Taxa pe lux, cea mai nouă lovitură pentru buzunarul românilor, a intrat în vigoare. Cine trebuie să completeze formularul 216, cât de mare este impozitul suplimentar

de: Alexandru Puiu
22 07. 2024

Românii care dețin în proprietate case și mașini scumpe vor trebui să plătească impozite pentru bogățiile pe care și le permit. Așa numita „taxă pe lux” a intrat în vigoare, iar formularul 216 va trebui trimis până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini. ANAF a făcut public formularul 216.

Ce este taxa pe lux

Taxa pe lux nu este un document obligatoriu pentru toți românii, ci un impozit nou introdus prin legea 296/2023, care vizează doar proprietarii de locuințe și mașini scumpe. Mai exact, vorbim despre persoanele care au în proprietare clădiri rezidențiale cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei (500 de mii de euro) și autoturisme înmatriculate în România, a căror achiziție depășește suma de 375 de mii de lei (75 de mii de euro). Acești proprietari vor trebui să plătească impozite suplimentare.

Cum se completează formularul 216

Formularul 216, pe care trebuie să îl completeze toți cei care au proprietăți scumpe, necesită introducerea numelui, prenumelui și a datelor privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile.

Exemplu de calcul pentru autoturisme

Dacă o persoană deține o mașină ce valorează 100 de mii de euro, aceasta va plăti un impozit la stat de 75 de euro, adică 0,3% din 25 de mii de euro (diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil).

Exemplu de calcul pentru locuințe de lux

Pentru locuințele de lux, dacă aveți în proprietate un imobil în valoare de 1 milion de euro, veți plăti statului un impozit de 1.500 de euro, adică 0,3% aplicat la suma determinată prin diferența dintre valoarea de piață a bunului și plafonul neimpozabil de 500 de mii de euro.

Cum este taxat luxul în Europa

România nu este primul stat care adoptă o taxă pe lux. De exemplu, în Franța, proprietățile care depășesc 1.300.000 de euro sunt supuse unei taxe între 0,5% și 1,5%, în funcție de valoarea proprietății. În Danemarca, proprietățile care depășesc aproximativ 400.000 de euro sunt supuse unei taxe de 3%, aplicată asupra diferenței care depășește acest plafon.

Implementarea acestei taxe în România reflectă un efort de aliniere la practicile fiscale din alte țări europene, vizând impozitarea mai ridicată a bunurilor de lux pentru a genera venituri suplimentare la bugetul de stat și pentru a reduce inegalitățile economice.