SUA suspendă parteneriatul strategic cu Georgia pe fondul protestelor masive și a distanțării de Uniunea Europeană

de: Andrei Simion
01 12. 2024
Protestele din Georgia anti UE determină Statele Unite să întrerupă parteneriatul strategic. (Foto: Getty Images)

Statele Unite ale Americii au decis să suspende parteneriatul strategic cu Georgia, condamnând partidul de guvernământ Visul Georgian pentru că face țara mai vulnerabilă în fața Rusiei. Decizia vine în contextul unor proteste masive în întreaga țară, proteste declanșate de anunțul prim-ministrului Irakli Kobakhidze, care a afirmat că Georgia va înceta pentru patru ani discuțiile privind aderarea la Uniunea Europeană. Acest pas a fost perceput de către mulți georgieni ca o îndoială a angajamentului țării față de valorile europene și a stârnit nemulțumiri între susținătorii integrării europene.

Protestele, care au debutat în toamnă și au continuat cu intensitate într-o serie de demonstrații masive, au fost amplificate de rezultatele controversate ale alegerilor parlamentare din Georgia. Partidul de guvernământ, Visul Georgian, a obținut 54% din voturi, un rezultat contestat de opoziție și suspectat de ingerința Rusiei în procesul electoral. Parlamentul European a intervenit, afirmând că neregularitățile semnificative au afectat corectitudinea alegerilor și solicitând reluarea acestora într-un termen de un an, scrie Newsweek.

Îndepărtarea de Europa și tensiunile interne

Retragerea Georgiei de pe calea integrării europene a declanșat reacții dure din partea oficialilor europeni. Pawel Herczynski, ambasadorul Uniunii Europene în Georgia, a declarat că procesul de aderare a fost oprit ca urmare a acțiunilor guvernului georgian, subliniind că „Georgia continuă să se îndepărteze de valorile și principiile europene”. În același context, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a afirmat că, prin suspendarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, partidul Visul Georgian a ratat o șansă esențială pentru consolidarea relațiilor cu Europa și a făcut Georgia mai vulnerabilă în fața Kremlinului.

Situația din Georgia este marcată și de conflicte interne puternice între președintele pro-occidental Salome Zourabichvili și partidul de guvernământ. Zourabichvili a calificat actualul parlament ca fiind „ilegitim” și a promis că va rămâne în funcție chiar și după încheierea mandatului său, lucru contestat de Kobakhidze, care a cerut președintelui să-și respecte mandatul constituțional.

Protestele s-au întins în întreaga țară, iar manifestanții au cerut revenirea la discuțiile pentru aderarea la Uniunea Europeană și alegeri noi, libere și corecte. În timpul manifestațiilor, poliția georgiană a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii, acțiuni care au fost condamnate de oficialii americani. „Statele Unite condamnă folosirea excesivă a forței de către poliție în fața georgienilor care doresc să-și exercite dreptul la protest pașnic”, a spus Matthew Miller, adăugând că toate părțile trebuie să se asigure că protestele rămân pașnice.”

Protestatari în Tbilisi, Georgia, pe 30 noiembrie 2024. Statele Unite au suspendat parteneriatul strategic cu Georgia, condamnând partidul de guvernământ pentru că face țara „mai vulnerabilă” în fața Rusiei. (Foto: AP)

Relațiile dintre Georgia și Rusia complică situația geopolitică

Poziția geopolitică a Georgiei, situată între Marea Neagră și teritoriul Rusiei, complică situația țării, mai ales în contextul tensiunilor recente. Regiunea separatistă Abhazia, recunoscută de Moscova ca independentă, rămâne o sursă de fricțiuni în relațiile dintre cele două țări. Georgia descrie Abhazia ca fiind ocupată de Rusia, iar conflictul asupra statutului acestei regiuni contribuie la tensiunile interne și la instabilitatea geopolitică din zonă.

Suspendarea parteneriatului strategic dintre SUA și Georgia reprezintă un semnal clar de dezaprobare față de direcția începută de guvernul de la Tbilisi. Prim-ministrul Kobakhidze a minimizat importanța acestei suspendări, considerând-o un „eveniment temporar” care va fi rediscutat odată cu schimbarea administrației americane în ianuarie, când președintele ales Donald Trump va fi inaugurat.

În concluzie, Georgia se află într-un moment critic, confruntându-se cu provocări interne și externe deosebite. Tensiunile cu Rusia, conflictele politice interne și relațiile tensionate cu partenerii internaționali au transformat țara într-un epicentru al instabilității în regiune. Suspendarea parteneriatului strategic cu SUA adâncește izolarea internațională a Georgiei, lăsând viitorul țării într-o stare de incertitudine.