Șoferii români vitezomani, ”vânați” cu elicopterul pe străzile din România. La ce ajută noile Black Hawk de sute de milioane de euro

de: Alexandru Puiu
17 03. 2024

Pe măsură ce tehnologia avansează, și metodele de supraveghere a traficului rutier se diversifică.

România face un pas major în această direcție prin introducerea elicopterelor Black Hawk în eforturile de monitorizare a șoferilor care încalcă regulile de circulație, în special a celor care depășesc limita de viteză pe drumurile din țară.

Patrulare aeriană de ultimă generație

Începând din această primăvară, șoferii vitezomani vor fi ”vânați” din aer de piloții Inspectoratului General de Aviație, care vor începe misiunile cu noul aparat de zbor Black Hawk. Elicopterul, dotat cu tehnologie de ultimă generație, va survola cele mai aglomerate artere rutiere, având la bord și un reprezentant al poliției rutiere. Aceasta reprezintă o nouă abordare în supravegherea traficului și are ca scop principal prevenirea accidentelor rutiere și combaterea încălcărilor grave ale codului rutier.

La sfârșitul anului trecut, Ministerul de Interne a primit șapte elicoptere Black Hawk, pentru care a plătit peste 170 de milioane de euro, 85% din sumă fiind acoperită din fonduri europene. Primul dintre acestea care va începe misiunile de patrulare va fi elicopterul Black Hawk de poliție, care va fi utilizat alături de mai micile Airbus în misiuni de supraveghere a traficului rutier.

”Ca și performanță, este un elicopter foarte bun. Suntem încântați de el . Are o sarcină maximă la decolare de 10.000 de kilograme, o viteză de croazieră de până la 296 de km/oră, deci este un elicopter extraordinar de fâșneț. Putem executa misiuni destul de mari, pe distanțe lungi și pe timp de zbor mai mare.”, a explicat lt.cmdr. Ghenadie Frecăuțan, pilot de elicopter Black Hawk

Versatilitate și performanță pentru siguranța cetățeanului

Pe lângă misiunile de patrulare a traficului rutier, Ministerul de Interne mai are șase elicoptere Black Hawk care vor fi folosite de SMURD în misiuni medicale și de căutare-salvare, inclusiv pe mare. Aceste elicoptere impresionează prin performanță, având o sarcină maximă la decolare de 10.000 de kilograme și o viteză de croazieră de până la 296 de km/oră, ceea ce le face instrumente extraordinare pentru executarea misiunilor pe distanțe lungi și în timp scurt.

Cele șapte elicoptere Black Hawk vor fi distribuite în șase baze din diferite regiuni ale țării: București, Caraș-Severin, Iași, Cluj, Constanța și Tulcea. Anul trecut, piloții Inspectoratului General de Aviație au acumulat peste 10.000 de ore de zbor și au contribuit la salvarea a peste 5.100 de persoane, demonstrând astfel valoarea adăugată a acestei tehnologii avansate în serviciul comunității.

Prin introducerea elicopterelor Black Hawk în arsenalul de supraveghere și intervenție, România își consolidează capacitățile de monitorizare a siguranței rutiere și de răspuns la situații de urgență, marcând un progres semnificativ în direcția unei infrastructuri de siguranță publică modernizate și eficiente.