Pietrele emblematice Stonehenge ar putea să fi venit de la 120 de kilometri distanță: Ce au descoperit cercetătorii despre unul dintre cele mai mari mistere ale planetei

de: Ozana Mazilu
30 01. 2024

Pietrele emblematice de sarsen din Stonehenge ar putea să fi venit de la 120 de kilometri distanță. Cum și de ce au fost aduse pietrele gigantice pe situl arheologic rămâne un mister.

Misterul Stonehenge

În ciuda greutății de aproximativ 25 de tone fiecare, pietrele enorme de sarsen din Stonehenge au fost cumva transportate pe distanțe incredibile, când monumentul a fost construit cu aproape 5.000 de ani în urmă. Majoritatea acestor monoliți colosali provin dintr-un loc cunoscut sub numele de Pădurea de Vest, la aproximativ 25 de kilometri de situl în sine.

Totuși, noi cercetări au identificat fragmente de piatră sarsen care provin la o incredibilă distanță de 123 de kilometri în estul Sussex.

Sarsens sunt bolovani de gresie silicificată care se găsesc în dealurile deschise de cretă din sudul Angliei. Ele sunt elementele de construcție ale mai multor dintre cele mai emblematice structuri de la Stonehenge, inclusiv Trilithon Horseshoe, Sarsen Circle și Station Stone Rectangle.

În timp ce „pietrele albastre” mai mici (dar încă masive) care alcătuiesc cercul interior sunt binecunoscute că provin din dealurile Preseli din Țara Galilor, originile acestor pietre nu au fost confirmate până în 2020, când compoziția chimică a tuturor, cu excepția a două, rocile gigantice au fost potrivite cu materialul sursă din West Woods.

Pentru a obține mai multe informații despre proveniența acestor pietre uriașe, autorii unui nou studiu au analizat compoziția chimică a 54 de eșantioane de resturi de sarsen extrase din șanțurile de excavare de la Stonehenge, în 2008. Utilizând tehnici precum spectrometria de fluorescență cu raze X (pXRF) și spectrometria de masă cu plasmă cuplată inductiv (ICP-MS), cercetătorii au descoperit că niciunul dintre aceste fragmente nu se potrivea în totalitate cu sarsensul West Wood.

Vezi și: Cine a construit Stonehenge, de fapt. Originea bizarului complex, un mister pentru oamenii de știință

Ce au descoperit cercetătorii

Comparând descoperirile lor cu datele din zonele de afloriment de sarsen din sudul Angliei, autorii studiului au reușit să lege 15 dintre eșantioanele lor cu locații specifice.

„Unsprezece dintre acestea au fost probabil provenite din Monkton Down, Totterdown Wood și West Woods din Marlborough Downs (25–33 km nord de Stonehenge)”, scriu cercetătorii.

„Trei fragmente au venit probabil din Bramdean, Hampshire (51 km sud-est de Stonehenge) și unul din Stoney Wish, East Sussex (123 km spre sud-est)”.

Aceste rezultate indică faptul că fragmentele nu au fost produse în timpul procesării principalelor sarsen West Wood, deși nu este clar dacă reprezintă material îndepărtat de pe suprafețele exterioare ale pietrelor 26 sau 160. Resturile ar putea fi aparținut și altor pietre de sarsen care au fost cândva la Stonehenge, dar de atunci au fost îndepărtate sau demontate.

„În acest stadiu, putem doar specula cu privire la motivele pentru care piatra sarsen din surse atât de diverse este prezentă la Stonehenge”, scriu autorii studiului.

Printre numeroasele explicații posibile se numără faptul că aceste fragmente au fost cândva bucăți de pietre care au fost folosite la construcția celebrului reper. Alternativ, aceste pietre străine pot să fi făcut parte din pietre mici care au fost aduse la fața locului în scopuri ceremoniale.

Vezi și: Misterul monumentului de la Stonehenge se adâncește. Care este originea Pietrei de Altar a ansamblului ridicat acum 5000 de ani, descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor