Românii care i-au lăsat pe americani fără bani, iar din pradă și-au cumpărat Lamborghini și Ferarri. Cum a funcționat metoda de fraudare

de: Alexandru Puiu
26 10. 2024

Un caz spectaculos de fraudă care a făcut valuri în Statele Unite în 2023 implică o bandă de români acuzați de spălarea a peste 1,4 milioane de dolari, bani proveniți din jafuri și escrocherii. FBI a demarat o anchetă amplă, iar o parte din membrii grupului infracțional au fost deja arestați și riscă pedepse grele. În această săptămână, justiția din România a aprobat extrădarea unuia dintre membrii bandei, Gabriel Ghiocel, în SUA.

Frauda și metodele folosite de banda din România

Banda de infractori români, condusă de soții Floarea și Eduard Ghiocel din Râmnicu Vâlcea, a fost implicată în zeci de jafuri și escrocherii care au vizat în special pensionari bogați din California. Membrii bandei monitorizau îndeaproape locuințele acestora, care erau amplasate în zone luxoase din San Diego. După o atentă analiză, aceștia intrau prin efracție în casele victimelor și furau bani, bijuterii și alte bunuri valoroase.

Grupul infracțional a utilizat metode ingenioase pentru a spăla banii proveniți din aceste furturi. După ce valorificau bunurile furate, fie vânzându-le, fie amanetându-le în diverse locații din Los Angeles, membrii rețelei achiziționau vehicule de lux și bijuterii scumpe. Printre achizițiile de renume se numără un Lamborghini Urus și un Ferrari Portofino, mașini care ulterior au fost trimise în România pentru a ascunde originea lor ilegală.

Spălarea banilor prin achiziționarea de bunuri de lux

Una dintre metodele principale prin care românii au spălat banii a fost achiziționarea de bunuri de lux, inclusiv mașini scumpe și lingouri de aur. Conform agenților FBI, aceștia au reușit să convertească bunurile furate în numerar și să cumpere bijuterii și vehicule de lux, pe care le-au trimis ulterior în România, folosind porturi din estul Statelor Unite și Cancun, Mexic.

Un martor cooperant a dezvăluit anchetatorilor faptul că aproximativ 70% dintre mașinile de lux cumpărate de grupul infracțional au fost expediate în România. Într-o singură zi, Gabriel Ghiocel a achiziționat un lingou de aur în valoare de 40.000 de dolari de la un magazin de bijuterii din Los Angeles, evidențiind stilul de viață opulent al membrilor grupului.

Fraude suplimentare și cereri false de șomaj

Pe lângă jafuri, membrii grupului au apelat și la alte metode de fraudă pentru a obține bani ilegal. Aceștia au depus cereri false de șomaj, profitând de programele de ajutor financiar destinate angajaților afectați de pandemia de SARS-CoV-2. În acest fel, au obținut ilegal peste 32.000 de dolari din fondurile de șomaj ale statului California.

Extrădarea și pedepsele posibile

Liderii grupului infracțional, Floarea și Eduard Ghiocel, sunt deja în arest în Statele Unite de mai bine de un an și jumătate, iar ei riscă pedepse de minimum 20 de ani de închisoare pentru faptele comise. În această săptămână, Curtea de Apel Pitești a aprobat cererea de extrădare a fiului lor, Gabriel Ghiocel, în Statele Unite, unde va fi judecat pentru implicarea sa în aceste infracțiuni.

În fața judecătorilor români, Gabriel Ghiocel a încercat să obțină o amânare a extrădării, motivând că trebuie să aibă grijă de cei trei copii minori. Cu toate acestea, cererea sa a fost respinsă, iar el va fi trimis în SUA pentru a răspunde în fața acuzațiilor. Și el, la fel ca restul membrilor bandei, riscă o pedeapsă de cel puțin 20 de ani de închisoare.

Acest caz spectaculos scoate la lumină amploarea fraudei comise de grupul infracțional și demonstrează cum infractorii au reușit să transforme bunurile furate în sume impresionante de bani și să ducă un stil de viață opulent