Te pensionezi cu cinci ani mai devreme în România, fără penalități. Detaliul din noua Lege a Pensiilor pe care mulți nu-l cunosc
Deși noua Lege a Pensiilor are deja câteva luni de când a atins forma finală și a fost publicată în Monitorul Oficial, în continuare apar detalii care le-au scăpat multor oameni. Cele mai recente particularități mai obscure tocmai au fost confirmate de Simona Bucura – Oprescu, ministrul Muncii.
O parte dintre efectele noii Legi a Pensiilor se resimt deja în piață. Majorarea cu 13,8% a punctului de pensie din ianuarie este o indexare pe care o vom vedea la începutul fiecărui an de acum înainte pentru pensionari, cu scopul de a acoperi rata inflației din anul anterior. Cele mai multe modificări legislative se vor reflecta în realitate începând cu luna septembrie a acestui an.
Cât trebuie să muncești pentru o pensie mai mare, cum îți suplimentezi stagiul de cotizare
În conformitate cu noua lege a pensiilor, există o serie de puncte suplimentare care se pot adăuga la calcularea pensiilor. Este vorba de puncte asimilate pentru studii, stagiu militar, dar și cele care încurajează natalitatea, precum concediul de maternitate sau paternitate.
„Este important că românii să ştie că, dacă muncești mai mult, primești mai mult, dacă ai venituri contributive mai mari, câștigi o pensie mai mare. La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare, dacă veniturile declarate sunt mai mari, vei avea o pensie mai mare, este foarte important că pensionarii și salariații să știe asta, nouă lege a pensiilor este și despre mine, copiii noștri, nouă lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare pentru cine muncește mai mult, puncte asimilate pentru studii și încurajează natalitatea, concediul de maternitate sau paternitatea, care este stagiu contributiv”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Citește și: Avertismentul BNR despre majorarea pensiilor din 2024. Adevărul despre situația în care se află România
Cum ieși la pensie la 60 de ani, fără penalități
Un detaliu mai puțin evident strecurat în noua Lege a Pensiilor vizează situația în care te poți pensiona cu 5 ani mai devreme, fără penalități, cu condiția să fi dobândit un stagiu de cotizare de 40 de ani până la 60 de ani. Deși scenariul pare destul de dificil, nu este neapărat SF, mai ales că există în continuare mulți români care au ales să se angajeze la scurt timp după absolvirea liceului. Unii, chiar mai devreme.
„Noua lege a pensiilor vine cu reducere vârstă pensionare pentru femei. Pentru fiecare copil născut și crescut, eu ca mama beneficiez de reducere la vârstă de pensionare cu 6 luni, doi copii cu un an și așa mai departe până la 7 copii. În ce privește pensia anticipată, este important că românii să știe că, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu 5 ani mai devreme. Dacă ești bărbat și ieși la 65 de ani, te poți pensiona la 60 de ani dacă ai stagiu de 40 de ani”, a mai spus ministrul Simona Bucură-Oprescu, potrivit sursei menționate.