Pensiile care vor crește cu până la 90% de la 1 septembrie. Confirmarea de la Casa de Pensii despre majorările fabuloase
Recent, Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a făcut anunțuri importante privind viitoarele majorări ale pensiilor în România, afectând aproximativ 5 milioane de pensionari.
Detalii despre majorările de pensii
Beneficiarii majorărilor
Potrivit lui Baciu, majorările vor afecta peste 3 milioane de pensionari, iar unele dintre aceste majorări pot fi descrise drept „spectaculoase”. În special, seniorii cu o vechime extinsă în muncă vor beneficia de cele mai semnificative creșteri ale pensiilor. Aceste majorări sunt parte dintr-o recalculare generală care va intra în vigoare de la 1 septembrie.
Cum funcționează recalcularea
Toți cei aproximativ 5 milioane de pensionari vor beneficia în prima etapă, când toate pensiile din sistemul public aflate în plată vor fi recalculate. Un aspect nou introdus în legea pensiilor este conceptul de puncte de stabilitate, care se acordă ca bonus pentru cei cu stagii de cotizare mai mari de 25 de ani.
„În etapa I beneficiază toți cei aproximativ 5 milioane de pensionari, toată lumea va primi pensiile recalculate. Dintre aceștia, peste 3 milioane de pensionari vor avea măriri ale pensiilor, unele foarte mari, spectaculoase.
Aici mă refer la punctele de stabilitate, care este o noutate în această nouă lege a pensiilor: cine realizează stagii de cotizare mai mari de 25 de ani va primi, ca un bonus, aceste puncte de stabilitate. Așadar, în etapa I vor intra absolut toate pensiile din sistemul public aflate în plată”, a declarat Baciu la Antena 3.
Categorii speciale
Pensionarii care au stagii de cotizare de peste 40 de ani se numără printre cei care vor vedea cele mai mari creșteri, uneori cu până la 90%. În a doua etapă, vor fi vizate recalculările pentru cei care au beneficiat de sporuri nepermanente, cum ar fi al 13-lea salariu, ore suplimentare sau premii, care anterior nu erau luate în calcul.
„Pentru etapa II, vorbim numai despre acei pensionari care au avut aceste sporuri nepermanente, care, în momentul de față nu sunt luate în calcul la pensie. Acest lucru se va întâmpla. Avem termen 6 luni, de la 1 septembrie, când intră legea în vigoare, ca noi să le calculăm din oficiu. Este vorba despre acordul global, care este cel mai mare spor, aici se vor vedea cele mai mari creșteri.
Avem termen până în februarie 2025 să recalculăm toate aceste pensii, noi îi spunem a doua mică recalculare. Prima recalculare vizează absolut toți pensionarii, de a doua beneficiază doar acei pensionari care au lucrat în acele sectoare de activitate care au avut sporuri cu caracter nepermanent: al 13-lea salariu, ore suplimentare, premii, acordate în mod sporadic”, a mai explicat Baciu.
Aspecte legale și termene
Noua lege introduce o formulă de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, respectând principiul contributivității. Vârsta standard de pensionare este stabilită la 65 de ani pentru ambele sexe, cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani și un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani.
Aceste schimbări sunt menite să asigure echitate în sistemul de pensii și să reflecte mai corect contribuțiile individuale ale fiecărui pensionar. Pentru mai multe detalii, este recomandat să contactați Casa Națională de Pensii Publice sau să consultați site-ul oficial pentru informații actualizate.