Se dau până la 500.000 de euro pentru micile întreprinderi din România. La ce se pot folosi banii, cum îi primești

de: Alexandru Puiu
25 01. 2024

Într-un efort de a sprijini trecerea micilor întreprinderi în era digitală, Mastercard a lansat Fondul de Inovare Strive EU, o inițiativă ambițioasă menită să faciliteze accesul la finanțare pentru inovații digitale.

Cu granturi generoase de până la 500.000 de euro disponibile pentru până la 20 de proiecte din statele membre ale Uniunii Europene, fondul reprezintă o oportunitate de neegalat pentru antreprenorii care visează să își dezvolte afacerile și să le adapteze la cerințele secolului XXI.

„Întreprinderile mici reprezintă coloana vertebrală a economiei europene și, acum mai mult ca oricând, este esențial ca acestea să primească sprijinul de care au nevoie pentru a se alătura economiei digitale”, a declarat Mark Barnett, Președinte, Mastercard Europe. „Suntem încântați să deschidem perioada de depunere a cererilor de aplicare pentru Fondul de Inovare Strive EU și să descoperim, în lunile următoare, unele dintre cele mai bune proiecte venite din partea celor mai inovatoare minți din Europa.”

Citește și: Firmele românești, salvate de UE fix când Guvernul se pregătește să le dea în cap

Ce poți face cu banii, cum îi primești

Fondul vizează proiecte care își propun să:

  • Deblocheze capitalul de lucru și de credit prin finanțare integrată;
  • Faciliteze trecerea în mediul digital, consolidând în același timp securitatea cibernetică;
  • Navigheze prin preferințele în continuă schimbare ale consumatorilor și așteptările de reglementare legate de sustenabilitatea mediului;
  • Valorifice inteligența artificială pentru economisirea timpului și generarea de profit.

Entitățile interesate, indiferent de dimensiunea lor – de la startup-uri la companii mai mature –, sunt invitate să se înscrie la acest program. Procesul de selecție promite să descopere unele dintre cele mai inovatoare idei din Europa, oferindu-le acestora șansa de a beneficia de sprijinul financiar necesar pentru implementare.

„Adoptarea tehnologiilor și a inovațiilor este resortul prin care se atinge sustenabilitatea în afaceri. Dacă corporațiile și administrația publică s-au alăturat acestui trend, întreprinderile mici nu au adoptat încă pe deplin posibilitățile și impactul noilor tehnologii. Afacerile mici sunt fundamentul comunităților noastre și au un impact economic semnificativ.

Cu toate acestea, administrarea unei afaceri mici este mai dificilă și complicată. Mai mult de 40% dintre IMM-uri au fost expuse riscului de închidere din cauza efectelor legate de pandemie, evidențiind nevoia de rețele, finanțare, instrumente și resurse pentru a prospera în economia digitală. Prin Strive EU, avem posibilitatea de a sprijini redresarea și dezvoltarea durabilă a întreprinderilor mici într-un peisaj economic în continuă schimbare”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager Mastercard România și Croația.

Citește și: 200.000 de euro de la stat, dacă ești patron în România: banii vin pe card

Cum te înscrii, cine câștigă. Vestea bună pentru IMM-uri

Înscrierile pentru Fondul de Inovare Strive EU sunt deschise până pe 11 martie 2024, la ora 12:00, ora Europei Centrale. Jurizarea proiectelor va avea loc în luna iunie, iar beneficiarii finali vor fi anunțați în noiembrie 2024. Pentru a aplica, candidații trebuie să acceseze link-ul dedicat și să urmeze instrucțiunile de înscriere.

Această inițiativă vine într-un moment crucial, când peste 40% dintre întreprinderile mici din Europa au fost expuse riscului de închidere din cauza pandemiei. Fondul Strive EU oferă nu doar suport financiar, ci și un impuls moral, arătând că digitalizarea și adaptarea la noile tehnologii nu sunt doar posibile, ci și esențiale pentru supraviețuirea și prosperitatea pe termen lung.

În concluzie, Fondul de Inovare Strive EU reprezintă o oportunitate excepțională pentru micile întreprinderi din România și din întreaga Uniune Europeană de a accesa resursele financiare necesare pentru a face față provocărilor erei digitale. Prin sprijinirea inovației și adaptării, Mastercard și partenerii săi demonstrează un angajament ferm față de dezvoltarea durabilă a economiei europene și a comunităților de afaceri locale.