aplicatiei insa va ofera un mod mai prietenos de a integra dispozitivele din reteaua locala in marea retea intitulata internet. Pentru cei care nu prefera insa calea mai usoara, pe langa posibilitatea conectarii unui PC sau laptop la router cu ajutorul unui cablu ethernet, exista si posibilitatea configurarii prin wireless. Daca apelati la modalitatea din urma, trebuie insa sa va conectati la reteaua implicita creata de router cu parola mentionata pe standul dispozitivului, de genul C427332D.

Legat de pachetul de aplicatii, acestea, in majoritatea cazurilor, sunt doar niste scurtaturi catre elemente din pagina de configurare a routerului, insa reusesc sa-si atinga scopul, adica usurarea unor etape pentru utilizatorii nu foarte priceputi. Singura aplicatie mai deosebita este cea de configurarea a imprimantei sau a dispozitivului de stocare conectat la router, aceasta chiar daca nu este foarte complexa va ajuta sa va faceti dispozitivele USB accesibile in retea.

La capitolul elemente deosebite, intra functionalitatea dual band. Disponibila la routerele mai scumpe, nu ca aproximativ 420 lei ar fi putin de cheltuit pe un router, aceasta va permite sa va creati doua retele wireless separate, care functioneaza la frecvente separate, 2,4 GHz, respectiv 5 GHz, cu SSID-uri diferite si parametri de securitate diferiti. Pe langa aceasta, routerul Play Max mai vine cu posibilitatea crearii unei a treia retele wireless pentru musafiri. Astfel, aveti practic 3 retele fara fir generate de un singur dispozitiv.

Avantajul retelei Guest este ca nu permite accesul persoanelor conectate la ea la resursele din reteaua locala LAN sau WLAN. Pe langa acest detaliu, modul de conectare la reteaua guest poate fi asemanator celor din cafenele, in care nu vi se solicita o parola la conectare, insa in momentul in care doriti sa accesati o pagina de internet sunteti automat redirectionat catre o pagina predefinita unde puteti introduce un anumit cod de acces.

In ceea ce priveste securitatea wireless, sunt suportate toate protocoalele existente, precum WEP, WPA, WPA cu encriptare AES sau TKIP a parolei, insa nu lipseste nici suportul pentru din ce in ce mai popularul WPS (Wi-Fi protected setup).

Referitor la performanta, in cazul unui hard disk extern conectat la router printr-o interfata ethernet, am obtinut pe wireless aproximativ 10-11 MB/s la scriere si 12-13 MB/s la citire. In cazul transferului de la computer la computer, de asemenea prin wireless, de aceasta data intre dispozitive compatibile N300, am obtinut viteze de ordinul zecilor de MB – 45/50 MB/s la scriere si la citire. Daca nu va spun foarte mult aceste cifre, merita sa le retineti ca niste repere de performanta in ceea ce priveste transferul de date wireless.

Singurul regret este ca transferul de date de pe dispozitive conectate prin USB cu greu atinge 8-10MB/s. Totusi, avantajul de avea un hard disk accesibil la mai multe computere s-ar putea sa justifice compromisul de performanta.

Per ansamblu, Belkin Play Max este un pachet complet de functii atat pe partea de retea cu fir, cat si fara, care vine cu un raport pret/performanta foarte bun. Cei aproximativ 420 lei, cu care va puteti achizitiona un astfel de dispozitiv, va ajuta sa scapati de toate problemele aferente unei retele pentru mult timp. Functionalitatea Dual-Band, chiar daca nu este cea mai clara notiune, este cea mai buna solutie la capitolul compatibilitate si performanta, nu numai acum, dar si peste cativa ani.