Românii care visează la panouri solare și să devină prosumatori, sabotați de autorități. Cea mai nouă restricție impusă de ANRE, este obligatoriu în România

de: Alexandru Puiu
13 03. 2024

Cei care aspiră la independența energetică prin instalarea de panouri solare și devenirea prosumatori se confruntă cu noi obstacole impuse de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) din România. O condiție suplimentară impusă de autoritate pare să pună frâne dezvoltării acestui segment vital pentru tranziția energetică.

Introducerea unui contor suplimentar

ANRE a decis că racordarea prosumatorilor la rețeaua națională de energie electrică va fi condiționată de instalarea unui contor suplimentar, pe lângă cel instalat la limita proprietății. Această măsură, care conform Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) ar irosi aproximativ 100 milioane de euro, este văzută ca un pas înapoi pentru progresul sectorului fotovoltaic în România.

APCE atrage atenția că această decizie ar putea fi folosită pentru impunerea unei așa-zise „taxe pe soare” – o taxă pe autoconsum, adică energia electrică produsă și consumată direct de prosumatorii individuali. Instalarea unui astfel de contor suplimentar ar duce la un cost total de peste 54 milioane de euro pentru prosumatorii actuali și se estimează că această sumă ar crește substanțial în 2024, odată cu racordarea unui număr și mai mare de prosumatori.

Lupta împotriva „taxei pe soare”

APCE susține că toate eforturile de eliminare a acestei „taxe pe soare” din legislația românească s-au lovit de rezistență la nivelul autorităților. În plus, declarația președintelui ANRE, care sugerează că costurile pentru contorul suplimentar vor fi suportate de operatorii de distribuție și nu de prosumatori, este contestată de asociație. Aceasta subliniază faptul că, în realitate, costurile sunt transferate către toți consumatorii de energie electrică din România prin facturile pe care le plătesc.

În acest context de confuzie legislativă și de politici neclare, APCE solicită abrogarea articolelor care permit impunerea acestei taxe și a ordinului care cere montarea unui contor suplimentar pentru prosumatori. Asociația estimează că dacă aceste cerințe nu sunt eliminate, costurile inutile suportate de prosumatorii din România vor ajunge la 100 de milioane de euro.

Aceste noi bariere în calea tranziției energetice încetinesc progresul și subminează eforturile individuale de a contribui la un viitor mai curat și mai sustenabil, punând în pericol visele românilor de a deveni independenți energetic și de a participa activ la revoluția verde.