WhatsApp, cea mai nouă ”victimă” a Comisiei Europene. Schimbările iminente din cea mai populară aplicație de chat

de: Alexandru Puiu
16 02. 2024

WhatsApp, aplicația de mesagerie care a devenit sinonimă cu comunicarea instantanee la nivel global, se confruntă cu o serie de schimbări majore ca răspuns la noile reglementări europene.

Aceste modificări, care afectează termenii și condițiile de utilizare ale serviciului, marchează o adaptare semnificativă la Actul privind Serviciile Digitale (DSA) și la Actul Piețelor Digitale (DMA) impuse de Uniunea Europeană.

Citește și: Cum a impus Uniunea Europeană schimbarea, în 2023. Rețelele de socializare și companiile Big Tech, afectate de deciziile UE

WhatsApp în Uniunea Europeană și Regatul Unit

Una dintre cele mai notabile ajustări este scăderea vârstei minime necesare pentru utilizarea WhatsApp de la 16 la 13 ani în Europa și Marea Britanie, aliniindu-se astfel cu reglementările existente în alte țări, inclusiv Statele Unite ale Americii. Această decizie, conform declarațiilor WhatsApp, urmărește să asigure o coerență globală în ceea ce privește accesibilitatea aplicației.

În inima schimbărilor se află necesitatea de a conforma serviciul la cerințele DSA și DMA, care solicită companiilor o mai mare transparență în ceea ce privește modul în care moderează și livrează conținutul. Noile termeni vor furniza informații suplimentare referitoare la ce este sau nu permis pe aplicație, vor oferi detalii despre o cerință a UE ce obligă companii precum WhatsApp să permită utilizatorilor să trimită mesaje către utilizatori ai altor aplicații terțe și vor include mai multe informații despre cum este moderat conținutul în funcția Canale.

Citește și: Planul Meta de a atrage utilizatori tineri se bazează pe chatbot-uri AI: cum vrea Facebook să aducă utilizatorii de pe TikTok, înapoi pe platformă

Ce se schimbă la WhatsApp

Probabil cea mai semnificativă modificare adusă de noile reguli este cerința de „interoperabilitate”, care permite utilizatorilor să trimită mesaje către alte aplicații de mesagerie. Acest aspect subliniază faptul că unele date vor fi transmise către aceste servicii de mesagerie terțe și, prin urmare, s-ar putea să nu fie supuse angajamentelor WhatsApp privind confidențialitatea.

Schimbările sunt, fără îndoială, o reacție la presiunile legislative europene, dar și o încercare de a menține angajamentul față de confidențialitatea utilizatorilor. „Aceste actualizări pentru utilizatorii din Regiunea Europeană nu schimbă angajamentul nostru față de confidențialitatea utilizatorilor și nu extind nicio partajare de date atunci când se trimit mesaje altor utilizatori WhatsApp”, a declarat un purtător de cuvânt al WhatsApp. „Indiferent unde vă aflați în lume, protejăm toate mesajele personale cu criptare de la cap la cap, ceea ce înseamnă că nimeni, nici măcar WhatsApp, nu le poate citi sau asculta.”

Această actualizare a termenilor și condițiilor vine după controversele din trecut, în special după introducerea noilor reguli privind partajarea datelor la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021, care au provocat un val major de indignare și au determinat mulți să sugereze că ar putea renunța la aplicație. Cu toate acestea, WhatsApp își reiterează angajamentul față de protecția intimității utilizatorilor, încercând să echilibreze nevoia de conformitate cu reglementările cu promisiunea de a proteja confidențialitatea utilizatorilor săi.