Taxă nouă din 1 iulie 2024 pentru o categorie de români. Cine trebuie să dea bani în plus din vară

de: Vieriu Ionut
14 05. 2024

Începând cu data de 1 iulie 2024, o anumită categorie de români vor avea de plătit o nouă taxă. Anunțul a fost făcut de către Dorin Cojocaru, președintele APRIL. Aflați mai multe informații în rândurile următoare.

O nouă taxă obligatorie intră în vigoare de la 1 iulie

Dorin Cojocaru, președintele președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelului, a dezvăluit că micii fermieri vor avea de plătit de la 1 iulie o nouă taxă.

Prin urmare, producătorii agricoli care operează cu atestate și carnete de producător vor fi obligați să plătească un impozit suplimentar pentru transportul propriilor recolte. Actul normativ a fost publicat pe site-ul ANAF.

„Pe site-ul ANAF a fost E-transport (actul normativ – n.r.). Micii producători și chiar marii fermieri nici nu știu ce înseamnă asta.

Stimați mici producători care aveți certificat de producător, carnet de comerciant, o să mai aveți încă un cod digital, pe care o să îl plătiți la ANAF, cu care să puteți să vă duceți roșiile la piață sau laptele la centrul de colectare. Înseamnă alți bani, altă distracție.

De la 1 iulie 2024 ar urma să intre în vigoare”, a declarat președintele APRIL.

Citește și: Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie în 2024, dar cu taxele la stat

Impozit suplimentar pentru micii fermieri

Ordinul postat pe portalul ANAF spune că vor exista modificări și completează anexa la Ordinul nr. 802/2022, cel referitor la identificarea bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate pe drumuri, supuse monitorizării prin Sistemul RO e-Transport.

Acțiunea are ca scop actualizarea legislației naționale privind bunurile cu risc fiscal ridicat transportate pe drumuri. Lista bunurilor care fac obiectul monitorizării a fost extinsă pentru a include și alte produse agricole, precum legumele, fructele, laptele și produsele lactate.

Actul normativ spune că micii fermieri vor fi cei afectați de aceste modificări, mai ales cei care își gestionează singuri transportul produselor obținute în exploatații.

Totodată, Dorin Cojocaru a precizat că această modificare ar putea fi dificil de respectat de marea majoritate a fermierilor.

„Sunt multe probleme pe care noi le tratăm superficial și ne trezim cu ele pe cap și nu mai putem face nimic. La Ministerul Mediului, de exemplu, sunt foarte multe probleme legate de reciclare, cu dopul la pachete de lapte ESL și UHT. Eu nu cred că procesatorii români medii, mici, vor avea capacitatea financiară să retehnologizeze rapid acest tip de ambalaj.

Nu prea se știe pentru că oamenii trăiesc din inerție, mulți își duc business-uk din inerție, dar de la 1 iulie, iar o să se trezească că nu mai pot să își vândă produsele sau hipermarketul, magazinul, nu mai cumpără pentru că îi amendează Garda de Mediu”, a mai spus acesta.