REVIEW Infinix Note 40 Pro – probabil cel mai ambițios și corect smartphone din 2024. Apple și Samsung au multe de învățat de la un telefon de 1.500 de lei

de: Alexandru Puiu
09 05. 2024

Odată cu trecerea timpului, cu progresul tehnologic, cu uzura mentală în materie de gadgeturi, tinde să fie greu, dacă nu imposibil, să te mai entuziasmezi autentic la telefoane noi, laptopuri sau ceasuri inteligente de orice fel, dacă nu cumva sunt însoțite de superlative absolute și salturi revoluționare pe partea de specificații tehnice. Acesta este și motivul pentru care cele mai multe canale de YouTube de tech tratează în mod uzual vârfuri de gamă, cele mai noi și ”mai bune” smartphone-uri. Am pus ”mai bune” în ghilimele pentru că nu îți trebuie prea multă experiență să îți dai seama de minusuri mai mult sau mai puțin costisitoare care vin la pachet cu cel mai scump iPhone, Galaxy S sau orice alt terminal care, cu o ușurință fascinantă, ajunge să graviteze în jurul unei valori de achiziție de 7.000 sau 8.000 de lei, dacă nu mai mult.

Din fericire, undeva în universul acesta dominat de Apple, Samsung, Xiaomi, Oppo, Vivo, Honor, Motorola, există și companii ”mai mici” care se dau peste cap, cu un volum semnificativ de inconștiență, să facă valuri în piață cu telefoane normale, pentru oameni obișnuiți, gadgeturi care nu te obligă să-ți faci credit la bancă sau rate la operatorul de telefonie pentru a-ți permite să vorbești la telefon, să faci poze drăguțe, să navighezi pe internet și, de ce nu, să te joci. Aici intră și creatorul aparatului din imaginile alăturate pe care l-am testat în ultima săptămână.

De Infinix probabil că nu ai auzit niciodată și este perfect normal. Abia a intrat în România de aproximativ o lună, iar de telefoane în general se ocupă de vreo zece ani. Pentru context, Infinix este un producător de mobile care a fost fondat în 2013. Este o companie relativ nouă pe piața globală a smartphone-urilor, comparativ cu giganți precum Apple sau Samsung. La bază, Infinix se concentrează în principal pe piața din Africa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și unele părți ale Europei de Est, încercând să ofere dispozitive accesibile, dar cu specificații competitive.

Telefoanele lor sunt adesea echipate cu caracteristici impresionante pentru segmentul lor de preț, cum ar fi ecrane mari, camere de calitate și baterii cu capacitate mare. Conform datelor disponibile online, în ultimii ani, Infinix a început să își extindă portofoliul, lansând nu doar telefoane mobile, ci și alte dispozitive inteligente, cum ar fi laptopuri și accesorii pentru telefoane. Dacă nu era evident după ce te joci câteva minute cu Note 40 Pro, compania a făcut, de asemenea, un efort în direcția unui aspect estetic mai elevat, colaborând cu designeri și mărci de modă pentru a oferi produse care să atragă tinerii consumatori orientați către stil.

Pachetul Infinix Note 40 Pro conține TOT

REVIEW Infinix Note 40 Pro – telefonul de 1.500 de lei care pare imposibil

Cel mai probabil, pe parcursul acestui review, o să fac referire de mai multe ori la prețul de 1.500 de lei la care se comercializează terminalul din imaginile alăturate pe meleaguri mioritice. Aceasta nu este o justificare a faptului că nu există telefoane mai ieftine, ci, fără niciun fel de emoții, o atestare a realității că este absolut imposibil să existe unele mai bune. Dacă te uiți pe multe dintre specificații, o să înțelegi de ce ”se luptă” cu smartphone-uri de 3-4 ori mai scumpe pe anumite fronturi. Nu este perfect, nu își propune. Nu este impecabil, ar fi imposibil la acești bani, dar este cu siguranță remarcabil, iar asta nu o poți spune despre prea multe gadgeturi în 2024. S-ar putea chiar să le poți număra pe acelea pe degetele de la o mână.

Dacă nu ți-ai mai schimbat telefonul de vreo 5 ani, s-ar putea să nu știi că, cel puțin când vine vorba de vârfuri, a devenit o practică bine înrădăcinată în industrie ca un smartphone să se vândă doar cu cablul de încărcare în pachet. ATÂT. Apple a normalizat-o odată cu iPhone 12 în 2020 sub pretextul că protejează planeta, pentru că oamenii au deja încărcătoare în casă. Argumentul a fost cu atât mai penibil cu cât odată cu iPhone 11, lansat cu un an înainte, gigantul din Cupertino a început să ofere cabluri de încărcare USB Type – C la Lightning în cutie, făcând astfel inutilizabile toate încărcătoarele tradiționale cu USB Type-A (clasicul) pe care posesorii de iPhone le aveau deja în casă. Dacă era cineva care nu și-a dat seama că de fapt renunțarea la încărcător a fost motivată exclusiv financiar, un director Apple chiar spune cu o nonșalanță fascinantă în prezentarea la iPhone 12 că ”De acum, vom putea livra mai multe telefoane într-un spațiu mai mic, facem economie”.  În orice caz, Samsung nu a așteptat decât până în 2021 să adopte același model de business odată cu Galaxy S21, iar ulterior, la extins la aproape toate smartphone-uri din portofoliu.

Infinix Note 40 Pro vine în pachet cu un tot ce se vede mai sus în acel preț de 1.500 de lei. Lista include un încărcător cu încărcare rapidă de 70W, un încărcător wireless de 15W care îți încarcă telefonul la 20W dacă folosești carcasa din cutie. Exact, vine în pachet și cu carcasă și cu o folie dură de protecție. Cablul inclus este USB Type-A la USB Type-C, astfel, dacă îți pierzi cumva încărcătorul original, îți poți încărca smartphone-ul și la un laptop de acum 10 ani, mai lent, dar ți-ai făcut treaba. Vine cu căști în cutie în 2024, căști cu conector USB Type-C cu microfon și volum pe fir care se aud surprinzător de bine și căști pe care le poți folosi ca antenă FM, ca pe vremuri, dacă vrei să asculți radio pe telefon. Apple a renunțat și la căștile din pachet în 2020, iar Samsung ”a împrumutat” ideea în 2021. Totul pentru binele planetei, desigur.

Acum că te-ai lămurit de ce este Infinix Note 40 Pro special, dacă nu cumva unic, putem să trecem și la review-ul efectiv. Nu are rost să mai insist pe faptul că în timp ce acest telefon se încarcă cu fir cu 70W și fără fir cu 20W, iPhone 15 Pro Max, un telefon pe care îl poți cumpăra cu 8600 de lei în varianta de 1TB este limitat la aproximativ 25W cu fir și 15W wireless. Samsung Galaxy S24 Ultra, un telefon de peste 7000 de lei în anumite configurații sare până la 45W cu fir și 15W wireless, din nou, sub acest Note 40 Pro de 1500 de lei.

Infinix Note 40 Pro – ecran luminos în orice condiții

REVIEW Infinix Note 40 Pro – specificațiile unui smartphone de 1.500 de lei și performanța brută

Din momentul în care l-ai scos din cutie, modelul Note 40 Pro de la Infinix impresionează prin design-ul său elegant și modern. Cu dimensiuni de 164.35 x 74.6 x 7.75mm și o greutate de 190g, acesta este atât compact, cât și confortabil de utilizat. Disponibil în culorile Vintage Green și Titan Gold, telefonul oferă o estetică rafinată, care atrage atenția, mai ales datorită imitației de piele de pe spate.

Afișajul este unul dintre punctele forte ale Note 40 Pro, venind echipat cu un ecran AMOLED 3D curbat de 6.78 inch, care suportă o rezoluție FHD+ de 1080*2436 pixeli. Cu o rată de reîmprospătare de 120Hz și o rată de răspuns la atingere de până la 360Hz, ecranul promite o navigare fluidă și o experiență vizuală captivantă, perfectă pentru gaming și vizionarea de conținut video. De asemenea, tehnologia DCI-P3 wide colour gamut asigură culori vibrante de o acuratețe deosebită. Luminozitatea tipică este de 550 de niți, în timp ce cea maximă este de 1300 de niți. Deși peste anumite praguri aceste valori nu mai contează, ideea de bază este că se comportă impecabil în lumină naturală, îl poți folosi în soare fără probleme.

La interior, Infinix Note 40 Pro este propulsat de chipsetul MediaTek Helio G99 Ultimate, optimizat pentru o performanță robustă în majoritatea scenariilor pe care le-ai putea avea în minte. Cu un CPU octa-core, 12GB RAM LPDDR4X și posibilitatea de extindere a RAM-ului până la 24GB prin software, telefonul este pregătit să facă față celor mai exigente aplicații și jocuri fără niciun fel de sacadări sau agățări. De asemenea, memoria internă UFS 2.2 de 256GB asigură spațiu amplu pentru stocarea datelor și acces rapid la fișiere.

Experiența audio stereo este îmbunătățită de difuzoarele duale calibrate de JBL, care oferă un sunet clar și puternic, ideal pentru consumul de conținut media, clipuri, muzică sau jocuri. Telefonul este de asemenea echipat cu Corning Gorilla Glass, ceea ce îl face rezistent la căzături și zgârieturi, un plus important pentru durabilitatea pe termen lung. Dacă tot suntem la acest capitol, Note 40 Pro este certificat IP54 pentru rezistență la praf și stropi de apă. În consecință, rezistă la ploaie, dar nu poți să faci baie cu el în piscină.

Pe partea de comunicații, este important de menționat că acesta este un telefon 4G, nu suportă 5G. Personal, nu sunt foarte afectat de acest compromis, având în vedere că acoperirea 5G este în continuare problematică în majoritatea teritoriului țării noastre, dar pentru unii s-ar putea să conteze mai mult decât pentru alții. În practică, și pe 4G te poți uita fără emoții la clipuri Full HD pe YouTube și Netflix, chiar și 4K Ultra HD, deși este improbabil să vezi diferența între cele două rezoluții pe un ecran atât de mic.

Acumulatorul intern este de 5000 mAh și pe lângă încărcare cu 70W FastCharge2.0 și 20W Wireless MagCharge, poate fi folosit și pentru a încărca alte dispozitive wireless. Eu am încărcat un iPhone 15 Pro Max de la el fără emoții. Pentru a înțelege mai bine cum lucrează bateria menționată în tandem cu procesorul Helio G99 Ultimate de la Mediatek am folosit testul de baterie din cea mai recentă versiune de PCMark și am obținut o autonomie de 16 ore și două minute. Având în vedere cum funcționează benchmark-ul cu pricina, poți traduce valoarea respectivă în peste 16 ore de navigare pe internet, vizionare de filme, dar și redactare de emailuri sau orice altă formă de utilizare intensă. În ”lumea reală”, eu cred că are toate șansele să te țină două zile departe priză.

Call of Duty – captură de ecran pe Infinix Note 40 Pro

Pentru un moment, când am văzut prețul de 1.500 de lei și numărul mare de accesorii din pachet, am fost foarte reticent când vine vorba de posibilitățile de gaming de care este capabil noul Note 40 Pro. Din fericire, așteptările mi-au fost depășite cu brio. Cu detaliile grafice pe mediu, s-a comportat exemplar și, după cum se poate vedea și în captura de ecran de mai sus, m-a ajutat să câștig detașat un meci online scurt. În contextul în care Call of Duty este unul dintre cele mai pretențioase jocuri de mobil în 2024, poți considera că orice alt joc pe care îi ai în minte se va comporta bine pe acest aparat.

Pentru că nu puteam omite și o serie stufoasă de teste sintetice, am rulat suita mea uzuală de benchmark-uri și pe Infinix Note 40 Pro. Valorile de mai jos s-ar putea să te ajute să faci o comparație între ce poate telefonul tău și acest smartphone uimitor de ieftin. În 3DMark Slingshot Extreme, scorul a fost de 2.813 puncte. În 3DMark Wild Life, acesta a coborât la 1.370 de puncte. În PCMark, scorul final a fost de 11.218 puncte defalcat pe Browsing 3.0 – 10.003, Video Editing 3.0 – 6.267 de puncte, Writing 3.0 – 13.418 puncte, Photo Editing – 27.194 de puncte, Data Manipulation – 7.768 de puncte. În testul de stocare din același benchmark, rezultatul a fost de 23.917 puncte.

În Geekbench ML, noul benchmark de inteligență artificială, rezultatul a fost de 409 puncte. În Geekbench 6, scorul Single Core a fost de 739 de puncte, iar cel multi-core a fost de 2002 puncte. În testul de procesor grafic – GPU din același benchmark, rezultatul a fost de 1.471 de puncte. În AnTuTu, rezultatul a fost de 352.150 de puncte defalcat pe CPU – 130.410, Memorie – 108.474 și UX – 113.266. Ca să-ți faci o idee de ansamblu desprinsă din aceste valori, este clar că procesorul nu este cel mai sprinten din lume, după cum era de așteptat, dar în condiții de utilizare obișnuită, în tandem cu o cantitate generoasă de memorie RAM și un mediu de stocare ultra rapid, se va descurca impecabil în majoritatea scenariilor de utilizare. Am vizionat clipuri pe YouTube la rezoluție 1.440p cu 60 de cadre pe secundă și nu s-a sacadat vreodată, cu atât mai puțin pe Netflix, HBO Max sau Prime Video.

Infinix Note 40 Pro – Configurație camere

REVIEW Infinix Note 40 Pro – abilitățile de captură ale unui telefon de 1500 de lei

Note 40 Pro se distinge și prin capacitățile sale fotografice, având o cameră principală de 108MP cu senzor de 1/1.67 inch și stabilizare optică a imaginii (OIS). Aceasta este completată de un set complex de camere auxiliare și multiple moduri de scenă, precum Super Night sau Dual Video, care permit utilizatorilor să imortalizeze imagini și videoclipuri de o calitate foarte bună în diverse condiții de iluminare. Punctual, pe spate, pe lângă senzorul principal de 108 megapixeli cu F/1.75, avem doi senzori de 2 megapixeli cu F/2.4 fiecare.

Pentru selfie-uri, există un senzor de 32 de megapixeli cu F/2.2. Atât pe față, cât și pe spate, ai un bliț incredibil de puternic cu o lumină caldă, naturală care nu deformează în niciun fel cromatica scenei imortalizate. Infinix menționează Quad Flash pentru camerele principale și Dual Flash pentru cea frontală. În privința abilităților de filmare, este limitat la Full HD cu 60 de cadre pe secundă, respectiv 2K cu 30 de cadre pe secundă. Ca referință, 2K se traduce în 2048 x 1080 pentru un raport de aspect de 1,9:1.

Dincolo de partea teoretică a ecuației, am făcut o sumedenie de teste practice cu camerele de la Infinix Note 40 Pro și, mai ales în condiții de lumină bună, s-a comportat surprinzător de bine. Chiar și la un zoom digital de 10X, rezultatul final este o fotografie utilizabilă, peste medie. Nu pare desen animat, ca la alte telefoane mai scumpe. La 1X și 3X, m-a entuziasmat expunerea corectă, cromatica naturală, contrastul deloc exagerat devenit parcă un standard în industrie, un fel de HDR artificial. Ca să înțelegi mai bine la ce mă refer, te poți uita la luciul de pe pietrele din poza la 1X după ploaie, arată frumos fără să fie ”umflat” din software sau postprocesare. E pur și simplu real.

Infinix Note 40 – test detalii

Acest cadru de mai sus, care nu mai este în lumină naturală, ci de bec, nu este foarte viu colorat, dar expunerea este corectă chiar și la un ISO destul de mare, de 4.700. Aș fi tentat să spun că detaliile sunt parcă mai clare în centrul cadrului, cu o foarte discretă încețoșare la marginile laterale. În continuare poți citi ce scrie pe fiecare etichetă, dar devine evident un anumit zgomot de imagine în umbră. Pe de altă parte, imaginea originală are 3.968 x 3.326 de pixeli, o valoare suficientă ca să extragi un volum mare de informații, chiar și dacă faci zoom de câteva ori.

Infinix Note 40 – test lumină scăzută

În condiții de lumină scăzută, fără bliț și cu modul de noapte activ, din nou, nu mă așteptam să fiu uimit. Din beznă totală nu poate să scoată mai nimic, dar dacă ai un ”fir” de lumină ca în cadrul de mai sus, chiar și în relativ întuneric, detaliile sunt acolo. Înțelegi ce scrie pe aproape toate sticlele și, mai ales, întreaga scenă nu pare artificială, desenată sau făcută de AI. Nu este evident un volum semnificativ de postprocesare. Culorile sunt naturale și deși mi-aș fi dorit poate mai multă lumină, iar blițul probabil că ar fi făcut minuni, în final, sunt surprins plăcut de rezultat. Este o fotografie mai mult decât decentă, în opinia mea și în condițiile date.

Infinix Note 40 Pro – selfie

La selfie, din nou fără bliț, scena are o cromatică naturală. Pielea se vede frumos, fără o sumedenie de algoritmi AI care să scoată diferite puncte și pete de parcă ai trecut prin N operații estetice. Sunt multe detalii în părul din barbă, expunerea este în mare parte corectă, chiar dacă nu putem vorbi de o separație de fundal, o încețoșare a pragului de la ușă sau, în plan foarte îndepărtat, a suportului de lemn de la draperie. Cu siguranță Note 40 Pro are de câștigat pe partea de rezultate dacă îl ajuți cu o lumină bună sau naturală, dar dacă scena este bună, poți face valuri pe Facebook sau Instagram și cu imagini de interior. Recomandarea mea este să nu-ți fie teamă să folosești blițul, vei fi surprins plăcut de faptul că nu îți arde scena cu lumină aiurea. Totul este foarte echilibrat din acest punct de vedere. Atât de bun este sistemul de iluminare flash încât aș clasifica fără emoții acest smartphone ca fiind o soluție de buget pentru generația TikTok.

Pe partea de video, în testul de mai jos, mi-aș fi dorit stabilizarea optică să fie mai bună, mai ales că am fost foarte atent la a mă deplasa lent, dar chiar și așa, calitatea rezultatului final este, din nou, o surpriză plăcută din punct de vedere cromatic, expunere, strălucire sau temperatură de culoare. Sunetul imortalizat este de asemenea încărcat de detalii, chiar și în condiții de vânt destul de agresiv.  Poate dacă aș fi stat pe loc în timp ce filmam, cum de altfel se întâmplă de cele mai multe ori, rezultatul era și mai spectaculos, dar mi se pare un test bun ca să știi la ce să te aștepți în cazul unei eventuale achiziții.

REVIEW Infinix Note 40 Pro – concluzie

Acesta este un telefon care își justifică banii cu vârf și îndesat. Doar accesoriile din pachet, în opinia mea, valorează peste 500 de lei. Este frumos, plăcut să-l ții în mână, finuț, se vede și se aude impecabil. Sistemul audio stereo realizat în colaborare cu JBL este plin, puternic, se simte foarte bine separația dreapta stânga, iar întreaga plajă de frecvențe este redată fără distorsiuni. Chiar și cu joase mai profunde și constante, precum cele de la Fink – Looking Too Closely sau Moderat – A New Error, te bucuri de o vibrație discretă a carcasei, echivalentă unui subwoofer, dar în niciun moment nu deranjează. Nu îți vine să dai mai încet. Te poți uita la un serial sau podcast în timp ce mănânci fără să simți că faci vreun compromis.

În ceea ce privește sistemul de operare, deși Android 14 este mascat de interfața proprietară XOS 14, este important de reținut că ai acces nestingherit și direct la toate serviciile Google. Nu trebuie să înveți nimic nou ca să-ți folosești pe deplin telefonul, nu sunt diferențe majore față de ceea ce știm cu toții în materie de Android. Eventual, se poate spune că ai mai multe opțiuni de personalizare cu diverse teme ușor accesibile, dacă ai vreo afinitate în acest sens. Aplicația nativă XTheme îți face viața mai ușoară din acest punct de vedere. Suportă autentificare facială sau cu amprentă prin ecran, iar procesul este instant.

În final, Infinix Note 40 Pro este un telefon ușor de recomandat în foarte multe situații, poate chiar și la un preț semnificativ mai scump decât cei 1.500 de lei pe care îi dai pe el la eMAG. Este o bucurie să-l folosești și, dacă vei face investiția, în fiecare moment de utilizare, cred eu, vei simți că ai făcut o afacere bună. În plus, fiind un brand nou pe meleaguri mioritice, te poți și lăuda în fața prietenilor cu faptul că ai un smartphone pe care nu-l mai au mulți. E altceva, în cel mai bun mod cu putință. Există câteva compromisuri, dar când vezi cum se încarcă, cât este de rezistent, atractiv și capabil în aproape orice scenariu, te va surprinde plăcut, 150%.

Infinix Note 40 – test