Veste dură pentru Simona Halep. Sportiva, suspendată 4 ani, care a apelat la TAS și care n-a scăpat cu nicio zi mai puțin

de: Beatrice Dumitru
30 01. 2024

Simona Halep (32 de ani) numără deja zilele care au mai rămas până când va fi audiată la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv (TAS), de la Lausanne.

Sportiva din Constanța, care a fost suspendată patru ani, de către cei de la ITIA, va fi audiată, timp de trei zile, în perioada 7-9 februarie, iar la final campioana de la Roland Garros (2018) și Wimbledon (2019) speră să se aleagă cu o reducere semnificativă a pedepsei. ”Simo” este deja suspendată din toamna lui 2022, astfel că până în prezent a trecut aproximativ un an și jumătate.

Halep a apelat la TAS cu mare încredere, mai ales că mereu a susținut că nu ea este vinovată pentru acel roxadustat care a fost depistat în organismul ei. Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului a pedepsit-o pe Halep pentru încălcarea regulamentului Anti-Doping din tenis, însă românca are speranțe că la TAS situația ei se va schimba radical.

Kamila Valieva a crezut că scapă la TAS de suspendare, dar n-a fost așa

Până atunci, Halep a primit o veste deloc bună. Judecătorii Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv au dat verdictul în cazul patinatoarei Kamila Valieva (17 ani), care a fost depistată pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă, la campionatele naţionale ruseşti din decembrie 2021. Rezultatul a fost anunțat pe 8 februarie 2022, la o zi după ce sportiva şi-a ajutat echipa să câştige medalua de aur la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022.

În acel moment, Valieva avea doar 15 ani, iar cazul său a declanșat un scandal imens. În timp ce reprezentanții Comitetului Internațional Olimpic au lăsat-o pe sportiva din Rusia să participe la proba feminină de simplu cu amendamentul că medaliile pentru proba pe echipe nu vor fi alocate până la soluţionarea cazului său, cei de la RUSADA, Agenţia Mondială Anti-Doping şi Uniunea Internaţională de Patinaj, au cerut măsuri corespunzătoare pentru un astfel de caz. Iar cei de la WADA au solicitat o suspendare pe patru ani, care ar include anularea rezultatelor obţinute de Valieva la Jocurile de la Beijing.

Citește și: Scandalul Kamila Valieva de la Jocurile Olimpice 2022. Americanii, nemulțumiți de decizia TAS: „Suntem dezamăgiți”

Patinatoarea, la 15 de ani, a devenit prima femeie care a reușit o săritură cvadruplă într-un concurs, ea fiind deja considerată un „copil-minune” al acestui sport.

Cazul Kamilei Valieva a ajuns pe masa celor de la TAS, în septembrie 2023, dar pentru că a fost nevoie de mai multe documente suplimentare, judecătorii au dat verdictul abia pe 29 ianuarie 2024, iar acesta este extrem de dur: Kamila Valieva a fost suspendată 4 ani!

Suspendarea a început retroactiv din data de 25 decembrie 2021, ceea ce înseamnă că din acest moment Kamila Valieva mai are de ispășit jumătate din pedeapsă.

Kremlinul a luat foc după ce TAS a menținut suspendarea Kamilei Valieva. ”Decizie politică”

Decizia celor de la TAS a fost salutată de către cei de la WADA.

”Dopajul copiilor este de neiertat. Medicii, antrenorii sau alţi membri ai personalului de asistenţă care sunt găsiţi vinovaţi de furnizarea de substanţe ce îmbunătăţesc performanţa minorilor ar trebui să se confrunte cu toată severitatea Codului mondial antidoping”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA).

În apărarea sa, Valieva a spus că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări accidentale, în condiţiile în care bunicul ei, care o ducea în fiecare zi la antrenamente, urma la momentul respectiv un tratament cu trimetazidină, substanţă depistată într-o concentraţie mică în eşantioanele patinatoarei.

Dacă cei de la WADA au salutat decizia TAS, în schimb rușii s-au enervat și au catalogat decizia forului din Elveția drept una politică.

”Bineînţeles că nu suntem de acord cu această decizie. Din punctul meu de vedere, aceasta este o decizie politică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rezultatele obţinute Kamila vor fi anulate retroactiv. Dar acest lucru nu înseamnă că medalia de aur olimpică pe echipe a Rusiei îi va fi retrasă. În decizia pronunţată luni, TAS a precizat că este de competenţa Federaţiei Internaţionale de Patinaj să decidă dacă retrage sau nu medalia de aur pe echipe a Rusiei.