Uniunea Europeană și Rusia – cum stăm cu dependența de Putin, la importuri și exporturi

de: Ozana Mazilu
29 11. 2024
Comerțul UE cu Rusia: Pierderi masive, dar există încă scăpări

Relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Rusia s-au deteriorat semnificativ în urma invaziei Ucrainei din 2022. Conform celor mai recente date, exporturile UE către Rusia au scăzut cu 58%, iar importurile au înregistrat un declin dramatic de 86%. Cu toate acestea, rapoartele indică faptul că Rusia găsește modalități de a continua furnizarea unor produse către piața europeană.

Scăderi dramatice în importuri și exporturi

Conform Eurostat, comerțul dintre UE și Rusia a fost puternic afectat de sancțiunile impuse în urma conflictului. Între primul trimestru din 2022 și al treilea trimestru din 2024:

  • Exporturile UE către Rusia au scăzut cu 58%, pe fondul restricțiilor impuse asupra mai multor produse.
  • Importurile din Rusia au înregistrat o prăbușire de 86%, mai ales în cazul nichelului și petrolului.

Sursa: Eurostat

De exemplu, în trimestrul al treilea din 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, importurile de nichel și petrol au scăzut cu 21 și, respectiv, 17 puncte procentuale. Pentru a compensa, Uniunea Europeană a început să importe aceste resurse din țări precum SUA, Norvegia și Arabia Saudită.

În schimb, anumite produse au cunoscut creșteri. Importurile de fertilizanți din Rusia au crescut cu 13 puncte procentuale, iar cele de gaze naturale, fier și oțel au înregistrat creșteri de 2-3 puncte procentuale.

Aceste ajustări au redus deficitul comercial al UE cu Rusia la doar 0,6 miliarde de euro în trimestrul al treilea din 2024, față de un vârf de 46 miliarde de euro în al doilea trimestru din 2022.

Este eficientă strategia de sancțiuni a UE?

Uniunea Europeană a luat măsuri pentru a reduce dependența energetică de Rusia, inclusiv prin Planul REPowerEU și extinderea Coridorului Sudic de Gaz. Cu toate acestea, analiza Chatham House sugerează că Rusia folosește canale indirecte pentru a-și menține accesul pe piața europeană.

Un exemplu semnificativ îl reprezintă gazul „spălat” prin țări precum Azerbaidjan și Turcia. Cercetătorul Armida van Rij a declarat că infrastructura utilizată pentru transportul gazului către Europa include segmente deținute de Lukoil, o companie rusească aflată sub sancțiuni americane.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnat acorduri de import de gaz cu Azerbaidjan, dar Comisia respinge ideea că acestea ar reprezenta o cale indirectă pentru pătrunderea gazului rusesc în Europa.

În ciuda sancțiunilor și a noilor acorduri energetice, cererea mare din Europa pentru gaze naturale și alte resurse continuă să creeze portițe pentru produsele rusești.

Perspective viitoare

Uniunea Europeană continuă să caute soluții pentru a reduce complet influența energetică și economică a Rusiei. Deși dependența de gazul și petrolul rusesc a scăzut semnificativ, importurile de fertilizanți și alte produse sugerează că există încă vulnerabilități.

Rămâne de văzut dacă strategiile UE, cum ar fi diversificarea furnizorilor și implementarea mai strictă a sancțiunilor, vor fi suficiente pentru a închide complet aceste portițe. În același timp, Rusia pare hotărâtă să își mențină prezența pe piața europeană, fie și prin metode indirecte.