Românul care s-a trezit cu 9.000 de lei în plus la pensie după recalculare. Cum a funcționat legea pensiilor pentru el

de: Alexandru Puiu
11 09. 2024

Recalcularea pensiilor a adus surprize mari pentru unii pensionari din România, un caz remarcabil fiind cel al unui român din județul Buzău, care a primit o creștere impresionantă de 9.000 de lei în urma recalculării. Astfel, pensia sa a ajuns la aproximativ 40.000 de lei lunar, un câștig semnificativ bazat pe criteriul contributivității. Deși pentru mulți recalcularea a adus scăderi sau înghețări de pensii, acest caz scoate în evidență modul în care legea pensiilor poate funcționa benefic pentru anumite categorii de pensionari.

Cum a crescut pensia cu 9.000 de lei?

Potrivit Casei Județene de Pensii (CJP) Buzău, pensionarul în cauză a lucrat în domeniul privat și a contribuit considerabil la fondul de pensii. Înainte de recalculare, acesta primea o pensie de aproximativ 31.000 de lei, iar în urma aplicării noii legi a pensiilor și a recalculării bazate pe contribuțiile sale, pensia a crescut la 40.000 de lei lunar. Această creștere spectaculoasă s-a datorat exclusiv contributivității și nu face parte din categoria pensiilor speciale.

Recalcularea pensiilor: cine beneficiază și cine nu?

În județul Buzău, recalcularea pensiilor a afectat peste 105.000 de pensionari, dintre care 85.408 au beneficiat de o majorare a pensiei, iar restul de 20.237 au rămas cu pensia stabilită anterior recalculării. Recalcularea a fost însă imposibilă pentru aproximativ 2.600 de pensionari, care beneficiază de pensii stabilite prin hotărâri judecătorești și care nu au fost incluse în sistemul de recalculare automatizat.

Cei din această categorie, care nu au contribuit la sistemul de pensii conform stagiului contributiv, vor primi în continuare pensia stabilită de instanță. Totuși, acești pensionari nu vor suferi o scădere a pensiei, ci vor rămâne la nivelul stabilit până la recalcularea ulterioară.

Efectele recalculării asupra pensionarilor din România

Noua lege a pensiilor, bazată pe principiul contributivității, a avut efecte diferite asupra pensionarilor din România. Pentru unii, recalcularea a dus la creșteri substanțiale ale pensiilor, în special în cazul celor cu contribuții mari și perioade lungi de muncă în domenii bine remunerate. În cazul pensionarului din Buzău, această recalculare i-a adus o creștere de 9.000 de lei, transformând pensia sa în una dintre cele mai mari din județ.

În schimb, alte categorii de pensionari nu au avut parte de aceleași creșteri, iar un număr considerabil de persoane și-au văzut pensiile înghețate sau chiar reduse, în funcție de contribuțiile și stagiile de cotizare acumulate de-a lungul vieții active.

Cazul pensionarului din Buzău care a beneficiat de o creștere de 9.000 de lei la pensie ilustrează cum poate funcționa noua lege a pensiilor pentru cei care au avut contribuții mari la sistemul de pensii. Totuși, recalcularea a adus și nemulțumiri în rândul altor pensionari, în special pentru cei care nu au avut stagiile de cotizare necesare pentru a beneficia de majorări substanțiale. Legea pensiilor continuă să fie un subiect sensibil și complex, cu efecte diferite pentru fiecare categorie de pensionari.