Reguli stricte, din toamnă, pentru elevii români: Ce nu mai au voie să facă școlarii

de: Ozana Mazilu
11 09. 2024

Începând din luna septembrie, școlile din România vor introduce reguli mai stricte pentru elevi, conform noului statut al elevului și regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Aceste schimbări au drept scop îmbunătățirea disciplinei și a climatului educațional, însă au stârnit deja reacții diverse în rândul elevilor și profesorilor.

Reguli mai stricte pentru elevi

Una dintre cele mai notabile modificări este interzicerea folosirii telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, cu excepția cazurilor în care acestea sunt utilizate în scop educativ, cu acordul explicit al profesorului. Fiecare școală va avea libertatea de a decide cum gestionează această interdicție, dar regula generală prevede că, dacă un elev nu respectă restricția, telefonul său poate fi reținut până la sfârșitul zilei și predat ulterior părintelui.

Un elev a comentat aceste schimbări, spunând că „nu e ceva nou, deoarece profesorii ne puneau să le punem într-o cutie, nu mă deranjează așa mult”. Cu toate acestea, elevul a recunoscut că există colegi care foloseau telefonul pentru a asculta muzică sau a viziona filme în timpul orelor, ceea ce îi deranja pe profesori și uneori pe ceilalți colegi.

„Dacă deranjezi clasa, te dă afară sau îți confiscă telefonul”, a adăugat elevul, sugerând că noile reguli sunt o continuare a unor practici deja existente, dar cu o aplicare mai strictă.

Un alt element nou introdus de regulament este nota la purtare, care va fi acum trecută în catalog la finalul fiecărui modul de învățare. Aceasta va fi calculată în funcție de comportamentul elevului pe parcursul modulului, iar la sfârșitul anului școlar se va face media notelor de la purtare. O noutate importantă este faptul că media notei la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate, ceea ce pune un accent suplimentar pe prezența și comportamentul elevilor.

Sală de detenție?

O măsură controversată este introducerea unei săli speciale, asemănătoare sălilor de detenție din școlile americane, unde elevii care deranjează ora vor fi trimiși. Această cameră a fost criticată de reprezentanții Consiliului Național al Elevilor (CNE), care nu au fost de acord cu implementarea ei. Rafaela Barac-Bologa, vicepreședinte CNE, a declarat: „Camera de detenție, de exemplu, noi nu am fost de acord cu ea, totuși a fost implementată. Când știi că poți să mergi la școală și să lipsești de la oră fără să ți se pună absență doar pentru că te-ai comportat neadecvat, e fix ce nu am propus noi”, conform Stirile ProTV.

În ceea ce privește sancțiunile pentru abateri disciplinare, acestea pot include suspendarea dreptului de a primi bursă, suspendarea sau chiar exmatricularea elevilor – cu sau fără drept de înscriere în aceeași școală sau în altă unitate de învățământ. Elevii care au posibilitatea de a se reînscrie pot beneficia de consiliere școlară sau psihologică, ca parte a procesului de reintegrare.

Comparativ cu alte țări, regulile din România rămân, totuși, mai permisive. În Marea Britanie, de exemplu, elevilor le este complet interzis să aducă telefoanele mobile în incinta școlii. În România, noile măsuri vin ca un răspuns la nevoia de a consolida disciplina în școli, dar rămâne de văzut cum vor fi implementate și cum vor influența viața școlară din toamnă.