Taxa pe lux în România, doar o propagandă populistă. De ce există doar „pe hârtie” și nu se poate aplica

de: Iulia Kelt
15 03. 2024

Probleme cu noua taxă pe lux în România: se pare că bsența normelor de aplicare îngreunează implementarea și totul este doar praf în ochi.

Ce se întâmplă cu taxa pe lux la noi în țară

În România, introducerea unei noi taxe pe proprietățile de lux a creat confuzie și incertitudine printre contribuabili, deoarece normele de aplicare și formularele necesare pentru declarații nu au fost încă stabilite de autorități.

Acest lucru îngreunează procesul de implementare și face ca mulți proprietari să nu știe exact cum să procedeze în privința plății noii dări.

Conform Legii nr. 296/2023, persoanele fizice care dețin imobile sau autovehicule evaluate la valori considerate luxoase sunt supuse unei taxe speciale.

Astfel, proprietarii de imobile cu o valoare estimată peste 2,5 milioane lei (aproximativ 500.000 de euro) și cei deținători de mașini cu o valoare de achiziție care depășește 375.000 lei (aproximativ 75.000 de euro) sunt obligați să plătească un impozit suplimentar, informează adevarul.ro.

Una zicem, alta facem

Taxa nu se aplică în întregime, ci este calculată ca o cotă de 0,3% din diferența dintre valoarea proprietății și plafonul de impozitare. De exemplu, pentru un autovehicul evaluat la 100.000 de euro, impozitul anual ar fi de doar 75 de euro.

Deși legea insistă, contribuabilii ar trebui să calculeze, să declare și să plătească această taxă până la sfârșitul lunii aprilie pentru imobile și până la sfârșitul anului pentru autovehicule, normele de aplicare nu au fost încă stabilite de către autorități.

La nivelul administrațiilor financiare și al primăriilor, situația este la fel de neclară. Lipsa unui algoritm sau a formularelor necesare pentru identificarea proprietăților și a mașinilor supuse taxării îngreunează procesul de colectare a acestor noi impozite.

Implementarea noii taxe pe lux în România întâmpină dificultăți semnificative din cauza absenței normelor de aplicare și a formularelor necesare pentru declarații.

Este, evident, necesar ca autoritățile să clarifice și să ofere îndrumare adecvată contribuabililor pentru a facilita procesul de conformare și plăți corecte, dar pare să nu aibă nimeni interes real să facă asta.