Un nou caz de dopaj zguduie sportul românesc. Sportivul a fost suspendat și ratează Jocurile Olimpice: ”O neatenție te poate exclude”

de: Beatrice Dumitru
22 05. 2024
Foto: Profimedia

Un alt caz de dopaj a apărut în sportul românesc. Unul dintre candidații la o medalie la Jocurile Olimpice a fost suspendat pentru abateri de la regulamentul antidoping. Sportivul va face recurs la TAS, dar nu va mai putea participa la Olimpiada de la Paris.

De ce a fost suspendat sportivul

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al Uniunii Cicliste Internaţionale, pentru abateri de la regulamentul antidoping, potrivit paginii de Facebook a Federaţiei Române de Ciclism.

Ciclistul, cu șanse la cucerirea unei medalii la Jocurile Olimpice, a fost suspendat după ratarea a trei controale antidoping inopinate în decurs de 12 luni. Ultimul  a fost consemnat pe 17 martie 2023, conform lui Cătălin Sprinceană, care a fost ales preşedinte al Federației Române de Ciclism (FRC) în aprilie 2023.

Vlad Dascălu, campion european / Foto: Facebook

”Cu regret vă informăm că Tribunalul Antidoping UCI a pronunţat o decizie de suspendare a lui Vlad Dascălu. Tribunalul l-a găsit pe Vlad vinovat de încălcarea regulilor antidoping, respectiv trei abateri la declararea locaţiei într-un interval de 12 luni, impunându-i o perioadă de suspendare de 17 luni.

În conformitate cu prevederile Codului Mondial Antidoping şi a Regulilor UCI Antidoping, perioada de suspendare începe din ziua notificării deciziei, în acest caz, 21 mai 2024”, precizează Federaţia Română de Ciclism.

”De ce nu a respectat regulile?”

FRC a primit o notificare privind ratarea celor trei controale inopinate în data de 18 iulie 2023, dar nu a putut divulga public nicio informaţie despre caz la cererea UCI.

Șefa Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, a vorbit despre suspendarea ciclistului Vlad Dascălu. Aceasta a spus că este păcat de munca, sacrificiile şi valoarea lui, mai ales că era favorit la o medalie olimpică.

Eu ce aş mai putea să spun? Astea sunt regulile şi ele trebuie respectate. De ce nu le-a respectat? Normal că nu l-a prins dopat, dar dacă regulamentul spune aşa, el este făcut să-l respecţi, că altfel, uite, ai muncit patru ani degeaba.

Vezi și: Avocatul Simonei Halep, dezvăluiri uimitoare. Cum s-a chinuit ITIA să creeze cazul de dopaj al româncei: ”Ei au luptat până la limită”

Şi România poate pierde o medalie, e adevărat pentru că a terminat pe locul 7 la Tokyo, e un sportiv bun, dar… Acum degeaba ar mai trebui să îşi bage minţile în cap, asta este o lecţie de viaţă pentru el, pentru că este tânăr şi vorba aia are tot viitorul în faţă. O neatenţie te poate exclude din viaţa sportivă, şi vorbim despre 17 luni adică e o perioadă lungă”, a declarat Elisabeta Lipă.

Vlad Dascălu are în palmares, între altele, un titlu mondial MTB Under-23 (2019), un titlu european MTB Under-23 (2019) şi Cupa Mondială MTB U23 (2019). La Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021, ciclistul s-a clasat pe locul șapte.

Ciclistul face apel la TAS

Vlad Dascălu urmează exemplul Simonei Halep și a anunțat că va face apel la TAS. Acest lucru a fost confirmat și de președintele FRC.

Am discutat cu el şi mi-a confirmat că va face apel. Nu pot să mă lansez în afirmaţii în numele lui. Federaţia nu are calitate în cazul acesta şi, aşa cum am scris şi pe pagina noastră de Facebook, nu putem decât să-l susţinem moral pe Vlad şi nu putem face declaraţii în numele lui.

Vezi și: Paul Pogba, prima reacție după ce a primit pedeapsa maximă pentru dopaj: ”Sunt șocat”

Mai mult decât s-a consemnat în poziţia oficială a celor de la Uniunea Internaţională de Ciclism (UCI), noi nu putem comenta în plus, pentru că nu avem informaţii şi oricum nu este cazul nostru, este un caz între Vlad şi UCI.”, a spus Cătălin Sprinceană.