Descoperire arheologică rară: Statuia extrem de valoroasă din Alba Iulia, misterele artefactului vechi de 2.000 de ani
Lucrările de reamenajare a mobilității urbane desfășurate în Alba Iulia au dus la descoperirea unei statui ce o reprezintă pe zeița medicinei și a sănătății, Hygieia, după aproape 2.000 de ani.
Statuia valorează 400.000 de lire
Statueta a fost găsită „ascunsă” sub pavajul străzii Regimentul V Vânători din cartierul Partoș al municipiului Alba Iulia. Sculptura din marmură a zeiței Hygieia poate fi admirată într-o mini-expoziție la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia.
Potrivit reprezentanților muzeului, descoperirea a avut loc în primăvara anului precedent, în timpul unei supravegheri arheologice ce a avut loc în timpul reabilitării străzii Regimentul V Vânători din Partoș, sub care se află „un important oraș al Daciei romane, colonia Aurelia Apulensis”. Statuia era plasată pe un mic postament, în apropierea unei cella, o sală centrală de cult a unui templu – asklepeion.
Ea este însoțită de Hypnos, zeul somnului, reprezentat ca un zeu înaripat adormit, așezat pe o stâncă, veghind asupra bolnavilor. Fiind fiica lui Aesculap, Hygieia este reprezentată în sculptură alături de acesta, ca o femeie frumoasă și atrăgătoare, ținând în mână un șarpe pe care îl hrănește dintr-o farfurie sau o cupă.
Vezi și: Descoperire arheologică uimitoare: Megastructurile ascunse ale Epocii Bronzului din Europa FOTO
Care e starea ei
După ce a fost descoperită, statuia a fost restaurată în laboratorul specializat al muzeului sub îndrumarea Sidoniei Petronela Olea. Ulterior, ea „a fost subiectul a numeroase ședințe foto, a fost scanată în 3D de către Călin Șuteu și a fost vedeta unui film de prezentare realizat de Andrei Buta și Radu Ota”.
„Statuia este în mare parte intactă. Din punct de vedere artistic, reprezintă cea mai impresionantă statuie feminină din perioada romană a Daciei. Stilul și marmura indică probabil proveniența din Asia Mică, de pe podișul Anatoliei de Vest. Acest lucru evidențiază importanța orașului roman, precum și elitele care-l conduceau. Acești notabili erau persoane cu o avere considerabilă, iar realizarea unei asemenea statui a implicat costuri semnificative”, a afirmat arheologul Radu Ota.
Conform acestuia, casele de licitații vând obiecte similare la prețuri cuprinse între 300.000 și 400.000 de lire sterline. Arheologul a mai menționat că statuia datează din perioada 170 – 190 d.Hr.