Sfaturi de viață de la cei mai importanți oameni ai lumii – De la Kennedy, la Steve Jobs sau Taylor Swift

de: Iulia Kelt
21 05. 2024

Discursurile de absolvire sunt momente esențiale în care personalități publice oferă inspirație și îndrumare absolvenților care încep o nouă etapă a vieții.

Președinții, de asemenea, folosesc aceste discursuri pentru a sublinia valorile administrațiilor lor, cum a făcut John F. Kennedy în 1963 la Universitatea Americană, chemând la pace. Business Insider a evidențiat câteva dintre cele mai memorabile discursuri de absolvire de-a lungul timpului.

John F. Kennedy credea că omul e problema, dar și soluția

John F. Kennedy, în 1963, a îndemnat absolvenții să aspire la pace mondială, subliniind că problemele noastre, fiind create de om, pot fi rezolvate de om.

El a avertizat împotriva credinței că războiul este inevitabil și că omenirea este condamnată, încurajând oamenii să nu accepte această perspectivă fatalistă și să lupte pentru pace.

Steve Jobs miza pe „trăiește clipa”

Steve Jobs, în discursul său din 2005 la Universitatea Stanford, a vorbit despre importanța trăirii fiecărei zile ca și cum ar fi ultima.

El a subliniat că amintirea morții iminente poate ajuta la evitarea capcanei fricii de eșec și de pierdere, motivând astfel oamenii să își urmeze inima și să facă ceea ce iubesc. Jobs a spus că pentru a realiza o muncă grozavă, trebuie să iubești ceea ce faci și să continui să cauți până găsești acel lucru.

Oprah Winfrey, în 2008 la Universitatea Stanford, a sfătuit absolvenții să nu sacrifice fericirea pentru bani, subliniind că munca destinată fiecăruia se simte bine și fiecare zi devine un bonus.

Oprah Winfrey crede că fericirea este mai importantă ca banii

Ea a explicat că sentimentele noastre sunt ghidul nostru emoțional, indicându-ne când să facem sau să nu facem ceva. Urmându-ți instinctele și evitând ceea ce nu se simte bine poate preveni multe dureri și greșeli.

Steven Spielberg, în 2016 la Harvard, a vorbit despre responsabilitatea noii generații de a învinge monștrii societății, precum rasismul și ura, prin înlocuirea fricii cu curiozitatea și prin crearea unei lumi durabile.

El a pus accent pe importanța empatiei și a conectării umane pentru a depăși diviziunile dintre oameni.

Will Ferrell, în 2017, la Universitatea din California de Sud, a discutat despre importanța empatiei și a bunătății ca semne ale inteligenței emoționale. Actorul a încurajat absolvenții să nu cedeze presiunii de a avea totul clarificat imediat și să se bucure de procesul căutării.

Tim Cook, în 2019 la Universitatea Tulane, a sfătuit absolvenții să lupte împotriva barierelor mentale și să se concentreze pe remodelarea lumii, subliniind că nu există nimic mai frumos decât să lucrezi pentru a lăsa un impact pozitiv asupra umanității.

Taylor Swift, despre greșeli

Taylor Swift, în 2022 la Universitatea New York, a vorbit despre cum greșelile au condus la cele mai bune lucruri din viața ei, contrazicând ideea că greșelile înseamnă eșec. Ea a încurajat absolvenții să vadă greșelile ca pe oportunități de învățare și creștere.

Jerry Seinfeld, în 2024 la Universitatea Duke, a subliniat importanța umorului în viață, chiar și în momentele dificile. El a îndemnat generația tânără să nu-și piardă simțul umorului, considerându-l esențial pentru navigarea prin provocările vieții.