TikTok dispare de pe iPhone și Android. Presiuni pe șefii Apple și Google să elimine aplicația din magazinele virtuale

de: Alexandru Puiu
20 12. 2024

Dezvoltarea aplicațiilor de social media a fost una accelerată în ultimul deceniu, dar puține aplicații au generat atâta controverse și dezbateri ca TikTok. Recent, Congresul american a luat o poziție fermă împotriva aplicației deținute de compania chineză ByteDance, iar presiunea asupra giganților tech precum Apple și Google este mai mare ca oricând.

Cererea oficială a Congresului SUA

Președintele și cel mai influent democrat al unei comisii speciale a Camerei Reprezentanților dedicate Chinei au transmis o scrisoare oficială directorilor executivi ai Apple și Alphabet (compania-mamă Google). Aceștia le-au cerut să fie pregătiți să elimine aplicația TikTok din magazinele de aplicații din Statele Unite până la data de 19 ianuarie 2025.

Decizia vine în contextul în care o curte federală de apel a confirmat o lege care impune companiei ByteDance fie să vândă TikTok în SUA, fie să se confrunte cu interzicerea aplicației. John Moolenaar, un reprezentant republican, și Raja Krishnamoorthi, un democrat de seamă, au fost cei care au semnat scrisoarea către Apple și Alphabet, precum și o solicitare directă către CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew.

Motivele invocate de Congres

Oficialii americani susțin că TikTok reprezintă un risc pentru securitatea națională, argumentând că Partidul Comunist Chinez ar putea influența conținutul aplicației și ar putea accesa datele utilizatorilor americani. De asemenea, au fost exprimate temeri privind capacitatea ByteDance de a asigura protecția datelor și independența de decizie față de guvernul chinez.

„Congresul a acționat decisiv pentru a apăra securitatea națională a Statelor Unite și pentru a proteja utilizatorii americani de TikTok împotriva Partidului Comunist Chinez”, au declarat Moolenaar și Krishnamoorthi.

Impactul asupra utilizatorilor și companiilor de tehnologie

TikTok este utilizată de aproximativ 170 de milioane de americani, iar o eliminare a aplicației din App Store și Google Play ar avea un impact semnificativ asupra utilizatorilor, creatorilor de conținut și companiilor de publicitate care folosesc platforma pentru marketing.

Atât Apple, cât și Google, sunt acum între ciocan și nicovală. Pe de o parte, eliminarea TikTok ar putea supăra utilizatorii și ar putea crea un precedent periculos în ceea ce privește eliminarea altor aplicații. Pe de altă parte, neconformarea la cerințele Congresului ar putea duce la sancțiuni sau presiuni suplimentare.

Ce urmează?

Dacă TikTok nu este vândută unui cumpărător american sau nu se iau măsuri pentru a garanta securitatea datelor utilizatorilor, este foarte probabil ca aplicația să fie exclusă din magazinele de aplicații de pe teritoriul SUA. Termenul limită de 19 ianuarie 2025 este unul crucial pentru soarta aplicației în SUA, și rămâne de văzut dacă Apple și Google vor accepta să implementeze această măsură.

Pe măsură ce termenul limită se apropie, discuțiile dintre ByteDance, autoritățile americane și companiile de tehnologie se vor intensifica. Indiferent de rezultat, decizia va avea un impact semnificativ asupra industriei de social media, asupra relațiilor internaționale dintre SUA și China și asupra viitorului aplicațiilor de social media în general.