Un singur asteroid a creat două miliarde de cratere pe Marte, conform oamenilor de știință

de: Ozana Mazilu
24 03. 2024

O echipă de cercetători de la Laboratorul de Propulsie Jet al NASA din California a descoperit că un singur meteorit a fost probabil responsabil pentru crearea nu doar a unuia, ci a miliardelor de cratere ulterioare pe suprafața lui Marte.

Cratere pe Marte

Pe lângă craterul principal numit Corinto, în vârstă de 2,3 milioane de ani și cu un diametru de peste 8,6 mile, coliziunea a creat mai multe miliarde de cratere secundare, aruncând în sus un nor uriaș de roci după ce a lovit suprafața planetei, relatează New Scientist. Aceste roci au declanșat apoi o reacție în lanț, adăugând și mai multe cratere pe măsură ce se prăbușeau.

Prin analizarea imaginilor de satelit, Matthew Golombek și colegii săi de la JPL au estimat numărul de cratere declanșate de explozie și au concluzionat că Corinto a avut între 1,3 și 3 miliarde de „secundare”, fiecare având cel puțin zece metri în diametru.

Cercetarea ar putea să ne ajute să înțelegem procesele geologice complexe de pe suprafața lui Marte și cum au evoluat peisajele și compoziția sa de-a lungul timpului — o zonă de investigație particular de importantă, având în vedere eforturile noastre de a trimite astronauți acolo în viitorul apropiat.

Ce putem afla

Zona plină de miliarde de cratere este absolut masivă, întinzându-se pe o suprafață de 540.000 de mile pătrate — care, întâmplător, include locul de aterizare al sondei InSight Mars a NASA.

„Cuantificarea numărului de cratere secundare este importantă pentru a înțelege mai bine cum un crater relativ mic ar putea ejecta atât de mult material în timpul procesului de formare a craterelor,” a declarat Golombek pentru New Scientist.

Alte impacturi mult mai recente ale meteoritului au condus la descoperiri la fel de fascinante. În 2022, InSight a detectat un mare marscutremur — echivalentul unui cutremur pe planeta Marte — care s-a dovedit a fi rezultatul unuia dintre cei mai mari meteori observați care au lovit Marte, la aproximativ 2000 de mile distanță de sondă. Impactul a fost atât de puternic, încât a aruncat în sus bucăți de gheață subterană.