De ce ling pisicile pungile de plastic? Explicația ciudatului comportament felin și când devine periculos

de: Cristian Cojocaru
29 03. 2025
Motivul ciudat pentru care pisicile ling pungile de plastic și când devine periculos
Motivul ciudat pentru care pisicile ling pungile de plastic și când devine periculos. (Foto: Getty Images)

Pisicile sunt cunoscute pentru comportamentele lor neobișnuite și adesea misterioase. Printre cele mai ciudate obiceiuri observate la feline este și tendința acestora de a linge sau chiar de a suge obiecte necomestibile, cum ar fi pungile de plastic. Acest comportament este numit „wool sucking” (sugerea lânii), deși nu este limitat doar la lână, ci poate include și alte materiale precum pielea, cauciucul sau plasticul.

Nicholas Dodman, profesor emerit în comportamentul animalelor la Universitatea Tufts, a studiat timp de peste 30 de ani aceste manifestări compulsive la animale și sugerează că acest comportament poate avea legătură cu perioada de alăptare a pisicilor. Potrivit acestuia, pisicile siameze, de exemplu, tind să prezinte acest comportament mai frecvent, deoarece ele petrec cel mai mult timp alături de mamele lor în perioada de alăptare. Astfel, atunci când sunt despărțite de mamele lor înainte de a fi pe deplin înțărcate, aceste feline păstrează o dorință puternică de a suge, care se manifestă în astfel de comportamente compulsive.

Valarie Tynes, medic veterinar specializat în comportamentul animalelor, este mai sceptică privind această teorie, deoarece încă nu există dovezi experimentale clare în acest sens. Totuși, ea confirmă că obiceiul pisicilor de a linge plasticul poate fi asemănat cu comportamentul copiilor mici care își sug degetul pentru a se calma. În opinia sa, linsul plasticului devine problematic doar atunci când pisica începe să consume efectiv aceste materiale.

Pericolele comportamentului compulsiv

Atât Dodman, cât și Tynes atrag atenția asupra riscului numit „pica”, un comportament în care pisicile ajung să mănânce obiecte necomestibile. Acest fenomen este periculos pentru că obiectele ingerate pot rămâne blocate în intestin, necesitând intervenții chirurgicale costisitoare. În lipsa tratamentului adecvat, aceste blocaje pot duce chiar și la deces.

Ambii experți recomandă vizita urgentă la medicul veterinar dacă pisica începe să consume plastic sau alte materiale periculoase. În urma evaluării medicale inițiale pentru a exclude posibile afecțiuni gastrointestinale, precum paraziții, problema poate fi tratată prin abordări comportamentale sau chiar medicamentoase. Veterinarii pot prescrie tratamente similare celor utilizate la oameni pentru tulburările obsesiv-compulsive, cum ar fi Prozacul.

Explicația surprinzătoare pentru care pisicile ling pungile de plastic și riscurile acestui obicei.

Soluții și recomandări pentru proprietarii de pisici

Pentru proprietarii îngrijorați de comportamentul animalului lor, Tynes recomandă furnizarea de alternative sigure, cum ar fi iarbă specială pentru pisici sau jucării de mestecat pentru câini, care sunt mai puțin periculoase decât plasticul. Distragerea atenției pisicii cu jucării sau alte activități atractive poate fi, de asemenea, utilă.

Experții subliniază faptul că pisicile nu sunt conștiente că fac ceva greșit, așadar pedeapsa nu este o soluție eficientă. În schimb, proprietarii sunt sfătuiți să monitorizeze îndeaproape acest comportament și să se adreseze veterinarului dacă observă semne alarmante.