România – Ucraina 3-0! SEN-ZA-ȚIO-NAAAAL!!!! Victorie istorică a Tricolorilor la EURO 2024. Record spulberat după 24 de ani

de: Beatrice Dumitru
17 06. 2024
Bucurie a fotbaliștilor României, după victoria cu Ucraina, 3-0, de la EURO 2008 / Foto: Sport Pictures

Naționala de fotbal a României a izbutit un start senzațional la EURO 2024. ”Tricolorii” au spulberat Ucraina, scor 3-0, în primul meci din Grupa E a turneului final și sunt aproape calificați în faza următoare a competiției.

Stanciu, MVP-ul României! Gol de play-station și bară, direct din corner

UPDATE Ora 17:50. Nicolae Stanciu (29), Răzvan Marin (54) și Denis Drăguș (57) au marcat golurile unei victorii istorice pe care reprezentiva României a obținut-o la un turneu final.

Umilința ucrainenilor putea fi totală, dacă mingea trimisă de Stanciu direct din corner, în minutul 39, nu lovea transversala și intra în plasă.

Nicolae Stanciu, felicitat de Radu Drăgușin după euro-golul marcat în România-Ucraina 3-0 / Foto: Sport Pictures

Citește și: Povestea românului care a alergat de la București la Munchen pentru a participa la primul meci al României la EURO 2024. Cât a durat călătoria și de ce a făcut acest gest surprinzător

A fost prima victorie a României după 24 de ani la un Campionat Europea, meci la care a asistat și premierul Marcel Ciolacu. Pe 20 iunie 2000, România învingea Anglia, scor 3-2, la Charleroi, în Belgia, cu Emeric Ienei selecționer.

Cu aceste trei puncte memorabile, România a făcut un pas mare spre calificare. Următorul meci al României se va juca sâmbătă, cu Belgia, de la ora 22:00.

Echipele de start:

ROMÂNIA: 1. Niță – 2. Rațiu, 3. Drăgușin, 6. M. Marin, 11. Bancu, 15. Burcă, 17. Fl. Coman, 18. R. Marin, 19. Drăguș, 20. Man, 21. Stanciu-cpt. Selecționer: Edward Iordănescu

  • Rezerve: 12. Moldovan, 16. Târnovanu – 4. Rus, 5. Nedelcearu, 7. Alibec, 8. Cicâldău, 9. Pușcaș, 10. Hagi, 13. Mihăilă, 14. Olaru, 22. Mogoș, 23. Sorescu, 24. Racovițan, 25. Bîrligea, 26. Șut

UCRAINA: Lunin – Konoplya, Zabarniy, Matvyenko, Zinchenko – Shaparenko, Stepanenko- Tsygankov, Sudakov, Mudryk – Dovbyk

  • Rezerve: Buschchan, Trubin, Svatok, Tymchyk, Bondar, Talovierov, Zubkov, Brazhko, Malinovskyi, Sydorchuk, Yaremchuk, Vanat, Yarmolenko.

Programul din grupa României la EURO 2024

  • 17 iunie, ora 16:00 ROMÂNIA – Ucraina 3-0
  • 17 iunie, ora 19:00 Belgia – Slovacia, Frankfurt
  • 22 iunie, ora 16:00 Slovacia – Ucraina, Dusseldorf
  • 22 iunie, ora 22:00 Belgia – ROMÂNIA, Koln
  • 26 iunie, ora 19:00 Slovacia – ROMÂNIA, Frankfurt
  • 26 iunie, ora 19:00 Belgia – Ucraina, Stuttgart

Stirea inițială

De opt ani, România nu a mai fost prezentă la un Campionat European. ”Tricilorii” vor lua startul la EURO 2024 împotriva Ucrainei, la Munchen, pe Allianz Arena, (ora 16.00). Edi Iordănescu a ales echipa de start și nu lipsesc surprizele. Pe cine mizează selecționerul în poartă.

Pe cine a ales Edi Iordănescu în echipa de start

Duelul cu Ucraina marchează revenirea naționalei la un turneu final după opt ani. În 2016, prima reprezentativă a participat tot la un Campionat European, cel găzduit de Franța, dar a fost eliminată după faza grupelor. ”Tricolorii” mai sunt în grupă cu Belgia și Slovacia, iar fanii speră de această dat la o calificare în optimile de finală.

În precedentele cinci participări la Campionatele Europene, România a câștigat un singur meci în grupe, victoria obținută împotriva Angliei, 3-2, la EURO 2000, în ultima etapă din faza grupelor.

Pentru prima partidă de la EURO 2024, cu Ucraina, Edi Iordănescu l-a preferat în poartă pe Florin Niță, în locul lui Horațiu Moldovan, rezervă la Atletico Madrid. În atac, selecționarul mizează pe Denis Drăguș și Florinel Coman, cu 15 selecții și o reușită la echipa națională. Anunțat titular, Mihăilă a rămas pe banca de rezerve.

”Se apropie debutul nostru la un turneu final şi resimţim asta cu multă bucurie, dar şi multă emoţie. E un moment pe care l-am dorit atât de mult şi care ne-a lipsit opt ani, dar pe care îl merităm. Există şi o presiune foarte mare, dar venită dintr-o dorinţă imensă de a reprezenta ţara şi românii”, a declarat Edi Iordănescu la conferinșa dinaintea partidei cu Ucrainei.

Greșeală mare făcută de ucraineni înaintea meciului cu România

Înaintea partidei, Federația Ucraineană de Fotbal a postat pe rețelele de socializare echipamentul pe care jucătării ucraineni îl vor purta în duelul cu România de pe Allianz Arena. Dar greșit drapelul tricolor de pe echipamentul oficial de joc.

Pe tricourile oficiale de joc, pe care, la turneele mari, sunt imprimate meciul, data, locația și drapelurile echipelor naționale, în dreptul României apare cel al Belgiei. Federația de Fotbal din Ucraina și-a dat seama de greșeală făcută, iar postarea de pe rețelele de socializare a fost ștearsă

În partida de la Munchen, România va evolua în clasicul echipament de culoare galbenă.

Foto: UAF

Fanii românii au invadat orașul Munchen

Fanii români, îmbrăcați în galben, cu steaguri tricolore și eșarfe, sunt prezenţi în număr foarte mare la Munchen şi cântă fără oprire încă de dimineaţă. Se anunţă o atmosferă electrizantă pe stadion, la ora partidei cu Ucraina, cu 30.000 de suporteri ai ”tricolorilor” în tribune.

Programul României la Euro 2024

17 iunie, ora 16:00: ROMÂNIA – Ucraina (Allianz Arena, Munchen)

22 iunie, ora 22:00: Belgia – ROMÂNIA (Rhein Energie, Koln)

26 iunie, ora 19:00: Slovacia – ROMÂNIA (Waldstadion, Frankfurt)