Taylor Swift, victima unui deepfake grosolan: Ce „vindea” vedeta pe internet

de: Ozana Mazilu
11 01. 2024

Taylor Swift nu oferă produse Le Creuset gratuite în reclamele de pe rețelele de socializare – deși falsurile vocii ei ar dori să crezi altfel.

Taylor Swift a fost victima unui deepfake

O serie de postări au apărut recent pe TikTok și în biblioteca de reclame a Meta care arată că interpreta oferă seturi gratuite de vase Le Creuset, relatează New York Times. Reclamele prezentau clipuri în care Swift se afla lângă produsele Le Creuset și foloseau o versiune sintetică a vocii ei. Escrocii au folosit AI pentru ca vocea clonată să se adreseze fanilor ei, „Swifties”, și să producă alte mici remarci.

Aceste postări au condus părțile interesate la versiuni false ale site-urilor precum The Food Network, cu articole inventate și mărturii despre Le Creuset. Cumpărătorilor li s-a cerut apoi doar să ofere 9,96 dolari pentru livrare pentru a-și obține produsele gratuite. Deloc surprinzător, nu au sosit cuptoare olandeze, iar clienților li s-au adăugat taxe lunare suplimentare pe carduri. Le Creuset a confirmat că nu a avut loc o astfel de ofertă.

Vezi și: Tom Hanks, victima unui deepfake: În ce ipostază a apărut celebrul actor de la Hollywood

Vedetele, în pericol pe internet

Swift nu este singura celebritate care și-a găsit recent vocea falsificată folosind AI sau chiar chipul.

Cu toate astea, deocamdată există puține reglementări pentru monitorizarea deepfake-urilor sau pedepsirea persoanelor care le creează. O mare parte din responsabilitate revine în prezent platformelor, YouTube, de exemplu, stabilind noi pași pentru raportarea deepfake-urilor. În același timp, lucrează cu muzicieni selecționați pentru a-și împrumuta vocile și a crea un interes mai mare pentru versiunile generate de AI ale oamenilor reali.

Ca referință, anul trecut, două proiecte de lege au fost introduse în Congres pentru a aborda deepfakes: Actul No Fakes și Actul Deepfakes Accountability. Cu toate acestea, soarta ambelor acte legislative este incertă. În prezent, doar anumite state, cum ar fi California și Florida, au reglementări privind IA.

Vezi și: Cum îți protejezi fotografiile de inteligența artificială și deepfake: modul în care funcționează PhotoGuard