Ucraina a reușit să distrugă cel mai performant avion de luptă al rușilor, în valoare de 20 de milioane de euro

de: Cojocaru Cristian
09 06. 2024
Suhoi Su-57 (sau PAK-FA) este un avion de luptă de generația a cincea construit de Rusia.

Ucraina a atins o nouă performanță în războiul său cu Rusia, lovind pentru prima dată cel mai avansat avion de luptă invizibil al Rusiei într-un atac cu dronă la 588 de kilometri în spatele liniei frontului. Serviciul de informații militare al Ucrainei, GUR, a anunțat că drona a lovit aerodromul din regiunea Astrakhan a Rusiei, lângă Marea Caspică, distrugând bombardierul Su-57.

„Distrugerea Su-57 este primul astfel de caz din istorie”, a declarat GUR, conform The Telegraph.

Atacul și impactul său

Fotografiile de la locul atacului arată resturi împrăștiate în jurul aerodromului Akhtubinsk și conturul slab al ceea ce pare a fi bombardierul Su-57. Rusia este cunoscută că are doar câteva astfel de bombardiere Su-57 în serviciu. Aceste aeronave au fost proiectate pentru a înlocui vechile MiG-29 și Su-27 și au intrat în serviciul Forțelor Aeriene Ruse în decembrie 2020.

Fiecare bombardier Su-57 costă aproximativ 2,2 miliarde de ruble (20 milioane de euro) pentru a fi fabricat. Acestea sunt echipate cu rachete hipersonice Kh-59 și Kh-69, cunoscute sub numele de Dagger.

Confirmarea și reacțiile

Ministerul rus al apărării nu a comentat incidentul, dar bloggerii militari ai țării au confirmat lovitura. Canalul de Telegram Fighterbomber, cu 460.000 de abonați, a raportat: „Da, ieri aerodromul din Akhtubinsk a fost atacat de drone. Trei dintre ele au sosit. Un Su-57 a fost avariat de șrapnel. Se determină acum dacă poate fi reparat sau nu.”

Lovitura asupra bombardierului Su-57 va înfuria cu siguranță pe Vladimir Putin, care a fost deja iritat de eșecul marinei și forțelor aeriene ruse de a proteja navele de război și avioanele scumpe de atacurile cu drone și rachete ucrainene.

Un avion de luptă multirol de ultimă generație, Su-57, a fost lovit pe aerodromul Akhtubinsk. (Sursă imagine: Serviciul de Informații Militare al Ucrainei)

Critici și consecințe

Atacul adaugă la criticile aduse Ministerului rus al Apărării, cu o lună în urmă, după ce Putin a epurat rândurile sale de oficiali de top pe care îi considera corupți și incompetenți. Rybar, un alt canal de Telegram cu 1,2 milioane de abonați, a acuzat oficialii ruși că nu au făcut suficient pentru a proteja avioanele de război rusești la aerodromurile vulnerabile.

„Pentru costul reparării unui Su-57, ar fi fost posibil să echipăm complet mai multe aeronave operaționale-tactice cu adăposturi ușoare în apropierea liniei frontului”, a declarat Rybar. „Dar, în ciuda celor doi ani de ostilități și atacuri frecvente împotriva avioanelor cu drone, cei responsabili nu s-au deranjat să facă acest lucru.”

Atacurile cu drone ale Ucrainei pe teritoriul Rusiei au devenit din ce în ce mai îndrăznețe în ultimul an. Inițial concentrate pe rafinăriile de petrol și țintele militare, atacurile au inclus recent și radare utilizate de armata rusă pentru avertizarea asupra unui atac nuclear.

Acest succes al Ucrainei subliniază vulnerabilitățile armatei ruse și demonstrează capacitatea crescândă a Ucrainei de a lovi ținte strategice adânc în teritoriul inamic. Lovitura asupra Su-57 nu doar că reprezintă o lovitură economică semnificativă pentru Rusia, dar și o victorie morală pentru Ucraina în conflictul său continuu cu vecinul său mai mare.