Metroul care va lega 39 de mari orașe europene, printre care și Bucureștiul: Când te vei putea plimba cu el

de: Iulia Kelt
26 03. 2025
metrou intre mari orase europene si bucuresti
Metrou între cele mai mari orașe europene / Foto: Governing Magazine

Un proiect revoluționar, denumit Starline, promite să transforme transportul public european printr-o rețea de metrou extinsă ce va conecta 39 de orașe de pe întreg continentul, inclusiv Bucureștiul.

Rețeaua, dezvoltată de think tank-ul danez 21st Europe, va adresa nu doar marile aglomerări urbane din vestul Europei, dar și orașe din Marea Britanie, Turcia și Ucraina.

Planul este o parte a unui proiect mult mai amplu care vizează crearea unei rețele feroviare de mare viteză, iar implementarea ar putea marca o schimbare majoră în modul în care călătorim pe distanțe lungi în Europa, scrie Profit.ro.

O rețea de mare viteză pentru viitor, cu Bucureștiul inclus în plan

Unul dintre cele mai ambițioase obiective ale rețelei Starline este crearea unei infrastructuri de transport care să funcționeze similar unui sistem de metrou, dar pe distanțe mult mai mari.

Trenurile vor circula cu viteze între 300 și 400 km/h, mult mai rapide decât cele de acum, iar estimările arată că călătoriile vor fi cu aproximativ 30% mai rapide decât cele rutiere sau feroviare actuale.

De exemplu, un călător între Helsinki și Berlin va ajunge la destinație în mai puțin de cinci ore, o îmbunătățire semnificativă față de timpii de călătorie actuali.

Această rețea va conecta orașele europene printr-un sistem eficient de transport, oferind o alternativă rapidă și ecologică față de zborurile interne sau călătoriile cu mașina.

Starline nu doar că va revoluționa transportul, dar va contribui inclusiv la reducerea amprentei de carbon a continentului, având un impact semnificativ asupra mobilității sustenabile în Europa.

Rețeaua va face parte dintr-un proiect mai amplu al Uniunii Europene, denumit Rețeaua Transeuropeană de Transport (TEN-T), care vizează unificarea infrastructurii de transport pe întregul continent.

Marele orașe ale lumii, conectate

Un alt aspect remarcabil al proiectului Starline este integrarea acestuia cu transportul urban existent. Trenurile vor ajunge în stații noi, care vor fi amplasate în apropierea marilor orașe și vor fi legate direct la rețelele de transport public urban, cum ar fi metroul, autobuzele sau tramvaiele.

Acest lucru va permite un transfer rapid și eficient între diversele moduri de transport, făcând astfel rețeaua de mare viteză un sistem integrat și ușor accesibil pentru cetățeni.

Implementarea rețelei va fi un proiect public ambițios, finanțat de autoritățile naționale și europene, iar gestionarea acesteia va fi realizată de companiile feroviare naționale.

Supravegherea întregului proiect va fi realizată de o nouă autoritate feroviară europeană, care va asigura funcționarea eficientă și sigură a întregii rețele.

Proiectul este așteptat să fie complet operațional până în 2040.