Celălalt mare Dinică. Nicolae, actorul șarmant care a făcut generații de români să râdă, alături de Dem Rădulescu și Grigore Vasiliu Birlic

de: Andreea Bișinicu
31 03. 2025
Celălalt mare Dinică. Nicolae, actorul șarmant care a făcut generații de români să râdă, alături de Dem Rădulescu și Grigore Vasiliu Birlic
Actorul Nicolae Dinică. Foto arhivă Teatrul de Revistă Constantin Tănase

Unul dintre cei mai mari actori români ai anilor 70, Nicolae Dinică a reușit, de-a lungul decadelor, să pună mai multe zâmbete pe chipurile a multor generații de români. Datorită șarmului său extraordinar, a zâmbetului cald și a carismei naturale, actorul a devenit preferatul colegilor de breaslă, extrem de apreciat de regizori și public deopotrivă.

A debutat pe scena Teatrului de Revistă Constantin Tănase

Nicolae Dinică, născut pe 23 februarie 1940, a fost unul dintre cei mai iubiți actori de revistă din România, un maestru al comediei care a adus zâmbete pe fețele multor generații.

Şi-a făcut debutul pe scena Teatrului „Constantin Tănase” la sfârșitul anilor ’60, odată cu spectacolul muzical Vox… Boema, de Alecu Popovici. Acest debut l-a impus ca un talent remarcabil în teatrul de revistă, o formă de artă foarte apreciată în epocă.

Succesul a venit rapid, iar Dinică a fost distribuit în spectacolul aniversar La Grădina Cărăbuș, regizat de Nicolae Dinescu, un omagiu adus lui Constantin Tănase. Din distribuție făceau parte nume mari ale teatrului românesc, precum Horia Căciulescu, Nicu Constantin, Cristina Stamate și Doina Badea.

Vezi și: Nicolae Stroe, jumătatea artistică mai bună a lui Vasile Vasilache. Povestea talentatului actor care a definit teatrul de revistă în România

Rolurile memorabile și succesul pe scenă ale lui Nicolae Dinică

Nicolae Dinică a fost un actor versatil, capabil să interpreteze cu naturalețe și umor orice rol i se potrivea. În spectacolul Jos, pălăria!, de George Grigoriu, în regia lui Bitu Fălticineanu, a demonstrat un simț al ritmului și al comicului care l-au transformat într-unul dintre favoriții publicului.

Un alt mare succes a fost musicalul Groapa, de Eugen Barbu și Radu Șerban, regizat de Nicolae Dinescu. Spectacolul a fost jucat trei stagiuni la rând, de fiecare dată cu sala plină, demonstrând că publicul aprecia spectacolul de calitate și talentul actorilor implicați.

Pe lângă acestea, Dinică a fost distribuit în numeroase producții apreciate, printre care Revista în luna de miere, de Cornel Constantinescu și Temistocle Popa, Trăsnitul meu drag…, de Sașa Georgescu și Puiu Călinescu, dar și Un băiat de zahăr… ars, de Harry Negrin și Puiu Călinescu.

Vezi și: Avocatul care a făcut o țară întreagă să râdă și a inspirat o generație de români: Birlic ”a ratat” actoria de 6 ori, și-a tocat toţi banii la Cannes

Le-a dat replica, pe scenă, celebrilor Dem Rădulescu, Nicu Constantin și Grigore Vasiliu Birlic

Unul dintre cele mai importante aspecte ale carierei lui Nicolae Dinică a fost colaborarea sa cu alți mari actori ai comediei românești.

Alături de Dem Rădulescu, Ioana Casetti, Nicu Constantin și Cristina Stamate, Dinică a creat momente de neuitat pe scena teatrului de revistă. În Salutări de la Vasile, de Aurel Storin, Dinică a demonstrat că are o chimie extraordinară cu marii actori ai epocii.

Un alt spectacol notabil în care a jucat a fost Micul Infern, montat pe scena Teatrului „Tănase” și regizat de celebrul Sică Alexandrescu. Aici, Dinică a avut ocazia să joace alături de invitați de marcă de la Teatrul Național București, precum Ileana Stana Ionescu, Mihai Fotino și Marcel Anghelescu.

Vezi și: ”Cea mai simpatică” actriță interbelică din România a debutat la 14 ani ca balerină la ”Cărăbuș”. Zizi Șerban, jumătatea artistică a lui Horia Căciulescu

Actorul Nicolae Dinică. Foto arhivă Teatrul de Revistă Constantin Tănase

Stilul său inconfundabil l-a transformat în preferatul publicului

Nicolae Dinică a fost un actor cu un stil unic, marcat de o prezență scenică fermecătoare, un umor fin și o carismă aparte. Avea o expresivitate deosebită, o voce inconfundabilă și un talent extraordinar de a improviza.

Nu doar replicile bine scrise, ci și gesturile sale, mimica și intonația făceau parte din farmecul său. Publicul iubea personajele pe care le aducea la viață pe scenă, iar colegii de breaslă îl apreciau pentru profesionalismul și pasiunea sa.

Nu era doar un actor de comedie, ci și un artist complet, capabil să transforme orice rol într-un moment memorabil.

Moștenirea lăsată comediei românești

Nicolae Dinică a fost un artist dedicat, care a adus o contribuție imensă la teatrul de revistă românesc. De-a lungul carierei sale, a făcut publicul să râdă, a oferit momente de bucurie și a demonstrat ce înseamnă cu adevărat teatrul de calitate.

Pe 6 martie 2014, Nicolae Dinică s-a stins din viață, lăsând în urmă o carieră impresionantă și o amprentă inconfundabilă în istoria teatrului românesc.

Chiar dacă numele lui nu este la fel de des menționat ca cel al marelui Gheorghe Dinică, el rămâne „celălalt mare Dinică”, un actor de revistă șarmant, un maestru al comediei și un adevărat artist al scenei.

Astăzi, amintirea sa dăinuie între cei care i-au admirat spectacolele, iar moștenirea sa artistică continuă să inspire generații întregi de actori și spectatori. Nicolae Dinică a fost și va rămâne unul dintre acei oameni care au avut darul de a face lumea mai frumoasă prin artă și umor.

Vezi și: Henry Mălineanu, compozitorul partiturilor de ”Pe aripile revistei”. Povestea artistului care a fondat Teatrul de Estradă din București