Plafonarea la electricitate şi gaze, prelungită. Ce spun furnizorii despre preţurile reduse, cât vor plăti românii mai puţin

de: Vieriu Ionut
22 02. 2025
Plafonarea la electricitate şi gaze a fost prelungită

Tarifele plafonate la energie electrică și gaze naturale vor rămâne în vigoare pentru o perioadă determinată, însă nu pe termen nelimitat. Ministerul Energiei pregătește un anunț oficial în acest sens, dar furnizorii avertizează că nu mai pot susține mult timp schema de compensare, în condițiile în care statul are restanțe de peste un miliard de euro către aceștia. În lipsa plafonării, facturile ar putea crește semnificativ.

Cât timp vor rămâne prețurile plafonate?

Conform declarațiilor oficiale, plafonarea prețurilor la gaze naturale va fi menținută până în aprilie 2025, în timp ce energia electrică va beneficia de această măsură pentru doar trei luni. Astfel, până la 1 aprilie anul viitor, românii vor plăti aceleași tarife ca în prezent:

  • 68 de bani/kWh, 80 de bani/kWh și 1,30 lei/kWh pentru energie electrică, în funcție de consum
  • 31 de bani/kWh pentru gaze naturale

După această perioadă, doar consumatorii vulnerabili vor mai beneficia de ajutor pentru plata facturilor.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că menținerea schemei de plafonare este o prioritate pentru Guvern, având în vedere contextul economic instabil:

„Ne vom strădui să menținem schema o perioadă de timp la energie electrică, cel mai probabil un alt interval mai lung la gaz. Într-un asemenea context de instabilitate, ar fi imprudent să renunțăm cu totul la această schemă. Având în vedere că prioritatea noastră este să-i protejăm pe români.”

Românii, îngrijorați de viitoarele scumpiri

Creșterea prețurilor la energie este o temă de îngrijorare pentru mulți români, mai ales în contextul unei inflații ridicate. Prețul gazului metan a înregistrat deja o creștere de 72% de la începutul anului, iar oamenii spun că o liberalizare completă a pieței i-ar pune într-o situație dificilă.

„Cred că ar fi o măsură foarte bună pentru oameni să continue plafonarea, pentru că inflația a fost destul de mare. E destul de greu pentru populație să facă față,” spune un român.

„Gazele sunt foarte scumpe. Ne îngrozim că urmează să fie la liber. Plătim deja 600-800 de lei la gaze și 200-300 de lei la electricitate,” adaugă altcineva.

Furnizorii trag un semnal de alarmă: „Nu putem susține plafonarea la nesfârșit”

În timp ce Guvernul încearcă să protejeze populația de creșteri bruște ale prețurilor, furnizorii de energie avertizează că nu mai pot suporta această schemă fără sprijin financiar din partea statului.

Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), susține că, până în prezent, s-au decontat doar parțial sumele pentru luna ianuarie 2024, restul rămânând neachitate.

„Plafonarea a fost susținută de furnizori. S-au decontat doar parțial luna ianuarie 2024, restul încă nu s-au decontat. La noi s-a tot prelungit. Acum se dorește și prelungirea prelungirii. Nu putem evita o creștere, fiindcă nu poți să plafonezi prețurile la nesfârșit,” a explicat Urluescu.

O poziție similară are și Dana Dărăban, președintele Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), care afirmă că furnizorii sunt aproape de a ajunge în incapacitate de plată:

„Trebuie să existe un plan clar de ieșire, pentru că deja devine toxică această modalitate. Suntem în situația în care să nu mai putem susține ceea ce ne impun prin cadrul legal în vigoare.”

Ce urmează?

Ministerul Energiei urmează să prezinte în perioada imediat următoare proiectul oficial privind prelungirea plafonării tarifelor, însă documentul poate suferi modificări înainte de a fi adoptat în ședința de Guvern.

În lipsa unei soluții clare pe termen lung, românii ar putea asista la o creștere semnificativă a facturilor la energie și gaze după expirarea actualei scheme de plafonare. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor găsi o variantă echilibrată care să protejeze consumatorii, fără a pune o presiune suplimentară pe furnizori.