Prins beat la volan și gata pentru pensie specială. Cazul polițistului care îți arată ce este posibil în MAI
Un nou scandal lovește imaginea Ministerului Afacerilor Interne în urma unui incident grav care implică un polițist ieșean, Renato Pârâială, care a fost prins beat criță la volan. Acesta nu doar că a continuat să lucreze pentru o scurtă perioadă, dar și-a luat ulterior concediu medical cu intenția de a ieși la pensie specială, folosind astfel o lacună în sistemul care ar trebui să asigure siguranța cetățenilor. Cazul a stârnit indignare întrucât arată cât de ușor se pot manipula regulile pentru a obține beneficii, chiar și atunci când acțiunile unui agent contravin flagrant legii.
Renato Pârâială, agent la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier Iași, se află în concediu medical, pregătindu-se pentru pensionare. Această grabă pentru pensionare vine în contextul în care polițistul a fost trimis în judecată de către procurorii din Vaslui pentru conducere sub influența alcoolului. Potrivit informațiilor oferite de anchetatori, Pârâială a fost surprins în stare de ebrietate la volan în jurul orei 2 dimineața, având o îmbibație alcoolică de 1,67 grame la mie, la prima probă, și 1,52 grame la mie la a doua probă.
Cum poate obține o pensie specială chiar și după infracțiuni grave?
În urma acestui incident, agentul a încercat să evite consecințele legale prin intermediul unui truc bine cunoscut de către mulți angajați din sectorul public – intrarea în concediu medical cu intenția de a ieși la pensie pe caz de boală. Acest lucru poate să pară de necrezut, dar este o portiță folosită des în rândul celor care încearcă să evite urmările disciplinare severe. De fapt, această abordare le permite să obțină o pensie specială, chiar dacă sunt implicați în cazuri penale.
Cazul lui Pârâială nu este izolat. De-a lungul anilor, numeroși polițiști au fost prinși încălcând regulile, de la conducerea într-o stare de ebrietate până la fapte mai grave, și totuși au reușit să evite consecințele legale severe folosindu-se de anumite breșe în lege. Faptul că Pârâială se află într-un concediu medical și nu sub sancțiuni directe într-o situație evidentă de pericol pentru siguranța publică este un exemplu care ridică multe semne de întrebare cu privire la integritatea sistemului.
Alte cazuri similare din MAI
Situația lui Renato Pârâială nu este unică în istoria recentă a poliției din Iași. Istoria MAI este plină de cazuri în care polițiști au fost prinși sub influența alcoolului la volan, dar au scăpat de sancțiuni sau au reușit să minimalizeze consecințele. Un exemplu notoriu este cel al lui Mitică Bobârnat, prins într-o stare similară, dar care a evitat urmările severe. La fel, șefi de la Permise și Înmatriculări, precum Vasile Zacornea, au fost prinși încălcând legea într-un mod grav, dar consecințele au fost adesea doar contravenționale sau minimalizate prin aplicarea unor sancțiuni minore.
Toate aceste cazuri nu fac altceva decât să erodeze încrederea publicului în instituțiile de aplicare a legii. Faptul că cei care ar trebui să apere regulile încalcă ei înșiși normele și folosesc lacunele legislative pentru a scăpa de consecințe pune într-o lumină extrem de nefavorabilă Ministerul Afacerilor Interne. Pe de altă parte, comportamentul lipsit de responsabilitate al unor polițiști afectează munca și reputația celor care chiar își fac datoria cu integritate.