Țara europeană în care femeile sunt tratate corect la locul de muncă. Unde te poți angaja ca să fii apreciată

de: Iulia Kelt
08 04. 2024

Norvegia se bucură de un statut de lider în Europa în ceea ce privește condițiile de muncă pentru femeile angajate, datorită unui decalaj salarial redus și politici echitabile de maternitate.

Norvegia, prima în Europa în ceea ce privește condițiile bune de muncă pentru femeile angajate

Conform unei analize recente efectuate de compania de PR Reboot Online, Norvegia se clasează pe primul loc în Europa pentru femeile care lucrează.

Cu un scor de 7.1 din 10 în analiză, Norvegia a depășit celelalte țări europene, cum ar fi Islanda (6.53), Finlanda (5.03) și Olanda (5.49).

Această poziție de frunte este consolidată de politici de maternitate robuste și de o reprezentare semnificativă a femeilor în poziții de conducere.

Potrivit datelor Institutului European pentru Egalitatea de Gen (EIGC) și ale Forumului Economic Mondial, Norvegia se remarcă prin creșterea impresionantă a numărului de femei în poziții de putere în ultimii cinci ani.

Aceasta include ocuparea de către femei a funcțiilor de CEO, executivi, non-executivi, președinți și membri ai consiliului celor mai mari companii listate în 2023.

Bărbații, încă majoritari, dar reprezentantele „sexului frumos” vin rapid din urmă

Cu toate că bărbații au ocupat 56% din pozițiile de conducere senioră anul trecut, femeile au avut o creștere semnificativă, ocupând 43% dintre aceste poziții.

Mai mult, femeile norvegiene sub vârsta de 65 de ani au reprezentat peste jumătate (58,7%) din forța de muncă din 2023.

În ceea ce privește politica de maternitate, Norvegia se evidențiază prin acordarea a 19 săptămâni de concediu rezervat, cu 80% din salariu plătit.

Acest lucru contribuie la menținerea unei forțe de muncă echilibrate și la sprijinirea femeilor în echilibrarea vieții profesionale și personale.

În plus, Norvegia a înregistrat un progres semnificativ în reducerea decalajului salarial între sexe, apropiindu-se de paritatea deplină a salariilor, cu un decalaj de 88% în 2023. Aceasta este o realizare notabilă în contextul în care nicio altă țară nu a atins încă acest obiectiv.

Fără niciun dubiu, această țară rămâne un model de succes pentru alte țări europene în ceea ce privește promovarea egalității de gen la locul de muncă, oferind un mediu propice pentru ca femeile angajate să-și dezvolte carierele și să-și îndeplinească potențialul într-un mod echitabil și inclusiv.