Primul asasinat politic din istoria României. Barbu Catargiu, premierul ucis mișelește de către un anonim

de: Bișinicu Andreea
21 05. 2024

Barbu Catargiu, un personaj marcant al istoriei României, a fost primul premier al Principatelor Unite. Viața și cariera sa politică s-au sfârșit brusc și tragic printr-un asasinat care a avut loc în iunie 1862, marcând astfel primul asasinat politic din istoria modernă a României. Această întâmplare a lăsat o amprentă profundă asupra politicii autohtone, fiind subliniate, astfel, tensiunile existente în acea perioadă.

Ascensiunea politică a primului prim-ministru

Barbu Catargiu vede lumina zilei, pentru prima dată, în 1807, născându-se într-o familie de boieri influenți din Valahia.

Are numai note bune la școală, iar la finalul adolescenței pleacă în Franța, pentru a studia Dreptul la Paris. Revine în țară, câțiva ani mai târziu, cu o viziune modernă asupra administrației și a guvernării patriei sale.

La debutul carierei politice, Barbu Catargiu se remarcă prin profesionalism, seriozitate și implicare în reformele administrative și economice, precum și susținerea unirii Principatelor Române.

În 1859, după dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, Barbu Catargiu devine un avid susținător al modernizării statului nou creat.

În ianuarie 1862, el este numit primul premier al Principatelor Unite de către domnitorul Al. I. Cuza, preluând conducerea unui guvern conservator.

Barbu Catargiu, primul premier al Principatelor Române Unite

Politicile și conflictele interne

În rolul său de prim-ministru, Barbu Catargiu susține o serie de măsuri menite să modernizeze economia și administrația țării, fiind un adept al conservatorismului, opunându-se ferm schimbărilor rapide și radicale ale grupărilor liberale și progresiste.

Una dintre cele mai controversate măsuri susținute de noul premier o reprezintă menținerea marilor proprietăți funciare și opoziția față de exproprierea pământurilor boierești în favoarea țăranilor.

Reforma naște tensiuni majore între guvernul său și țărănimea nemulțumită, care aspiră la o mai mare distribuție a pământului.

”Voi prefera a fi zdrobit decât a îngădui slăbirea liniștei; voi prefera moartea mai înainte de a călca sau de a lăsa să se calce vreuna din instituțiile țării”, declara premierul român Barbu Catargiu, la o adunare politică din 8 iunie 1862.

Asasinatul din 20 iunie 1862

Tensiunile politice și sociale ating un punct critic în ziua de 20 iunie 1862, când Barbu Catargiu este asasinat cu sânge rece, după ce participă la o ședință a Adunării Legislative.

Tragicul eveniment are loc pe Dealul Mitropoliei din București. Premierul este împușcat și pus la pământ, în timp ce se îndreaptă către trăsura sa, condus fiind de colonelul Nicolae Bibescu.

Identitatea criminalului nu a fost niciodată confirmată în mod oficial, rămânând un mister și în zilele noastre. Dispariția lui Barbu Catargiu șochează întreaga națiune, evidențiind instabilitatea politică și socială din România acelei perioade.

Anchetele ulterioare nu reușesc să aducă lumină asupra identității și motivațiilor exacte ale asasinului. Circulă diverse teorii, inclusiv posibilitatea unei conspirații politice orchestrate de rivalii săi liberali, însă fără să se poată dovedi ceva concret.

”Considerând că prin asasinatul d-lui Barbu Catargiu, naţiunea noastră a pierdut pe apărătorul cel mai eminent al temeliilor rezistenţei sale, societatea, familia, proprietatea; considerând că ministrul-primar al Principatelor-Unite, a căruia deviză era ”tot pentru ţară,

nimic pentru noi”, a fost victima curagiului său politic, Camera îndeplineşte o datorie sacră deschizând ministerului un credit spre a ridica acestui mare bărbat de Stat un monument în

piaţa Teatrului, cu inscripţia – Apărătorului societăţii, familiei, proprietăţii; / Ţara plină de recunoştinţă şi adânc mâhnită. – ” se arată scris în Moţiunea Camerei Deputaţilor, 9 iunie 1862.

Premierul a fost victima primului asasinat politic din istoria României

Moștenirea lui Barbu Catargiu

Moartea lui Barbu Catargiu a marcat un moment de cotitură în istoria politică a României. A fost un semnal clar al riscurilor și pericolelor asociate cu conflictele politice intense și a arătat fragilitatea echilibrului de putere din noul stat român.

Deși guvernarea sa a fost scurtă și controversată, Catargiu este amintit ca un lider dedicat ideilor sale și ca un apărător al ordinii și stabilității.

Reformele și politicile sale conservatoare au un impact semnificativ asupra direcției politice a țării, chiar și după moartea sa. Barbu Catargiu rămâne o figură complexă și controversată în istoria României.

Primul prim-ministru al Principatelor Unite și victimă a primului asasinat politic din istoria țării, el simbolizează atât aspirațiile de modernizare, cât și conflictele interne care au marcat începuturile statului român modern.

Asasinatul său lasă o amprentă de durată asupra politicii românești, evidențiind pericolele extremismului și importanța dialogului și compromisului în guvernare.

Vezi și: Drama eroului pașoptist C. A. Rosetti. Elena, fiica lui de numai trei ani, prima persoană înmormântată la Cimitirul Bellu