Prețuri de patru ori mai mari într-un an pentru alimentele românilor. Devalorizarea leului românesc și scăderea puterii de cumpărare se simte la piață

de: Alexandru Puiu
14 08. 2024

Românii se pregătesc să aloce un buget semnificativ mai mare pentru murăturile din această iarnă, pe fondul unei creșteri spectaculoase a prețurilor legumelor. Comparativ cu anul trecut, legumele folosite pentru conservele de iarnă sunt de trei până la patru ori mai scumpe. Seceta care a afectat recoltele fermierilor este principalul factor al acestei creșteri, iar pierderile înregistrate se reflectă direct în prețurile de la piață.

De ce au crescut prețurile legumelor?

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că va face o sesizare privind practicile comerciale neloiale ale intermediarilor, care aplică un adaos comercial mult mai mare decât cel reglementat. Conform acestuia, adaosul comercial ar trebui să fie de maximum 20% peste prețul producătorilor, care beneficiază de subvenții de la Guvern.

„Guvernul României sprijină în continuare programul de legumicultură din România. Vorbim de ciclul 1, unde avem Programul Tomata, o subvenție de 3.000 de euro pe 1.000 de metri pătrați în spații protejate,” a explicat Barbu.

Bugetul pentru murături, de trei ori mai mare

Din cauza căldurii excesive care a scăzut producția și a grăbit coacerea legumelor, prețurile au crescut semnificativ. În majoritatea piețelor din țară, un kilogram de castraveți se vinde cu 10 lei, de patru ori mai mult față de anul trecut. Cele mai mari scumpiri se înregistrează la roșii.

În Bihor, gospodinele care pun murături pentru toată familia extinsă resimt puternic aceste scumpiri. Fără grădina proprie, bugetul pentru conserve ar sări de 1.000 de lei.

„La castraveți, în jur de 50-60 de borcane, ardei copți, gogoșari, ardei iuți, ghiveci pentru ciorbă, dovlecel, bulion, o să fie foarte mult,” a declarat Alina Danciu, bucătăreasă.

În București, diferențele de prețuri între piețe pot ajunge la 50%. Într-un cartier de lux, un kilogram de roșii costă în medie 15 lei.

„La timpu ăsta, 10 lei un kg de castraveți verzi, roșiile 12 lei, 15 lei, varză 5 lei, e mult,” a spus un cumpărător.

Producătorii, afectați de secetă și prețuri mari

Producătorii din județul Giurgiu, care își vând legumele în Capitală, se plâng că nu recuperează nici măcar investiția din cauza producției scăzute. Cristi, un producător din Giurgiu, a declarat că seceta a redus producția cu aproximativ 70% față de anul trecut.

„A fost mai greu. Din cauza la secetă, s-au făcut foarte greu. Cam 70% față de anul trecut,” a spus Cristi.

Dragomir, alt producător, a subliniat că intermediarii sunt cei care ridică prețurile în supermarketuri.

„De unde are supermarket-ul produse? Sunt marii bijnițari care iau, vin la noi în comună, strâng din toată comuna și o bagă acolo,” a explicat Dragomir.

Măsuri de plafonare a prețurilor

Ministrul Agriculturii a anunțat că va discuta cu reprezentanții ANAF pentru a verifica respectarea plafonării adaosului comercial.

„Ar trebui să fie maximum 20% adaos comercial față de prețul producătorilor,” a declarat Barbu.

De asemenea, acesta a asigurat că prețurile legumelor pentru murături nu vor crește de trei sau patru ori comparativ cu anul trecut, așa cum au avertizat agricultorii.

„Acest lucru nu se va întâmpla pentru procesare, pentru murăturile de iarnă pentru români,” a spus Barbu.

Creșterea semnificativă a prețurilor la legume reflectă nu doar impactul secetei asupra producției agricole, ci și efectele devalorizării leului și scăderea puterii de cumpărare. În timp ce Guvernul promite măsuri pentru a controla adaosurile comerciale și pentru a sprijini producătorii, românii vor trebui să se adapteze la noile realități economice și să planifice cu atenție bugetele pentru iarnă, conform Digi24.ro.