Vestea bună a dimineții pentru români, se întâmplă pe rafturile de la Lidl, Kaufland, Profi, Mega Image. Plafonarea adaosului comercial

de: Alexandru Puiu
16 01. 2024

Anul trecut, autoritățile române au introdus plafonarea adaosului comercial la mai multe alimente de bază pe termen limitat. Acel termen nu doar că va fi prelungit, dar lista alimentelor vizate are mari șanse să fie extinsă.

Un anunț important pe marginea sistemului de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază a fost făcut de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Oficialul a explicat că măsura va fi prelungită și după 31 ianuarie 2024, termenul limită stabilit inițial. În plus, se vor introduce noi produse pe listă, iar carnea de miel pare să fi printre cele vizate.

Citește și: Plafonarea prețurilor la alimente, o ”victorie” costisitoare pentru români. Ce se întâmplă din 2024, se simte la raft

Plafonarea adaosului comercial la alimente continuă în 2024

“Îmi doresc ca familiile cu venituri mici şi medii din România să poată cumpăra alimentele de bază cu adaos comercial redus, pentru că să fim foarte sinceri, indicele preţului de consum lunar arată că acele alimente care au fost transpuse prin acea ordonanţă au o scădere semnificativă în anul 2023, până la 28% faţă de anul 2022, unde preţurile erau cu plus 18%. Normal că ne dorim acest lucru, ne dorim pentru că 50% dintre români consumă alimentele care sunt prevăzute în acea ordonanţă”, a precizat Florin Barbu, citat de Agerpres.

Când vine vorba de includerea mielului pe lista produselor cu adaos comercial redus, șeful MADR nu a exclus posibilitatea, dar a afirmat că o decizie finală în acest sens se va luat doar după un dialog cu retailerii și procesatorii, recunoscând în același timp că propunerea este una bună.

“Întotdeauna am avut un dialog atât cu retailerii, cât şi cu procesatorii. Discuţiile le vom avea împreună şi împreună vom decide acest lucru. (…) Deci lucrurile sunt foarte clare şi aşa cum v-am spus şi în decembrie, în preajma sărbătorilor, când am introdus anumite alimente, este o sugestie bună să introducem şi mielul în lista produselor cu adaos comercial limitat. Vă mulţumesc pentru propunere şi o să o iau în calcul (…) Tot timpul se consumă miel în România şi vreau să vă spun că România deţine 17% din consumul în Uniunea Europeană la carnea de oaie şi 70% în toate celelalte state. Toate vin de pe teritoriul României şi de la fermierii români din sectorul ovin”, a subliniat Barbu.

Citește și: Prețuri mai mici în România la alimentele de bază până pe 31 ianuarie 2024. Lista completă cu produsele ieftinite prin adaosul comercial redus

Când se ia decizia finală pe marginea plafonării adaosului comercial

În teorie, luni ar fi trebuit să se încheie negocierile cu asociațiile din sectorul vegetal pentru plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază. Între timp, s-au amânat până miercuri dimineață. Pentru context, este vorba de Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.

Documentul legislativ a intrat în vigoare pe 1 august 2023 şi viza 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos. Ulterior, la finele lunii octombrie, s-a prelungit măsura cu 90 de zile, iar lista produselor a fost extinsă pentru a include și orez – bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată, conform Economedia.ro.