Ultima etapă înainte de recalcularea pensiilor din România. Ce trebuie să știe pensionarii, direct de la Casa de Pensii

de: Alexandru Puiu
09 02. 2024

Recalcularea pensiilor în România se află în etapa finală, conform declarațiilor lui Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Acest moment crucial vine după o perioadă intensă de pregătire și ajustări legislative, având ca scop eliminarea inechităților din sistemul actual de pensii și asigurarea unei distribuiri echitabile a resurselor. Într-o perioadă marcată de provocări financiare, această recalculare promite o îmbunătățire a veniturilor pentru o mare parte din pensionari.

Sistemul de pensii din România și procesul de recalculare

CNPP funcționează la capacitate maximă pentru a finaliza procesul de recalculare a pensiilor până la sfârșitul lunii septembrie. Acest proces, descris de Baciu ca fiind unul dintre cele mai complexe proiecte de până acum, vizează corectarea discrepanțelor din sistemul actual. În ciuda unei găuri bugetare de 15 miliarde de lei în finanțarea pensiilor, oficialul asigură că distribuirea pensiilor recalculare va fi efectuată fără întârzieri, grație suportului constant din partea bugetului de stat și a eforturilor conjugate ale echipei CNPP.

Citește și: Majorarea pensiilor din 2024, o lovitură dureroasă pentru economia românească. De ce s-ar putea să nu aibă loc, avertismentul experților

Recalcularea pensiilor va conduce la eliminarea majorității inechităților existente, cu o promisiune fermă că niciuna dintre pensii nu va suferi o diminuare în urma acestui proces. Majoritatea pensionarilor pot aștepta o creștere a pensiilor lor, o veste binevenită pentru mulți, în contextul economic actual. Daniel Baciu subliniază importanța acestei reforme și încrederea CNPP în finalizarea cu succes a procesului în termenul prevăzut.

”Suntem pe final, ne-am fi dorit să fie finalizat, dar sunt dosare complexe cu multe recalculări și avem 3 – 4 procente și finalizăm acest proces de evaluare. Suntem în grafic, la sfârșit de septembrie să dăm pensiile recalculate. Este cel mai greu proces. Odată ce avem finalizat acest proces de reevaluare avem și normele metodologice foarte importante de aplicare a legii. Deja am purtat discuții cu firma care realizează softul informatic privind calculul pe noua formulă și suntem în grafic. Nu avem întârzieri, toți suntem la capacități maxime: colegii de la casa națională de la teritorii de la Ministerul Muncii, ca să reușim în septembrie pentru ca pensionarii să primească noile pensii recalculate conform noii legi a pensiilor”, a declarat Daniel Baciu pentru România TV.

Citește și: Pensionare la 70 de ani pentru acești români, dacă și-o doresc. Cum ajungi să vrei să devii pensionar atât de târziu în România

Noi beneficii pentru pensionarii români: bilete de tratament și neimpozitare

Pe lângă recalculare, CNPP aduce și alte vești bune pentru pensionari, printre care și distribuirea a 135.000 de bilete de tratament, o majorare semnificativă comparativ cu anii anteriori. Această inițiativă, susținută printr-o creștere a bugetului destinat de la 300 la 400 de milioane de lei, începe distribuția în februarie, după finalizarea procedurilor de licitație.

„Era o propunere firească. În ultimii ani cu majorări succesive era normal ca și plafonul să crească. Mi s-a cerut impactul bugetar al creșterii plafonului la 3000 de lei, este 150 mil pe lună, bani suportați de la bugetul de stat. Nu e o sumă foarte mare. Consider că e foarte binevenită pentru pensionari, până la 100 de lei în plus la pensie dacă se mărește plafonul de la 2000 la 3000 de lei”, a spus Baciu pentru sursa citată.

O altă modificare semnificativă este creșterea plafonului de neimpozitare pentru pensii, de la 2.000 la 3.000 de lei. Această ajustare fiscală va aduce beneficii suplimentare pensionarilor, îmbunătățindu-le veniturile lunare și reflectând creșterile succesive ale pensiilor din ultimii ani. Impactul bugetar al acestei măsuri este estimat la 150 de milioane de lei pe lună, o investiție considerată justificată de CNPP în lumina beneficiilor aduse pensionarilor.

Recalcularea pensiilor din România marchează un pas important în direcția unei mai mari echități sociale și financiare pentru pensionari. Eforturile CNPP de a finaliza acest proces în termenii prevăzuți, împreună cu măsurile suplimentare de sprijin, reflectă angajamentul instituției de a îmbunătăți condițiile de viață pentru pensionari. În acest context, pensionarii sunt încurajați să urmărească cu atenție informațiile oficiale și să se pregătească pentru schimbările pozitive ce urmează să fie implementate