Zboară deasupra tranșeelor uimitoare de pe Marte, în această reconstrucție a Planetei Roșii VIDEO

de: Ozana Mazilu
10 06. 2024

Cicatricile unui impact devastator nu au arătat niciodată atât de bine! Mars Express, sonda Agenției Spațiale Europene (ESA), orbitează Planeta Roșie de două decenii, oferind imagini incredibile ale suprafeței marțiene.

Aceste imagini au fost adesea transformate în vizualizări tridimensionale și videoclipuri, iar cea mai recentă dintre acestea prezintă o serie fascinantă de tranșee cunoscute sub numele de Nili Fossae.

Mars Express oferă imagini spectaculoase

Seria de tranșee concentrice Nili Fossae nu este la fel de cunoscută ca alte locații marțiene, precum Valles Marineris sau Olympus Mons, dar pentru oamenii de știință planetari, aceasta este o regiune de mare interes. De la această locație, NASA a descoperit plumi de metan. Sursa acestui metan este necunoscută, dar unii au speculat că ar putea proveni de la organisme vii. De asemenea, este considerată o locație interesantă pentru explorări umane viitoare.

Nu suntem foarte aproape de a ajunge efectiv pe Marte, astfel că această vizualizare este cea mai bună pe care o avem momentan. Solul din această regiune s-a format acum patru miliarde de ani, în urma impactului unui asteroid care a creat craterul cunoscut sub numele de Isidis Planitia. În jurul craterului, s-au format falii paralele în scoarța marțiană, întinzându-se pe sute de kilometri. Acestea sunt adânci de câteva sute de metri, subțiri și foarte lungi, fiind descrise de echipa ESA ca zgârieturi de pisică.

Reconstrucția vizuală a tranșeelor Nili Fossae

Pe cealaltă parte a Isidis Planitia există o altă serie de tranșee cunoscută sub numele de Amenthes Fossae. Nili Fossae este cunoscută pentru diversitatea largă de minerale, unele dintre acestea putând să se fi format doar în prezența apei. Bogăția acestei regiuni a făcut-o un potențial candidat pentru locul de aterizare al roverului Perseverance al NASA. În cele din urmă, roverul a fost trimis la craterul Jezero, care este vizibil la sfârșitul videoclipului realizat de ESA.

La douăzeci de ani de la lansare, Mars Express continuă să ofere imagini și informații spectaculoase despre Marte, oferind noi perspective asupra Planetei Roșii. Această nouă vizualizare a tranșeelor Nili Fossae nu doar că ne oferă o privire uimitoare asupra acestei regiuni, dar subliniază și importanța sa pentru viitoarele explorări marțiene.

Vizualizările tridimensionale ale ESA oferă publicului larg șansa de a explora peisajele marțiene într-un mod nemaiîntâlnit, aducând mai aproape realitatea unei planete încă misterioase și pline de potențiale descoperiri.