Pista violet de la Jocurile Olimpice de la Paris: Modul surprinzător în care a fost construită

de: Ozana Mazilu
07 08. 2024

Pista de atletism de un violet strălucitor de la Jocurile Olimpice de la Paris a devenit rapid una dintre caracteristicile cele mai recunoscute ale Jocurilor. Dar este mult mai mult decât o simplă apariție plăcută. Nu doar că se crede că este cea mai rapidă pistă olimpică construită vreodată, dar are și un ingredient surprinzător: cochilii.

Istoria pistei violet de la Jocurile Olimpice de la Paris

Acest lucru face parte din planul Jocurilor Olimpice de la Paris de a pune sustenabilitatea în centrul atenției. În ceea ce privește construirea pistei, designerii au reușit să rezolve două probleme simultan.

Pistele de atletism folosesc adesea carbonatul de calciu pentru a-și spori rezistența, însă metoda tradițională de obținere a acestui mineral prin minerit nu este tocmai prietenoasă cu mediul.

Există însă o altă sursă importantă de carbonat de calciu care, în prezent, este irosită. Se estimează că anual se produc peste 10 milioane de tone de cochilii de moluște – cum ar fi stridiile, scoicile și midiile – care ajung deseori la gropile de gunoi.

Producătorul de pardoseli sportive Mondo și cooperativa de pescuit Nieddittas au găsit o soluție mai sustenabilă pentru ambele probleme; cei din urmă au produs și curățat cochiliile, care au fost apoi zdrobite pentru a fi incorporate de Mondo în pista de atletism.

Potrivit unei declarații a Nieddittas, noul proces este echivalentul compensării emisiilor unui vehicul diesel Euro 4 care parcurge 60.000 km și, de asemenea, oprește acumularea în gropile de gunoi a „zeci de tone” de cochilii care altfel ar fi fost aruncate.

Explicația specialiștilor

Deși a durat trei ani pentru a perfecționa acest proces, se pare că a meritat efortul pentru a crea o pistă sustenabilă, despre care se spune că este și cea mai rapidă văzută vreodată la Jocurile Olimpice – Mondo a declarat pentru BBC că este cu 2% mai rapidă decât cea de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

Cum poate o pistă să fie mai rapidă decât alta? La prima vedere, nu pare să fie vreo diferență semnificativă în afară de culoare – una este tradiționala culoare teracotă, iar cealaltă este violet vibrant. Însă, după cum am aflat din includerea cochiliilor zdrobite, există mult mai multe aspecte implicate în construcția pistelor de atletism.

Imaginați-vă cum este să alergați pe un trotuar comparativ cu o pistă – senzația este diferită. Aceasta deoarece pistele sunt special concepute pentru a optimiza performanța, având caracteristici precum celule de tip fagure din cauciuc care absorb energia impactului și o redau.

Modelarea matematică realizată de la ultimele Jocuri Olimpice a rezultat în înlocuirea fagurilor cu forme eliptice pentru a accelera lucrurile – deși există mult mai multe elemente implicate în reușita unei curse de 100 de metri decât doar o pistă performanta.