Ce taxe și impozite ești obligat să plătești în 2025, dacă primești donații pe TikTok. Controale ANAF făcute peste noapte la românii care ascund banii

de: Mădălina Bahrim
01 03. 2025
taxe si impozite bani din tiktok 2025

Platforma TikTok a ajuns să fie singura sursă de venit, uneori deosebit de profitabilă, a multor români. Este de necrezut faptul că atât de mulți internauți sunt dispuși să arunce cu sume de bani în persoanele care se expun, de multe ori fără să aducă vreo plusvaloare reală conținutului distribuit. Dincolo de acest aspect care e discutabil, din nefericire, un lucru rămâne cert – există obligații fiscale pentru fericiții care ajung să ducă o viață de lux datorită generozității donatorilor.

Dacă nu știai până acum, află că orice persoană care câștigă bani prin intermediul platformei TikTok, e supusă legislației fiscale din România, cât timp este rezident fiscal în țara noastră.

Deși este cunoscut faptul că platforma reține o parte din donațiile primite, acest lucru nu înseamnă că te scutește de la declararea și plata obligațiilor fiscale. Procentul oprit de TikTok este un fel de comision pentru că intermediază donațiile, nu TikTok îți achită impozitele și nici contribuțiile sociale către stat!

Impozitare bani din TikTok. Primul pas e Declarația Unică

În fiecare an, înainte de finele lunii mai (25 mai), trebuie să completezi și să depui la ANAF Declarația Unicăv 2025 – în secțiunile dedicate veniturilor din alte surse, vei completa toate informațiile solicitate de stat, într-o manieră reală și transparentă, fără să diminuezi valorile reale pe care le-ai obținut.

De asemenea, dacă activitatea ta are caracter de continuitate, ești obligat să te înregistrezi ca PFA – persoană fizică autorizată. Interpretând textul legislației fiscale, în cazul în care câștigi ocazional bani din TikTok (o dată sau de două ori pe an), nu înseamnă că ai o activitate constantă. În schimb, depășirea acestui ritm te obligă la a deveni persoană fizică autorizată. În cazul în care ajungi să devii PFA, în termen de 30 de zile de la înființare trebuie să notifici ANAF cu veniturile estimate. Vestea bună e că o poți face online, în SPV. În cazul în care nu respecți procedura, te poți aștepta la o amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei. În cazul în care veniturile tale sar de 300.000 de lei anual, trebuie să te înregistrezi și ca plătitor de TVA (de 19%).

Plătești impozit, chiar dacă ești și salariat, în timp ce câștigi din Tiktok

Atenție, trebuie să declari veniturile câștigate din TikTok chiar dacă, separat, ai un contract de muncă în derulare. Impozitul de 10% îl vei plăti oricum, singura diferență va fi în cazul plăților CAS și CASS, care se achită, sau nu, în funcție de atingerea unor anumite plafoane.

Persoanele fizice care au realizat venituri din ACTIVITĂȚI INDEPENDENTE și/sau DREPTURI DE AUTOR a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară datorează CAS. Persoanele fizice care realizează mai puțin de 12 salarii pot opta pentru plata CAS. Baza anuală de calcul al CAS, o reprezintă VENITUL ALES de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum și persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează CAS. Salariul minim brut pe țară este cel de la 1 ianuarie 2025: 4.050 lei.

Persoanele fizice care realizează VENITURI DIN ACTIVITĂȚI INDEPENDENTE (sistem real, sportive, normă) datorează CASS la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, stabilite potrivit art. 68, 68^1 şi 69, după caz, care nu poate fi mai mare de 60 de salarii minime brute. La determinarea bazei anuale de calcul al CASS nu se iau în considerare pierderile fiscale.

În situaţia în care baza de calcul este mai mică decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime, persoanele fizice datorează o diferenţă de CASS până la nivelul celei corespunzătoare bazei de calcul egală cu 6 salarii minime. Diferenţa nu se datorează în cazul în care, în anul fiscal precedent, persoana fizică a realizat venituri din: a) salarii la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime; sau b) din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), pentru care datorează CASS la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară.

Controale ANAF în 2025 – așteaptă-te ca inspectorii fiscali să-ți bată oricând la ușă

Deși ți se poate părea incredibil să fii depistat printre atât de mulți creatori de conținut care primesc donații, află că strategia ANAF se pliază din ce în ce mai bine pe acest sector de activitate. Astfel, de la un an la altul, Fiscul românesc va intensifica verificările și te poți trezi oricând cu un control, după care vei fi nevoit să achiți sume de bani retroactiv, pe ce se consideră că ai câștigat până în acel moment.

Acestea fiind spuse, cea mai înțeleaptă alegere este să alegi transparența, să-ți declari veniturile, să achiți, după caz, taxele, impozite și contribuțiile sociale, ca să stai liniștit, în perfectă legalitate. Dincolo de acest aspect, nu scăpa din vedere faptul că poți să te bucuri de numeroase beneficii, dacă îți vei desfășura legal activitatea online. De exemplu, veniturile îți pot fi recunoscute în momentul în care alegi să soliciți un împrumut bancar sau poți contribui pentru pensie.