Se redeschide cea mai veche fabrică din România: O pagină nouă în istoria industrială a țării noastre

de: Ozana Mazilu
28 05. 2024

Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul mult așteptat al redeschiderii celei mai vechi fabrici din România – Uzina Constructoare de Mașini Reșița.

Uzina Constructoare de Mașini Reșița se redeschide

Cu o istorie ce se întinde pe parcursul a peste 250 de ani, această uzină reprezintă o amintire vie a evoluției industriale a țării noastre și una dintre cele mai vechi din Europa.

„Știu că, de la Revoluție încoace, românii au văzut cum multe combinate, multe uzine cu tradiție ale industriei grele românești sunt dezmembrate și vândute la fier vechi. Sau că întră în insolvență, aşa cum s-a întâmplat şi cu Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa, unde am fost astăzi, cea mai veche unitate industrială din România şi una din cele mai vechi din Europa.

Acest Guvern şi-a asumat că va reindustrializa România, astfel încât să producem mai mult la noi acasă. Astfel, UCM Reșita a intrat acum într-o nouă etapă prin preluarea de către Construcţii Maşini Hidroenergetice, societate deținută în proporție de 100% de o altă perlă a economiei românești, Hidroelectrica SA, cel mai mare producator de energie verde din Romania. Aşa se face că cea mai importantă unitate a industriei grele românești, care a activat neîntrerupt timp de peste 250 de ani, duce mai departe, cu ajutorul capitalului românesc și al celor peste 440 de angajați, tradiția și experiența românească în producția de utilaje și echipamente industriale“, a anunțat Marcel Ciolacu.

Uzina Constructoare de Mașini Reșița va intra într-o nouă fază de dezvoltare, odată cu preluarea sa de către Construcții Mașini Hidroenergetice, o societate care face parte din portofoliul unei alte perle a economiei românești, Hidroelectrica SA. Această mișcare strategică reprezintă un pas semnificativ către consolidarea industriei românești și un semn de încredere în potențialul economic al țării.

A funcționat mai mult de 250 de ani

Cu ajutorul capitalului și experienței românești, precum și a forței de muncă specializate, Uzina Constructoare de Mașini Reșița va continua tradiția producției de utilaje și echipamente industriale de înaltă calitate. Astfel, această icoană a industriei grele românești va continua să contribuie la dezvoltarea economică a țării și la crearea de locuri de muncă pentru comunitatea locală.

Redeschiderea Uzinei Constructoare de Mașini Reșița marchează o nouă pagină în istoria industrială a României și demonstrează angajamentul guvernului pentru revitalizarea sectorului industrial și promovarea economiei naționale.