Vârsta biologică, imprimată în sânge. Simplele analize sanguine „te dau de gol”

de: Iulia Kelt
03 04. 2024

O nouă cercetare realizată de o echipă de la Universitatea din Pittsburgh a descoperit markeri sanguini care pot dezvălui vârsta biologică a unei persoane, ceea ce ar putea ajuta la tratarea diverselor probleme de sănătate care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă.

Pe de-o parte avem vârsta reală, adică numărul de ani de când suntem în viață, și apoi avem vârsta biologică, care în termeni simpli reprezintă uzura celulelor și a organelor.

Vârsta biologică, esențială în stabilirea riscurilor legate de sănătate

Cunoașterea acestei vârste biologice poate ajuta la evaluarea riscului de boală, adaptarea tratamentelor și ne poate ajuta să înțelegem mai bine diferitele rate la care corpurile noastre se degradează.

Cercetătorii au solicitat ajutorul a 196 de adulți în vârstă, împărțiți în două grupuri: unul de voluntari cu vârsta de 75 de ani sau mai mult care au fost desemnați drept bătrâni sănătoși și unul de voluntari cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani care au fost clasificați ca îmbătrâniți prematur.

Cei cu îmbătrânire sănătoasă au putut urca o scară de un etaj sau să meargă timp de 15 minute fără să se odihnească, în timp ce cei cu îmbătrânire rapidă au trebuit să facă pauze în fiecare activitate. Această distincție i-a ajutat pe cercetători să analizeze diferențele dintre grupuri la un nivel molecular.

Ce au căutat oamenii de știință să afle

În special, cercetătorii au căutat diferiți metaboliți și anume molecule mici lăsate de procesele biologice din corp. Acestea pot fi folosite ca dovezi pentru ce procese au loc și cât de bine funcționează acestea.

Au fost identificați în total 25 de metaboliți care au arătat diferențe semnificative între cei cu îmbătrânire sănătoasă și cei cu îmbătrânire rapidă.

Acest grup de molecule a fost numit Indicele Metabolic al Îmbătrânirii Sănătoase (HAM). Echipa a identificat, de asemenea, trei metaboliți care păreau să fie deosebit de importanți în accelerarea îmbătrânirii biologice.

În teste pe un grup separat, Indicele HAM s-a dovedit a fi precis în proporție de 68% în stabilirea vârstei biologice.

În viitor, ar putea fi posibil să se dezvolte un test de sânge pentru evaluarea rapidă și ușoară a vârstei biologice.