Salvamontistul mutilat de urs în Predeal, ținut în viață de medici: „Încercăm să-i reconstruim fața”

de: Ana Ionescu
02 04. 2025
Salvamontistul mutilat de urs în Predeal, ținut în viață de medici

Viața lui Mihai Marina, șeful echipei Salvamont din Predeal, atârnă de un fir de păr. Bărbatul de 51 de ani a fost atacat duminică seară de o ursoaică, pe o stradă din stațiune.
A fost găsit într-o baltă de sânge, inconștient, și a suferit un infarct în timpul atacului – un detaliu cutremurător, dar care, paradoxal, i-ar fi salvat viața: animalul l-a părăsit când nu a mai mișcat.

Transferat de urgență la Spitalul Floreasca din București, cu un avion SMURD, Mihai se află acum în secția de Terapie Intensivă, intubat și ventilat mecanic. Medicii spun că are leziuni severe la nivelul feței și gâtului și că urmează o luptă dificilă pentru reconstrucția chipului.

„Starea pacientului este extrem de gravă. Are leziuni extinse la nivelul feței și gâtului, este intubat, ventilat și monitorizat atent”, a declarat medicul Rodica Ciolacu pentru Agerpres.

Eforturi disperate pentru salvarea lui Mihai

Imediat după atac, salvamontistul a fost resuscitat zeci de minute de colegi și medici. A fost stabilizat la Brașov, apoi transportat cu elicopterul la București pentru tratamente avansate. Medicii fac acum investigații complexe pentru a-i reface funcțiile vitale, dar și pentru a evalua ce intervenții chirurgicale sunt posibile pentru reconstrucția feței.

Ursoaica a fost împușcată. Cei doi pui, relocați

Animalul agresiv s-a întors în aceeași zonă în care l-a atacat pe Mihai, fiind împușcat de vânători, conform ordinului emis de autorități. Cei doi pui ai ursoaicei au fost tranchilizați și transportați în pădure. Intervenția a fost justificată de pericolul iminent pentru locuitorii din zonă.

O problemă care scapă de sub control

Atacul brutal relansează dezbaterea privind prezența urșilor în stațiunile montane. Doar în județul Brașov, în 2023, animalele sălbatice au provocat pagube de aproape un milion de lei. Deși legislația a fost modificată după tragedia de pe Jepii Mici, când o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs, aplicarea măsurilor este încă haotică.

Deși anul trecut s-a aprobat recoltarea a 426 de urși, majoritatea exemplarelor împușcate nu reprezentau un pericol direct pentru oameni, atrage atenția ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Dacă nu începem cu exemplarele agresive și continuăm să împușcăm urșii din zonele izolate, nu ne atingem scopul. Siguranța oamenilor trebuie să primeze”, a declarat ministrul.

În 2023, doar 27 de urși au fost împușcați în urma apelurilor la 112. Un recensământ oficial al populației de urși ar urma să fie finalizat în această primăvară. Oficial, în România trăiesc aproximativ 8.000 de urși, dar specialiștii spun că numărul real este mult mai mare.