SUA are cea mai mică speranță de viață dintre țările anglofone bogate: Ce lecții poate învăța de la Australia?

de: Ozana Mazilu
13 09. 2024

S-a realizat un studiu comparativ ce dezvăluie diferențele majore între națiunile vorbitoare de engleză.

Statele Unite ale Americii (SUA) înregistrează cea mai mică speranță de viață dintre națiunile anglofone cu venituri ridicate, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California de Sud și Universitatea de Stat din Pennsylvania. În timp ce Australia continuă să conducă acest clasament, cu cea mai mare speranță de viață, SUA rămâne în urma celorlalte țări comparate: Canada, Irlanda, Regatul Unit și Noua Zeelandă.

Diferențele în speranța de viață sunt influențate de factori precum sărăcia și sănătatea precară, dar un aspect major care contribuie la această disparitate este numărul mare de tineri americani care mor din cauza abuzului de droguri, accidentelor rutiere și violenței cu arme de foc. Cercetătorii au analizat datele privind speranța de viață din aceste șase țări anglofone între 1990 și 2019, împărțind datele pe categorii de sex, vârstă și 18 cauze diferite de deces, inclusiv o gamă largă de boli și „decese prevenibile”, precum accidentele și supradozele.

America pierde teren: Impactul cauzelor prevenibile asupra speranței de viață

Rezultatele studiului subliniază că Australia a condus lumea vorbitoare de engleză în ceea ce privește speranța de viață în ultimele trei decenii și continuă să o facă. De exemplu, speranța de viață pentru bărbații din Australia, țara cu cea mai bună performanță, este cu 4,75 ani mai mare decât în SUA, țara cu cea mai slabă performanță.

„Unul dintre principalele motive pentru care longevitatea americanilor este mult mai scurtă decât în alte țări cu venituri ridicate este faptul că tinerii noștri mor la rate mai mari din cauze în mare parte prevenibile, cum ar fi supradozele de droguri, accidentele rutiere și omuciderile”, a declarat co-autorul studiului, Jessica Ho, profesor asociat de sociologie și demografie la Penn State.

Mai mult, americanii suferă și de rate mai ridicate ale mortalității cauzate de bolile cardiovasculare, afectând speranța de viață a persoanelor de vârstă mijlocie. Aceste probleme de sănătate pot fi legate de un stil de viață sedentar, rate ridicate de obezitate, o dietă nesănătoasă, stres și un istoric de fumat.

„Este probabil ca aceste tipare de comportamente nesănătoase să pună americanii într-un dezavantaj în ceea ce privește sănătatea și vitalitatea lor”, a explicat Ho.

Lecțiile din Australia: Cum pot SUA să îmbunătățească speranța de viață

Studiul subliniază, de asemenea, inegalitățile geografice uriașe din SUA în ceea ce privește speranța de viață. Statele precum California și Hawai’i au unele dintre cele mai mari speranțe de viață la naștere, cu femeile trăind în medie între 83 și 83,9 ani și bărbații între 77,5 și 78,4 ani. În schimb, sud-estul american are unele dintre cele mai scăzute speranțe de viață, cu femeile trăind între 72,6 și 79,9 ani și bărbații între 69,3 și 74,4 ani.

Un alt aspect interesant este că Regatul Unit a scăzut recent la a doua cea mai slabă performanță în ceea ce privește speranța de viață, în timp ce Irlanda a înregistrat cele mai mari creșteri, cu speranța de viață a bărbaților crescând cu aproximativ 8 ani și a femeilor cu mai mult de 6,5 ani.

În concluzie, studiul sugerează că, pentru a crește speranța de viață, SUA ar trebui să privească spre Australia ca model. Deși Australia are a doua cea mai ridicată rată de obezitate din grup, are rate relativ scăzute de fumat, deținere de arme și mortalitate cauzată de droguri, datorită „eforturilor puternice de sănătate publică”.

„Studiul arată că o țară similară precum Australia depășește cu mult SUA și a reușit să își controleze mortalitatea tinerilor adulți”, a adăugat Ho.

„Australia este un model pentru cum americanii pot obține nu doar o speranță de viață mai mare, ci și o inegalitate geografică mai redusă în speranța de viață”.