Primele imagini cu epava submarinului Titan, dezvăluite în cadrul audierii privind tragedia din Atlantic

de: Andrei Simion
17 09. 2024
Această captură de ecran, preluată dintr-un videoclip publicat de Garda de Coastă a SUA, arată submersibilul Titan după implozia sa. (Foto: CNN)

Luni, Garda de Coastă a SUA a publicat prima imagine a epavei submersibilului Titan, situat pe fundul Oceanului Atlantic, în urma imploziei catastrofale de anul trecut. Imaginea a fost prezentată în cadrul unei audieri care investighează tragedia ce a avut loc în iunie, când cei cinci pasageri și-au pierdut viața în timpul unei expediții către epava Titanicului, scrie CNN.

În imagine, coada ruptă a submersibilului Titan poate fi văzută pe fundul oceanului, separată de restul vasului. Această epavă a fost descoperită la câteva sute de metri de Titanic, după zile întregi de căutare. Ancheta deschisă în North Charleston, Carolina de Sud, urmează să se desfășoare până la 27 septembrie și se concentrează pe investigarea cauzelor și circumstanțelor care au dus la acest dezastru.

Detalii despre implozie și victimele tragice

Conform primelor detalii prezentate în cadrul audierii, epava Titanului a fost găsită pe 22 iunie anul trecut de un vehicul operat de la distanță, oferind dovezi clare că submersibilul a suferit o implozie din cauza presiunii extreme la adâncimi mari. Această implozie bruscă a cauzat moartea fondatorului OceanGate, Stockton Rush, precum și a altor patru pasageri: omul de afaceri Shahzada Dawood, fiul său Suleman, aventurierul Hamish Harding și scafandrul francez Paul-Henri Nargeolet.

Rămășițele acestora au fost identificate prin teste ADN, confirmând astfel că toți cei de la bord și-au pierdut viața în urma exploziei interne a navei. Investigația continuă să aducă în fața instanței martori cheie, inclusiv foști angajați ai companiei OceanGate.

Ultimul mesaj al Titanului și investigația în desfășurare

Audierea a relevat și detalii tulburătoare despre ultimele momente ale submersibilului. Cu doar șase secunde înainte de pierderea contactului cu nava-mamă, Titanul a transmis un ultim mesaj indicând eliberarea unor greutăți, o manevră de urgență pentru a încerca să revină la suprafață. Totuși, în scurt timp, nava-mamă a pierdut orice semnal de la submersibil, iar zilele care au urmat au fost dedicate căutării disperate.

Această misiune internațională de căutare și salvare a avut loc în apele adânci din largul coastei Newfoundland, Canada, și a captat atenția întregii lumi. Audierea actuală include nu doar detalii tehnice și administrative, dar și analiza conformității cu reglementările din industria submersibilă, precum și calificările membrilor echipajului și sistemele mecanice și structurale ale Titanului.

Președintele Consiliului de Investigații Marine, Jason Neubauer, a subliniat că scopul principal al audierii este să descopere faptele din jurul acestui incident tragic. Totodată, Neubauer a indicat că vor fi investigate și posibile acte de neglijență sau conduită necorespunzătoare, iar dacă se vor descoperi indicii de infracțiuni, recomandările vor fi transmise Departamentului de Justiție pentru o posibilă acțiune legală.

Această audiere oferă o perspectivă crucială asupra siguranței operațiunilor submersibilelor și impactului reglementărilor în explorarea oceanică, marcând un punct important în înțelegerea dezastrului Titan.