Costul opulenței Egiptului Antic: Un imperiu ridicat pe suferința umană, unde cătușele din fier erau la ordinea zilei
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/catuse-de-fier-muncitor-aur-egipt.jpg)
O serie de descoperiri recente dintr-o mină de aur egipteană veche de 2.300 de ani oferă noi informații despre condițiile extrem de dure de muncă ale minerilor.
Printre relicvele găsite, se numără seturi de cătușe de fier, care ar fi fost folosite pentru a restricționa mișcarea muncitorilor.
Munca forțată în ceea ce privește extragerea aurului în perioada Ptolemeică
Istoricul și arheologul Bérangère Redon a detaliat descoperirea într-un studiu recent. Potrivit acestuia, extracția de aur a cunoscut o creștere semnificativă în timpul perioadei Ptolemeice, începută după cucerirea Egiptului de către Alexandru cel Mare în 332 î.e.n.
Perioada a fost marcată de domnia lui Ptolemeu I, general de încredere al lui Alexandru, care a înființat mai mult de 40 de mine de aur pe teritoriul Egiptului, scrie revista Nature.
Aurul era esențial pentru finanțarea campaniilor militare și a proiectelor de prestigiu ale dinastiei, inclusiv construcția de clădiri monumentale în Alexandria, pentru a reflecta puterea și bogăția Egiptului.
Una dintre cele mai importante mine din această perioadă era situată la Ghozza, în partea de nord a Egiptului, unde se lucra în a doua jumătate a secolului al III-lea î.e.n.
Aici au fost găsite sute de fragmente inscripționate cu informații despre mineri. De asemenea, lipsa unor clădiri păzite în satul lucrătorilor sugerează că majoritatea celor care lucrau în mină erau probabil muncitori liberi, și nu sclavi.
Cătușele din fier, dovada clară a cruzimii umane
În ianuarie 2023, arheologii au descoperit două seturi de cătușe de fier în satul din apropierea minei, ceea ce a dus la o reevaluare a condițiilor de muncă ale minerilor.
Unul dintre seturi conține șapte cătușe pentru picioare și două verigi de lanț, iar celălalt are patru verigi și fragmente din două inele.
Cătușele nu erau folosite pentru a legăna animale, așa cum s-ar fi crezut, ci erau destinate restricționării mișcărilor oamenilor. „Mersul cu aceste cătușe ar fi fost lent și epuizant, mai ales datorită greutății lor”, explică Redon.
Chiar dacă unii dintre minerii de la Ghozza pare că erau muncitori liberi, realitatea multora dintre ei era mult mai dură.
Texte istorice din secolul al II-lea î.e.n., scrise de Agatharchides, descriu o practică de muncă forțată în care condamnații aveau picioarele legate și lucrau neîncetat, zi și noapte.
Costul uman al bogăției Egiptului
Redon concluzionează că, sub strălucirea bogăției din Egipt, există o istorie a exploatării. Aurul extras din aceste mine a finanțat visurile regale ale Egiptului, dar a avut un cost uman semnificativ.
Descoperirile recente din mina de la Ghozza oferă o imagine cruntă a exploatării muncitorilor, un preț plătit pentru ridicarea unei civilizații mărețe, dar care s-a clădit pe suferință și nedreptate.