Un iceberg mai mare decât Las Vegas s-a desprins de gheața antarctică
Un iceberg mai mare decât orașul Las Vegas s-a desprins de la ghețarul Brunt din Antarctica.
Acest colț de gheață cu o suprafață de 380 de kilometri pătrați (147 mile pătrate) și-a luat la revedere de la gheațar în dimineața zilei de 20 mai, după ce o crăpătură a apărut acum câteva săptămâni.
Ghețarul care s-a desprins
Gheața nou desprinsă urmează să fie numită oficial „A-83”, deși British Antarctic Survey (BAS), care a monitorizat ruperea, a apelat la social media pentru a cere oamenilor să vină cu un nume puțin mai captivant, chiar dacă neoficial. A-83 Icebergul este și al treilea iceberg major care se desprinde de gheațarul Brunt în ultimii patru ani. Un iceberg de mărimea Londrei s-a desprins în ianuarie anul trecut, urmând o rupere „mai mică” aproape de mărimea Los Angelesului, cu doi ani înainte.
În fericire, BAS a mutat de mult stația sa de cercetare Halley, care era aproape înainte, unde oamenii de știință țin sub observație ghețarul, după ce o crăpătură mare cunoscută sub numele de Chasm-1 a început să se lărgească.
Deși schimbările climatice pot afecta ghețarii, oamenii de știință spun că această serie de ruperi nu este legată de ele – cu toate că ar putea avea un impact asupra mediului local.
Ce spun cercetătorii
„Desprinderea icebergului tabular face parte din comportamentul natural al ghețarilor, dar adesea cauzează schimbări mari în geometria ghețarului și poate afecta circulația oceanică locală”.
Deși nu se crede că este rezultatul schimbărilor climatice, profesorul Adrian Luckman de la Universitatea Swansea, totuși, a numit seria de ruperi „îngrijorătoare”.
„Ghețarii plutitori din Antarctica cresc treptat prin fluxul de gheață și se micșorează episodic prin desprinderea icebergurilor. Echilibrul dintre aceste două procese influențează capacitatea lor de a ține înapoi gheața de pe uscat”, a explicat Luckman.
„Este îngrijorător, prin urmare, că chiar și în acest sector relativ rece al Antarcticii au avut loc acum trei desprinderi mari de iceberguri în ultimii 3-4 ani”.
Se speră, totuși, că datele provenite de la ghețarul Brunt vor ajuta oamenii de știință să înțeleagă procesul de desprindere într-o mai mare detaliere și, sperăm, să facă mai ușor de prezis cum s-ar putea schimba ghețarii în viitor.